Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Zerlinda 4 mg/100 ml se comercializează sub formă de soluţie perfuzabilă. Fiecare pungă a 100 ml soluţie Zerlinda conţine ca substanță activă acid zoledronic 4 mg (sub formă de monohidrat). Acidul zoledronic face parte din categoria bifosfonaților. Ca excipienți, Zerlinda conține:
Acest medicament este recomandat a fi administrat pentru prevenţia manifestărilor osoase (fracturi patologice, compresie spinală, iradiere sau chirurgie la nivel osos sau hipercalcemie indusă de tumori) la pacienţi adulţi cu tumori maligne în stadiu avansat, cu implicare osoasă. De asemenea, poate fi utilizat și pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu hipercalcemie indusă de tumori.
Medicamentul nu este recomandat pacienților cunoscuți cu hipersensibilitate la substanţa activă, la alţi bifosfonaţi sau la oricare dintre excipienţii enumeraţi anterior.
În urma studiilor clinice și farmacologice efectuate, s-au decelat următoarele categorii de reacții adverse.
Frecvent a fost raportată anemia. Mai puţin frecvente sunt trombocitopenia, leucopenia, iar rare pancitopenia.
Nu apar foarte frecvent, pot fi întâlnite: recţie de hipersensibilitate și angioedem.
Din această categorie pot apărea următoarele reacții adverse:
Au fost raportate:
Din această categorie putem enumera următoarele reacții adverse:
Sunt mai puțin frecvente, însă au fost raportate: dispnee, tuse, bronhoconstricţie, boală pulmonară interstiţială.
Pot fi întâlnite frecvent: greaţă, vărsături, scăderea apetitului alimentar, diaree, constipaţie, dureri abdominale, dispepsie, stomatită, xerostomie.
Mai puţin frecvente: prurit, erupţii cutanate (inclusiv erupţii cutanate eritematoase şi maculare), hiperhidroză.
Frecvent au fost raportate următoarele:
Tulburări renale şi ale căilor urinare
Cel mai des raportată este insuficienţa renală, hematurie, proteinurie Sindrom Fanconi dobândit.
Frecvente: febră, sindrom de tip gripal (incluzând oboseală, frisoane, stare generală de rău şi eritem facial tranzitoriu).
Rare: astenie, edem periferic, reacţii la locul de injectare (incluzând durere, iritaţie, edem, induraţie), dureri toracice, creştere în greutate, reacţie anafilactică/şoc, urticarie, artrită și umflare a articulațiilor, ca simptome ale unei reacții de fază acută.
Foarte frecvente sunt următoarele reacții adverse: hipofosfatemie, creatininemie şi uremie crescute, hipocalcemie, hipomagneziemie, hipokaliemie, hiperkaliemie, hipernatremie.
Experienţa clinică privind intoxicaţia acută cu acid zoledronic este limitată. S-a raportat administrarea accidentală a unor doze de acid zoledronic de până la 48 mg. Pacienţii cărora li s-au administrat doze mai mari decât cele recomandatetrebuie supravegheaţi cu atenţie, deoarece s-au observat disfuncţie renală (inclusiv insuficienţă renală) şi modificări ale valorilor concentraţiilor plasmatice ale electroliţilor (inclusiv calciu, fosfor şi magneziu). În eventualitatea unei hipocalcemii, trebuie administrat gluconat de calciu în perfuzie intravenoasă, atunci când este indicat din punct de vedere clinic.
Pacienţii trebuie evaluaţi înainte de administrarea Zerlinda, în scopul asigurării că aceştia sunt hidrataţi în mod adecvat.
Hiperhidratarea trebuie evitată la pacienţii cu risc de insuficienţă cardiacă. Parametrii metabolici standard asociaţi hipercalcemiei, cum sunt calcemia, fosfatemia şi magneziemia, trebuie supravegheaţi atent după iniţierea tratamentului cu acid zoledronic. Dacă apare hipocalcemie, hipofosfatemie sau hipomagneziemie, poate fi necesar tratamentul pe termen scurt cu suplimente. În general, pacienţii cu hipercalcemie netratată prezintă un anumit grad de insuficienţă renală, de aceea trebuie avută în vedere supravegherea atentă a funcţiei renale.
