Distribuie Articolul

Metroragia este definită ca fiind o sângerare anormală, mai mult sau mai puţin abundentă, la nivelul uterului, aceasta nefiind asociată cu menstruaţia. Metroragia este frecventă, în special în primii ani de la debutul menstruaţiei (metroragie pubertală). Se observă, de asemenea, la pacientele care se află în apropierea menopauzei.  Întâlnim mai multe cauze ale metroragiei, cum ar fi: un dezechilibru hormonal, complicaţiile sarcinii, infecţiile. Confruntarea cu o astfel de sângerare impune contactarea imediată a medicului.

Cauze

Motivele apariţiei metroragiei sunt numeroase şi foarte frecvent întalnite în practica medicală:

·         Hiperplazia endometrială – această afecţiune este rezultatul nivelurilor anormale de estrogen si progesteron, ce determină apariţia excesivă a celulelor endometriale.

·         Dezechilibrul hormonal –  hipertiroidismul/hipotiroidismul sau utilizarea incorectă a tratamentelor hormonale, inclusiv a contraceptivelor orale.

·         Polipii uterini – care sunt mici formaţiuni in cervix sau in interiorul uterului

·         Fibromul uterin – reprezintă o formaţiune necanceroasă ce se dezvoltă la nivelul uterului şi apare de obicei la femeile aflate la vârsta reproductivă

·         Inflamaţiile – endometrită, vaginită, cervicită, boala inflamatorie pelvină

·         Bolile cu transmitere sexuală – infecţii cu transmitere sexuală

·         Sindromul ovarelor polichistice

·         Sarcina tubară – ovulul fecundat este implantat la nivelul trompelor uterine

·         Probleme de coagulare a sângelui

·         Abuzul de medicamente anticoagulante, cum ar fi Aspirina

·         Utilizarea contracepţiei – contraceptive orale şi dispozitivele intrauterine, cele din urmă putând traumatiza mucoasa vaginală sau uterină

·         Avortul spontan sau avortul provocat

·         Traumatismele

·         Cancerele – cancer de col uterin, cancer endometrial, cancer ovarian, cancer vagina

Simptome

Primul semn este sângerarea care apare în afara perioadelor de menstruaţie. Sângerările pot fi mai mult sau mai puţin abundente, de la o femeie la alta. In cazul sângerărilor abundente, pacienta poate avea o stare generală alterată, transpiraţii reci, puls accelerat, tensiune arterială mică. De asemenea, poate prezenta frisoane, febră,  constipaţie sau durere la contactul sexual.

Diagnostic

Diagnosticul pozitiv poate fi stabilit numai în urma unui consult ginecologic. Medicul ginecolog va efectua o anamneză completă a pacientei. Acest lucru presupune analizarea semnelor si simptomelor amintite de pacientă, momentul când au apărut, alte boli de care suferă pacienta, istoricul familial. un examen clinic pentru a stabili exact  semnele clinice specifice afecţiunii şi un examen paraclinic.

Examenul clinic –  medicul va efectua un tuşeu vaginal, care de multe ori nu este patologic.

Investigaţii paraclinice:

·         Hemoleucograma completă – cu determinarea, in special, a hemoglobinei şi a hematocritului, pentru a depista o posibilă anemie

·         Ecografia transvaginală – pot apărea anomalii la nivelul structurii uterului

·         Măsurarea nivelului hormonilor tiroidieni – niveluri scăzute (hipotiroidismul) sau crescute (hipertiroidismul) pot duce la apariţia acestor sângerari

·         Măsurarea estrogenului – exclude apariţia acestor sângerări in urma unei hipersecreţii de hormoni estrogeni

·         Biopsia si examenul histopatologic – exclud apariţia unor afecţiuni tumorale, categorie din care fac parte fibromul uterin, hiperplazia endometrială sau cancerul de col uterin.

·         Testul de sarcină – este efectuat mai ales de femeile aflate in perioada fertilă, pentru a exclude o posibilă sarcină extrauterină.

·         Colposcopia – pentru a putea exclude cancerul de col uterin.

Tratament

Tratamentul metroragiei începe imediat ce se identifică cauza afecţiunii. Dacă această cauza este benignă, cum ar fi, o infecție sau o boală cu transmitere sexuală, atunci pacienta va primi tratament  pentru a vindeca afecțiunea. Pacientei i se va recomanda repaus la pat, deoarece pierderea excesivă de sânge poate determina anemie. În cazul  în care pacienta are o hemoragie extrem de gravă,  va fi internată şi ţinută sub observație. Durata internarii va depinde de starea pacientei.

Daca avortul este cauza metroragiei, se va efectua o procedură numită Dilatare și Chiuretaj.  Pacientei i se pot administra contraceptive orale în loc de dispozitive intrauterine, pentru reglarea nivelurilor hormonale si pentru limitarea apariţiei metroragiei.  În cazul în care cancerul este suspectat drept cauză a metroragiei, se va efectua  o biopsie pentru a verifica stadiul cancerului. Tratamentul va fi stabilit de medicul ginecolog.  Este extrem de important ca pacientei să i se administreze fier.  Acesta actiune este necesara, deoarece este normal ca aceasta să aibă niveluri  scăzute de fier ca urmare a pierderii excesive de sânge.

Evoluţie, prognostic şi complicaţii

Prognosticul pacientelor care au prezentat un singur episod de metroragie este unul favorabil. În schimb, pacientele care s-au confruntat cu mai multe episoade de metroragie, sunt expuse unor anumite complicaţii, cum ar fi:

·         Anemia feriprivă – anemia prin deficit de fier apare după o perioadă mai lungă de evoluţie, iar sângerările dintre perioadele menstruale pot duce la apariţia acesteia.

·         Infertilitate – sunt expuse  femeile care suferă de obezitate sau care au fost diagnosticate cu diabet zaharat, hipertensiune arterială sau suferă de Sindromul Ovarelor Polichistice

·         Adenocarcinom cervical –  pacientele care au avut episoade de sângerare au dezvoltat adenocarcinom cervical.

Adaugă un comentariu