Detartrajul dentar este procedura de îndepărtare a tartrului și a plăcii microbiene asociate suprafețelor dentare supragingivale și subgingivale. Detartrajul dentar este o procedură importantă a tratamentului bolii parodontale. Detartrajul dentar se realizează cu instrumentar specializat în cabinetul dentar.
Ce este tartrul?
Tartrul reprezintă placa bacteriană mineralizată (piatra de pe dinți). Tartrul determină inflamarea gingiilor și provoacă sângerarea acestora. Tartrul și placa bacteriană sunt factorii principali etiologici ai bolii parodontale: gingivita și parodontita (popular, parodontoza)
Pentru a preveni apariția plăcii bacteriene și a tartrului se recomandă:
- Periajul dentar (cel puțin de două ori pe zi)
- Folosirea aței interdentare și a apei de gură
- Un regim alimentar echilibrat
- Mestecarea corectă a alimentelor
- Efectuarea detartrajului, airflow-ului și a periajului profesional
Ce este detartrajul ?
Detartrajul reprezintă o procedură de igienizare prin îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului. Detartrajul este o manoperă uzuală, ușor de realizat, care ajută o gingie inflamată să își revină la normal. Detartrajul este recomandat să se efectueze înainte de orice manoperă stomatologică. Este urmat de un periaj profesional.
Detartrajul cu ultrasunete
Detartrajul cu ultrasunete îndepărtează tartrul supragingival și numai o mică parte din cel subgingival. Este un adjuvant al detartrajului manual, nu un înlocuitor al acestuia. Detartrajul cu ultrasunete este un mijloc modern, eficient de igienizare dentară. Are acțiune mai puțin traumatizantă asupra structurilor dentare. Este acceptat ușor, dar este contraindicat la pacienții cu boli contagioase, cu reflexe de vomă accentuate, în sensibilitatea dentinară exagerată.
Detartrajul dentar manual
Detartrajul manual se realizează de medicul dentist în cabinetul dentar cu instrumente speciale de detartraj. Prin detartrajul manual se îndepărtează bucățile de tartru mici din spatiile greu accesibile . Este o procedură folosită în special pentru curățarea tartrului subgingival. Se folosesc seceri, dălți, pile, răzușe și chiurete de detartraj.
În urma detartrajului, sângerarea gingivală prezentă la periaj scade, iar mirosul neplăcut dispare. După detartraj poate să apară o sensibilitate dentară la rece, dulce, fierbinte. Această sensibilitate dispare în câteva zile.
După detartraj, este necesară îngrijirea dentară personală acasă în continuare. Dacă nu se întreține o igienă dentară bună, placa bacteriană și tartrul se refac la scurt timp. Gingia se inflamează din nou și devine sensibilă la periaj sau mestecat .
La unii pacienți cu afectări generale (reumatism articular acut, maladii cardiace congenitale ) în care se poate produce însămânțarea bacteriană, se instituie un tratament cu antibiotice profilactic. În cazul pacienților sănătoși nu se face tratament cu antibiotice.
Detartrajul dentar cu laser
Detartrajul cu laser este o metodă de ultimă oră recomandat în tratamentul complex al pungilor parodontale existente în bolile parodontale. Detartrajul cu laser are, pe lângă rolul mecanic de îndepărtare, un efect eficient de distrugere totală prin combustie a microbilor din pungile parodontale. Un alt avantaj al detartrajului laser este că nu necesită anestezie și nu face acel zgomot al ultrasunetelor .
Detartajul în cazul dinților mobili
Este greșită concepția unor pacienți care refuză efectuarea detartrajului în cazul dinților mobili. Tartrul nu imobilizează dinții . El este factorul principal care a dus la afectarea structurilor parodontale cu consecința mobilizării dinților. Tartrul nu prelungește viața dinților mobili pe arcadă. Pe un tartru deja format se acumulează în continuare placă bacteriană. Aceasta afectează și mai mult structurile parodontale, ducând la avansarea bolii parodontale.
Ce este de făcut?
Detartrajul dentar este o manoperă simplă, bine suportată de pacienți care ajută și îmbunătățește igiena dentară. Realizat periodic, ajută la menținerea sănătății structurilor dentare și parodontale, rezultatul fiind un zâmbet frumos și sănătos.
Este recomandat efectuarea detartrajului dentar de două ori pe an pentru pacienții fără afecțiuni generale grave și cu dinți sănătoși. Pentru pacienții cu lucrări dentare extinse sau cu implante se recomandă o dată la trei- patru luni, la controlul dentar periodic. În cazul pacienților cu boli parodontale, se realizează la recomandarea medicului specialist.