Distribuie Articolul

Una din cele mai des întâlnite probleme dentare la copii este caria de biberon. La fel ca dinții permanenți ai adultului, și dinții temporari ai copilului pot avea carii. Și la fel ca dinții adultului, și dinții copilului trebuie să beneficieze de tratament stomatologic atunci când se confruntă cu apariția cariilor. Acest lucru este foarte important în cazul în care apare caria de biberon. În caz contrar, caria de biberon la dinții temporari se poate complica. Din această cauză pot apărea probleme și la dinții permanenți care îi înlocuiesc. De aceea, este important de știut că și dinții temporari, chiar dacă în timp se pierd în mod natural, trebuie să fie tratați.

Cauzele apariției cariei de biberon

Așa cum îi spune și denumirea, caria apare la dinții temporari ai copiilor din cauza laptelui sau a sucurilor dulci din biberon. Laptele conține lactoză și zahăr (îndulcitor), care sunt substanțe din categoria glucidelor. Glucidele sunt cele care ajută la apariția cariilor. Ele sunt transformate de microbii din gură în acizi. Acești acizi duc la pierderea substanțelor minerale din smalț. În timp, din cauza unor pierderi mari de substanțe minerale, rezistența smalțului se slăbește și se va forma caria.

Prin urmare, cu cât aportul de glucide este mai mare, cu atât cantitatea de acizi va fi mai mare. Cu cât cantitatea de acizi este mai mare, cu atât probabilitatea să apară caria este mai mare.

Dacă adoarme în mod repetat cu biberonul cu lapte în gură, copilul este predispus la apariția cariei. Acest lucru se întâmplă din cauză că dinții stau prea mult în contact cu lichidul din biberon. Dacă suzeta are pe suprafața ei substanțe dulci, din nou dinții vor fi prea mult  timp în contact cu zahărul din miere, de exemplu și, astfel, pot apărea carii. De asemenea, caria poate apărea și din cauza prelungirii alăptării la sân peste vârsta recomandată. Laptele natural nu este la fel de cariogen precum laptele animal. Dar, în contact prelungit cu dintele, și el poate favoriza apariția cariei de biberon.

Efectele cariei de biberon

Din cauza cariei de biberon, în funcție de gravitatea ei pot apărea:

  • tulburări ale masticației
  • tulburări ale erupției dinților permanenți
  • tulburări de vorbire
  • tulburări de fizionomie
  • interpoziția limbii sau a buzei superioare, dacă sunt afectați sever dinții anteriori

Aspectul dinților cariați

Primele semne ale cariei apar la vârste foarte mici (în jur de 1 an jumate – 2 ani), la puțin timp după ce încep să erupă dinții. Prima dată semnele apar la incisivii superiori. Apoi, dacă nu se tratează, caria poate să afecteze și următorii dinți care erup: primii molari, caninii și ultimii molari temporari, în această ordine.

Caria de biberon poate să apară atât pe fața dinspre buze a dinților, cât și pe fața dinspre limbă a dinților, dar și între dinți. Inițial poate fi greu de observat. Smalțul doar va părea mai opac în zona dintelui de lângă gingie. De asemenea, smalțul poate și să fie maroniu. Dacă în stadiul inițial nu se renunță la adormitul cu biberonul în gură, caria va evolua și la ceilați dinți. Singurii dinți care nu sunt afectați de caria de biberon sunt incisivii inferiori. Ei sunt protejați de buza de jos și nu intră în contact cu laptele.

Caria de biberon evoluează foarte repede. Dacă nu se oprește obiceiul copilului de a sta prea mult cu biberonul în gură, se va ajunge la distrucția dinților temporari. În stadiul de afectare severă, din dinții temporari mai rămâne doar rădăcina. Când se întămplă acest lucru, la vârful rădăcinii, pe gingie, poate apărea și o umflătură (abces gingival).

Prevenția cariei de biberon

Pentru a preveni apariția cariei de biberon, părinții trebuie să :

  • evite adormirea copilului cu biberonul în gură și alăptatul la cerere pe timpul nopții. De acest lucru se va ține cont începând cu erupția primului dinte, în jurul vârstei de 6 luni.
  • evite sa-i dea copilului suzete unse cu miere sau siropuri
  • învețe copilul să bea din cană de la o vârstă fragedă
  • se prezinte cu copilul la un control stomatologic încă de la erupția primului dinte. Medicul stomatolog va explica măsurile de igienă orală potrivite pentru copil.

Dezvățul copilului de a bea din biberon se realizează treptat prin diluarea conținutului din biberon.

Se recomandă evitarea completă a biberoanelor cu sucuri. Pe lângă faptul ca au un potențial foarte mare de a determina apariția cariei de biberon, sunt și nesănătoase pentru copilul mic.

Tratamentul cariei de biberon

În funcție de cât de mult sunt afectați dinții, tratamentul stomatologic al cariei de biberon poate consta în:

  • aplicări de preparate cu fluor pe suprafața dinților
  • extracție
  • aplicarea unui menținător de spațiu după extracție

Dacă părintele duce copilul la un control stomatologic atunci când caria este într-un stadiu incipient, tratamentul va presupune doar aplicarea pe dinți a unui gel ce conține fluor. Scopul aplicării este remineralizarea smalțului afectat, astfel încăt dintele să-și recapete rezistența la carie.

Dacă afectarea dintelui este severă atunci când copilul ajunge la control, tratamentul va fi extracția. Pentru ca dinții vecini să nu migreze în spațiul rămas după extracție, se va aplica un menținător de spațiu. Acesta poate să fie fix sau mobilizabil. Este confecționat dintr-un material numit acrilat și poate să semene sau nu cu un dinte. Rolul lui este de a menține spațiul necesar erupției dintelui permanent.

Adaugă un comentariu