Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Zyvoxid 600 mg se comercializează sub formă de comprimate filmate. Fiecare comprimat filmat de Zyvoxid conţine ca substanță activă linezolid 600 mg. Linezolidul este un medicament antibacterian de sinteză care aparţine unei clase noi de antimicrobiene, numită oxazolidinone. Ca excipienți, Zyvoxid conține:
Zyvoxid este indicat la adulţi în tratamentul pneumoniei nosocomiale şi pneumoniei comunitare dobândite, în cazul în care se cunoaşte sau se suspectează că sunt determinate de bacterii Gram-pozitiv sensibile. Pentru a determina în ce măsură Zyvoxid reprezintă tratamentul adecvat, se va ţine seama de rezultatele testelor microbiologice sau de informaţiile privind prevalenţa rezistenţei bacteriilor Gram pozitiv la medicamentele antibacteriene.
Linezolid nu este activ împotriva infecţiilor determinate de germeni Gram negativ. Dacă este evidenţiată sau suspectată o infecţie concomitentă cu germeni Gram negativ, trebuie iniţiat tratamentul specific împotriva bacteriilor Gram negativ.
De asemenea, Zyvoxid este indicat la adulţi pentru tratamentul infecţiilor tegumentului şi ale ţesuturilor moi complicate numai dacă testarea microbiologică a stabilit cu certitudine că infecţia este determinată de bacterii Gram pozitiv sensibile.
Tratamentul cu linezolid se iniţiază numai în spital şi numai la recomandarea unui medic specialist (de exemplu un microbiolog sau un medic specialist în boli infecţioase).
Acest medicament nu este recomandat a fi administrat pacienților cunoscuți cu hipersensibilitate la linezolid sau la oricare dintre excipienţii enumerați anterior.
Linezolidul nu trebuie administrat pacienţilor trataţi cu medicamente care inhibă monoaminooxidazele A sau B (de exemplu fenelzină, izocarboxazidă, selegilină, moclobemidă) sau în decurs de 2 săptămâni de la terminarea tratamentului cu aceste medicamente.
Dacă nu există condiţii pentru supraveghere şi monitorizare riguroasă a tensiunii arteriale, linezolidul nu trebuie administrat pacienţilor cu următoarele boli preexistente sau care utilizează concomitent următoarele medicamente:
În urma studiilor clinice și farmacologice, s-au decelat următoarele categorii de reacții adverse.
Din această categorie, cele mai întâlnite reacții adverse sunt:
Au fost raportate:
Pot apărea:
Reacții adverse ce aparțin acestei clase sunt:
Sunt frecvent menționate:
Dintre acestea, cele mai raportate reacții adverse sunt:
Pot apărea:
Din această categorie, putem menționa următoarele reacții adverse:
Putem enumera următoarele reacții adverse:
Pot apărea:
Pot fi întâlnite următoarele tipuri de modificări ale investigațiilor diagnostice:
Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare.
Nu se cunoaşte niciun antidot specific.
Nu s-au raportat cazuri de supradozaj. Totuşi, următoarele informaţii s-ar putea dovedi utile: Se recomandă tratament de susţinere a funcţiilor vitale împreună cu menţinerea filtrării glomerulare. Aproximativ 30% din doza de linezolid este eliminată în decursul a 3 ore de hemodializă, însă nu există date disponibile cu privire la eliminarea linezolidului prin dializă peritoneală sau hemoperfuzie. De asemenea, cei doi metaboliţi principali ai linezolidului sunt eliminaţi, prin hemodializă într-o proporţie oarecare.
