VR
Realitatea virtuală in educație

Cum poți folosi VR-ul (Realitatea Virtuală) în educație

Realitatea virtuală nu reprezintă doar o activitate distractivă și imersivă pentru copii și adulți, ci are o sumedenie de beneficii, atât în educație, psihoterapie, în industria de film și televiziune etc.

Specialiștii spun că realitatea virtuală este o imagine-oglindă a realității concrete, așa cum o percepem cu organele noastre de simț și este concepută în funcție de abilitățile aperceptive ale conștiinței. Cu alte cuvinte, transpune în virtual ideea de timp, de cauzalitate sau de spațiu, fără de care nu ne-am putea organiza lumea în care trăim.

Realitatea virtuală are potențialul de a schimba percepția despre lume, cât și aspecte ale vieții cotidiene.

Cum?

Prin faptul că tehnologia care stă la baza VR-ului poate fi adaptată în diverse arii de interes, cum ar fi educația, și poate prezenta conținutul și materia într-o manieră interactivă, care ajută la înțelegerea și asimilarea informațiilor mult mai rapid. Spre exemplu, în loc să citești despre anatomie, poți interacționa în timp real cu structura organismului uman, analizând fiecare detaliu într-un format tridimensional, informația fiind prezentată în funcție de partea corpului aleasă. În VR poți să vezi cum arată fiecare venă, oscior sau organ, să le întorci pe toate părțile, să intri în cămăruțele inimii și să-i descoperi mecansimele care au loc pentru ca sângele să fie pompat până în vârf de deget și corpul tău să funcționeze normal. Cu certitudine acesta este un mod mult mai simplu și mai atractiv de învățare, cu ajutorul căreia informația este înregistrată în memoria pe termen lung.

Realitatea virtuală vorbește pe limba copiilor și îi captivează prin imagine, imersiune și experiența inedită pe care o oferă și prin care le trezește curiozitatea. Imersivitatea le creează senzația de prezență în virtual și îi ajută să asimileze informațiile în mod inconștient, imaginile și conținutul la care sunt expuși având un impact real și benefic asupra mentalului lor.

Un asemenea loc în care pot fi învățate lucruri în mod interactiv, cu ajutorul realității virtuale, este Univrse, cea mai nouă și mai mare sală de jocuri din București. Aici sunt puse la dispoziție o serie de aplicații ce servesc educației non-formale, prin intermediul cărora pot fi explorate domenii diverse, precum Sistemul Solar, Organon VR, Tilt Brush, Labster etc. Aceste programe sunt special concepute pentru a căpăta o paletă largă de cunoștințe în mod facil și distractiv, deschizând orizontul către o lume nouă, și totuși aceeași. Prin parteneriatul de succes dintre Univrse si NewsMed.ro, urmarim implementarea acestor solutii in sistemul educational din Romania, in special a solutiilor ce pot veni in ajutorul studentilor de la medicină. Publicatia newsmed.ro a inteles potentialul enorm al realitatii virtuale in educatia studentilor medicinisti si sustine acest proiect de a oferi studentilor sansa să analizeze structurile anatomice si fizice ale corpului uman in cele mai mici detalii, fara sa fie nevoie de un corp fizic pe care sa il analizeze, putand sa isi testeze cunsotintele intr-un mediu placut, imersiv, pe masura ce trec de la un capitol la altul.

Suntem pe social media

Like us!