Distribuie Articolul

Fluorul este un element mineral, ce are rol benefic asupra dinților. A fost demonstrat că fluorul are un rol important în a preveni apariția cariilor. De asemenea, fluorul este util pentru a  remineraliza smalțul deja afectat de carii mici. Însă, la fel ca orice substanță cu efecte benefice, folosirea sa în exces poate avea și anumite riscuri: apariția fluorozei dentare.

Mecanismul de protecție a dinților

Substanța de bază din smalț, care contribuie la duritatea lui, este hidroxiapatita. Atunci când structura smalțului este slăbită (își pierde din minerale), smalțul este vulnerabil și bacteriile pot să îl atace cu ușurință. Astfel, poate apărea caria.

Dacă se administrează fluor, în smalț se va forma fluorapatită, în loc de hidroxiapatită. Aceasta conferă o rezistență mai mare la carie, deoarece întărește smalțul și, în acest fel, dintele va fi mai protejat împotriva cariei. Citeste mai multe despre hidroxiapatita aici.

Surse de fluor

Prima sursă de fluor a fost apa potabilă. Încă din 1940 a fost adăugat fluor în apa potabilă cu scopul de a preveni apariția cariilor. Pe atunci, însă, produsele de igienă dentară nu conțineau fluor. De aceea, fluorul din apă era suficient pentru prevenirea cariilor.

În prezent, expunerea indivizilor la fluor este foarte mare, deoarece au apărut noi surse pentru acesta. Cele mai frecvente sunt pasta de dinți, mâncarea procesată, pesticidele, ceaiurile, unele medicamente (ciprofloxacina) sau teflonul. Având în vedere toate acestea, în Statele Unite ale Americii, de exemplu, s-a decis reducerea cantității de fluor din apă. Scopul acestei acțiuni este scăderea expunerii la fluor a copiilor, care sunt cei mai vulnerabili.

Efectele benefice ale  Fluorului si indicatiile acestuia

Într-o cantitate limitată, fluorul este benefic pentru smalțul dentar. De aceea, se recomandă folosirea pastelor de dinți care conțin fluor. Pentru adulți, cantitatea recomandată de fluor pe care trebuie să o conțină pasta de dinți este 1240 ppm. Această doză este indicată pe ambalajul pastei de dinți.

De asemenea, la un periaj cantitatea de pastă de dinți trebuie să fie de dimensiunea unui bob de mazăre (0,25 g). Scopul este de a nu ingera o cantitate prea mare de fluor.

Folosirea pastelor de dinți cu fluor nu este recomandată copiilor sub 2 ani.

Pentru persoanele cu o predispoziție crescută la carii, se poate realiza în cabinetul stomatologic un procedeu terapeutic numit fluorizare. Acesta constă în aplicarea de către medicul stomatolog a unei gutiere pe dinții pacientului. Această gutieră conține un gel cu fluor, care îmbunătățește rezistența dinților la carie. O altă metoda folosită în cabinetul stomatologic este aplicarea directă a unui gel cu fluor pe suprafața dinților. Este foarte important de menționat că această procedură este recomandată persoanelor care au un risc crescut la carie. Dacă periajul este realizat corect și regulat, dacă dieta este sănătoasă (multe fructe și legume, consum redus de zahăr și băuturi acidulate), dinții vor fi sănătoși, nefiind nevoie de fluorizare.

Efectele nocive ale Fluorului

În cantitate excesivă, fluorul poate determina apariția fluorozei dentare. Aceasta reprezintă o hipomineralizare a dinților, cauzată de o expunere crescută la fluor în timpul perioadei de formare a dinților. Pe suprafața dintelui apar niste pete albicioase, care arată ca s-a depus o cantitate foarte mare de fluor în smalț. În cazuri mai severe, dinții pot să fie colorați în galben maroniu sau să fie poroși.

Cauza cea mai frecventă care duce la apariția fluorozei este înghițirea pastei de dinți de către copii. De aceea, nu se recomandă folosirea pastei cu fluor la copiii mai mici de 2 ani. De asemenea, la copiii peste 2 ani se recomandă în cantitate limitată pentru a nu interfera cu formarea dinților permanenți.

Un alt risc al administrării excesive a fluorului este neurotoxicitatea. În 2014, în Statele Unite ale Americii fluorul a fost declarat ca fiind o substanță neurotoxică. Din acest motiv, unii medici stomatologi nu recomandă folosirea pastelor de dinți cu fluor.

Recomandări

Părerile sunt împărțite în ceea ce privește efectul fluorului. Deși a fost demonstrat efectul benefic al acestuia asupra dinților, având în vedere varietatea surselor de fluor, cantitatea exactă de fluor ingerată nu poate fi dozată cu exactitate. De aceea, nu se recomandă un aport suplimentar de fluor, ci încercarea de a limita cantitatea de fluor ingerată.

Metodele aproape infailibile de prevenire a cariilor sunt dieta sănătoasă și întreținerea unei igiene orale dentare foarte bune. În primul rând acestea trebuie respectate pentru a avea dinți sănătoși. Deși poate contribui și fluorul, acesta are un efect cert folosit în cantitate limitată și în niciun caz nu poate înlocui primele două metode enumerate.

 

Adaugă un comentariu