Generalități
Cea mai importantă modalitate prin care se păstrează și se obține sănătatea orală este periajul dentar corect. De asemenea, este și cea mai simplă modalitate. Prin realizarea periajului de 2 ori pe zi, dimineața și seara, se previne apariția afecțiunilor dentare precum caria, inflamația gingiilor și chiar și căderea dinților, dar și a resirației urât mirositoare. Astfel, prin efectuarea unui periaj corect și frecvent se va evita apariția durerii. În acest mod, se vor evita și vizitele suplimentare la medicul dentist. Va fi necesar doar controlul preventiv efectuat o dată la 6 luni.
De ce este important periajul dentar
Scopul periajului dentar este îndepărtarea plăcii microbiene. Aceasta este formată din resturile alimentare acumulate de-a lungul zilei, care aderă de dinți și din microbii prezenți în gură.
Dieta de bază a omului este formată majoritar din glucide. Aceasta înseamnă că resturile alimentare ce aderă de dinți vor conține și ele o cantitate mare de glucide. Microbii prezenți în gură au afinitate pentru glucide, pe care le transformă în acizi. Acești acizi sunt dăunători pentru dinți. În timp, ei încep să distrugă din substanța dentară dură (smalțul) și pot chiar să pătrundă în profunzimea dintelui. Din aceste cauze, va apărea caria dentară, ce se poate și complica.
Deci, dacă nu se îndepărtează placa microbiană, glucidele pe care placa le conține vor servi ca „hrană” pentru microbi. Astfel, ei vor deveni capabili să determine apariția cariei dentare.
De asemenea, dacă nu se îndepărtează prin periaj placa microbiană acumulată la limita dintre dinte și gingie, ea se va acoperi cu substanțe minerale din salivă. În timp, placa se va întări, transformându-se în tartru dentar. De suprafața tartrului vor adera noi și noi microbi, care vor determina inflamația gingiei.
Deci, dacă nu se îndepărtează placa microbiană, ea se va transforma în tartru. La rândul lui, tartrul va favoriza apariția inflamației gingiei.
Mergând chiar mai departe, dacă în stadiul de inflamație a gingiei, tartrul nu este îndepărtat prin detartraj, inflamația devine cronică. Tartrul nu poate fi îndepărtat prin periaj deoarece este dur si aderent. Cu timpul, microbii vor pătrunde în profunzime și vor fi afectate și țesuturile de susținere a dintelui. Ele nu vor mai fi capabile să funcționeze, iar dintele va începe să se miște.
Concluzie
Prin urmare, toate aceste afecțiuni pot fi prevenite doar prin îndepărtarea plăcii microbiene. Iar pentru a îndepărta placa este nevoie de însușirea unui obicei extrem de simplu, cum este periajul dentar. Dacă va fi efectuat corect și cu o frecvență de 2 ori pe zi, pot fi scutite multe ore petrecute în cabinetul dentar. Și, nu în ultimul rând, beneficiul cel mai important este obținerea unui zâmbet frumos și sănătos fără prea multe costuri.
Când se realizează periajul dentar corect
Dinții se perie o dată dimineața înainte de micul dejun și o dată seara înainte de culcare. Este foarte important de respectat această ordine. Nu este indicat ca dinții să fie periați după micul dejun.
În timpul somnului secreția de salivă este redusă. Din această cauză în gură se vor acumula mai mulți microbi decât în timpul zilei. De aceea este necesar periajul imediat după trezire, pentru a-i îndepărta. Dacă periajul s-ar realiza după micul dejun, glucidele din alimente nu ar face decât să hrănească microbii. În acest fel, ar crește capacitatea lor de a determina formarea cariei dentare.
De asemenea, periajul dentar de seară este la fel de important. În timpul zilei, unele resturi alimentare sunt îndepărtate de către salivă, însă nu toate. Pentru a îndepărta resturile rămase, dinții trebuie periați înainte de culcare. Altfel, pe timpul nopții, în condițiile unei cantități scăzute de salivă, resturile alimentare vor hrăni din nou microbii.
Cum se realizează periajul dentar corect
Periajul se face ținând gura întredeschisă. Periuța se poziționează cu perii orientați în unghi de 45 de grade față de gingie. Mișcarea se face din încheietura mâinii, prin rotirea perilor în jos pentru dinții de sus și în sus pentru dinții de jos. Prin această mișcare se vor curăța fețele dinților dinspre obraji și buze și cele dinspre limbă și cerul gurii. Pentru fețele dinspre cerul gurii ale incisivilor și caninilor superiori se poate efectua și o mișcare verticală dinspre interior spre exterior. În acest caz periuța va fi ținută cu lungimea ei paralelă cu lungimea dintelui.
Aceasta este metoda cea mai corectă de efectuare a periajului. Metoda orizontală de periaj, cu perii ținuți perpendicular pe suprafața dinților, este total contraindicată. Aceasta este cea mai nocivă metodă pentru sănătatea gingiilor.
Periajul trebuie să fie realizat de cel puțin 2-3 ori pentru fiecare arcadă, superior și inferior. Cel mai eficient periaj durează cel puțin 3 minute. Periajul se face cu presiune moderată, fără a apăsa cu putere, deoarece există riscul de afectare a gingiilor.
Cu ce se realizează periajul dentar
Se poate folosi orice pastă de dinți deoarece aceasta este doar un adjuvant pentru periuță. Ea este cea cu care se îndepărtează placa microbiană, acest lucru realizându-se doar mecanic. În acest scop, există trei tipuri de periuțe, în funcție de duritatea perilor. Acestea sunt soft, medium și hard. Alegerea între cele trei tipuri se face în funcție de recomandarea medicului dentist și de afecțiunile existente. De exemplu, pentru o persoană fără prea multe carii, fără tartru și fără gingii inflamate se recomandă o periuță de duritate medium. Pentru o persoană cu inflamație gingivală se va recomanda o periuță soft, pentru a nu leza gingiile.
De asemenea, se recomandă alegerea unei periuțe de dinți cu peri din plastic. Aceștia sunt suficient de duri pentru a îndepărta placa microbiană și nu permit acumularea unei cantități prea mari de microbi. Nu se recomandă folosirea periuței cu peri din păr natural deoarece la nivelul lor se acumulează o cantitate crescută de microbi.
Cu timpul perii se vor uza. De aceea, pentru un periaj eficient se recomandă schimbarea periuței o dată la 3 luni.
Mijloace auxiliare de igienizare
La unele persoane, pentru o igienizare corectă a dinților, nu este suficient periajul dentar. El va trebui completat de folosirea aței dentare și/ sau a apei de gură. Ața dentară are rolul de a îndepărta mecanic placa microbiană din locurile de unde nu o poate face periuța. Ea va fi indicată la persoane cu dinți înghesuiți sau la cei cu dinți foarte apropiați între ei. Apa de gură vine în completarea igienizării prin periaj și ață dentară prin substanțele antimicrobiene pe care le conține.
În funcție de necesități medicul poate recomanda și folosirea unui duș bucal, în asociere cu periajul. Acesta folosește un jet de apă sau apă de gură care ajută la îndepărtarea mecanică a plăcii microbiene.
În ultimul timp, pe piață au câștigat teren periuțele electrice. Este susținut faptul ca igienizarea cu ajutorul lor ar fi superioară unui periaj manual. Însă, cea mai importantă este tehnica de periaj. Dacă acesta este realizat corect și constant, poate fi la fel de eficient ca periajul electric.