Diareea asociată tratamentului cu antibiotice şi colita asociată tratamentului cu antibiotice, inclusiv colita pseudomembranoasă şi diareea asociată cu Clostridium difficile, au fost raportate în asociere cu utilizarea majorităţii antibioticelor, inclusiv linezolid, şi pot varia ca severitate de la diaree uşoară până la colită letală. Prin urmare, este importat să se ia în considerare acest diagnostic la pacienţii care dezvoltă diaree gravă în timpul sau după utilizarea linezolidului. Dacă se suspectează sau se confirmă diareea asociată tratamentului cu antibiotice sau colita asociată tratamentului cu antibiotice, tratamentul curent cu agenţi antibacterieni, inclusiv linezolid, trebuie întrerupt şi trebuie iniţiate imediat măsuri terapeutice adecvate. Medicamentele care inhibă peristaltismul sunt contraindicate în această situaţie.
În cazul utilizării linezolidului au fost raportate cazuri de acidoză lactică. Pacienţilor care dezvoltă semne şi simptome de acidoză metabolică, inclusiv greaţă sau vărsături recurente, dureri abdominale, valori mici ale concentraţiilor bicarbonatului sau hiperventilaţie în timpul tratamentului cu linezolid trebuie să li se acorde asistenţă medicală de urgenţă. În cazul apariţiei acidozei lactice, beneficiul continuării tratamentului cu linezolid trebuie evaluat în funcţie de potenţialele riscuri.
Au fost raportate spontan cazuri grave de sindrom serotoninergic asociat administrării concomitente de linezolid şi medicamente serotoninergice, incluzând antidepresive cum sunt inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei. Ca urmare, administrarea concomitentă a linezolidului cu medicamente serotoninergice este contraindicată.
La pacienţii trataţi cu Zyvoxid au fost raportate convulsii. În cele mai multe cazuri au existat antecedente de convulsii sau factori de risc pentru apariţia convulsiilor. Pacienţii trebuie avertizaţi să-şi informeze medicul curant dacă au avut convulsii în antecedente.
Pacienţii trebuie avertizaţi să nu consume cantităţi mari de alimente bogate în tiramină.
Există date limitate cu privire la utilizarea linezolidului la gravide. Studiile efectuate la animale au demonstrat toxicitate asupra funcţiei reproducere. Acest risc există, teoretic, şi la om. Linezolidul nu trebuie administrat în timpul sarcinii, cu excepţia cazurilor în care este absolut necesar, adică dacă beneficiul potenţial depăşeşte riscul teoretic.
Deoarece datele obţinute din studiile efectuate la animale sugerează că linezolidul şi metaboliţii săi se pot excreta în lapteleuman, alăptarea trebuie întreruptă înainte de şi în timpul administrării.
Durata tratamentului depinde de tipul microorganismului patogen, localizarea infecţiei şi gradul de severitate al acesteia, precum şi de răspunsul clinic al pacientului. Durata maximă de tratament este de 28 de zile. Siguranţa şi eficacitatea linezolidului în cazul administrării pe perioade mai mari de 28 de zile nu au fost stabilite.
Astfel pentru tratamentul pneumoniilor, doza recomandată este de 600 mg de 2 ori pe zi. În cazul infecţiilor cutanate şi ale ţesuturilor moi complicate, dozele utile sunt de 400 mg până la 600 mg de 2 ori pe zi.
Siguranţa şi eficacitatea administrării linezolidului la copii (cu vârsta sub 18 ani) nu au fost stabilite.
Nu este necesară ajustarea dozei.
Nu este necesară ajustarea dozei.
Nu este necesară ajustarea dozei. Totuşi, deoarece datele clinice sunt limitate, la aceşti pacienţi linezolidul trebuie administrat numai după evaluarea raportului risc/beneficiu.
Doza orală recomandată se administrează de 2 ori pe zi.
Calea de administrare este orală.
Comprimatele filmate pot fi administrate în afara meselor sau concomitent cu alimentele.
Pacienţii trebuie avertizaţi cu privire la posibilitatea apariţiei ameţelilor sau simptomelor de afectare a acuităţii vizuale în timpul tratamentului cu linezolid şi trebuie sfătuiţi să nu conducă vehicule şi să nu folosească utilaje dacă apar oricare dintre aceste simptome.
Perioada de valabilitate este de 2 ani.
A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.
© Copyright 2025 NewsMed - Toate drepturile rezervate.