Pacienţii trataţi cu Zerlinda nu trebuie trataţi concomitent cu alte medicamente care conţin acid zoledronic sau alţi bifosfonaţi, deoarece efectele combinate ale acestor substanţe nu sunt cunoscute.
În cadrul experienţei de după punerea pe piaţă, au fost raportate dureri osoase, articulare şi/sau musculare severe şi ocazional incapacitante la pacienţii cărora li se administrează acid zoledronic. Cu toate acestea, astfel de raportări au fost rare. Timpul scurs până la debutul simptomelor a variat de la o zi până la câteva luni de la iniţierea tratamentului. Majoritatea pacienţilor a prezentat o ameliorare a simptomelor după încetarea tratamentului. La un grup de pacienţi ssimptomele au reapărut la reluarea tratamentului cu acid zoledronic sau cu un alt bifosfonat.
În timpul tratamentului cu bifosfonaţi au fost raportate fracturi atipice subtrohanteriene şi de diafiză femurală, în special la pacienţii care urmează un tratament pe termen lung pentru osteoporoză. Aceste fracturi transversale sau oblice scurte pot apărea oriunde de-a lungul femurului, imediat de sub trohanterul mic până imediat deasupra platoului supracondilian. Aceste fracturi apar în urma unui traumatism minor sau în absenţa unui traumatism, iar unii pacienţi prezintă durere la nivelul coapsei sau la nivel inghinal, asociată adesea cu aspecte imagistice de fracturi de stres, prezente cu săptămâni până la luni înainte de apariţia unei fracturi femurale complete. Fracturile sunt adesea bilaterale; de aceea, la pacienţii trataţi cu bifosfonaţi la care s-a confirmat apariţia unei fracturi de diafiză femurală, trebuie examinat femurul controlateral.
S-a raportat hipocalcemie la pacienţii trataţi cu acid zoledronic. Secundar cazurilor de hipocalcemie severă au fost raportate aritmie şi reacţii adverse neurologice (inclusiv convulsii, hipoestezie şi tetanie). Au fost raportate cazuri de hipocalcemie severă care au necesitat spitalizare. În unele cazuri, hipocalcemia poate avea potenţial letal.
Se recomandă precauție la administrarea acidului zoledronic concomitent cu medicamente cunoscute pentru potențialul de inducere a hipocalcemiei, deoarece acestea pot avea un efect sinergic, determinând hipocalcemie severă.
Fiecare pungă a 100 ml soluţie conţine sodiu 15,5 mmol (356 mg). A se lua în considerare în cazul pacienţilor care urmează un regim alimentar cu restricţie de sodiu.
Nu există date adecvate privind utilizarea acidului zoledronic la femeile gravide. Studiile cu privire la toxicitatea asupra funcţiei de reproducere efectuate la animalele cărora li s-a administrat acid zoledronic au evidenţiat efecte toxice asupra funcţiei de reproducere. Riscul
potenţial pentru om nu este cunoscut. Zerlinda nu trebuie utilizat în timpul sarcinii. Femeile aflate la vârsta fertilă trebuie sfătuite să evite apariția unei sarcini.
Nu se ştie dacă acidul zoledronic se excretă în laptele uman. Zerlinda este contraindicat la femeile care alăptează.
Zerlinda trebuie prescris şi administrat pacienţilor numai de către personalul medical cu experienţă în administrarea intravenoasă a bifosfonaţilor.
Doza recomandată pentru prevenţia manifestărilor osoase la pacienţi cu tumori maligne în stadiu avansat, cu implicare osoasă, este de 4 mg acid zoledronic la intervale de 3 până la 4 săptămâni. De asemenea, pacienţilor trebuie să li se administreze oral, zilnic, un supliment care conţine calciu 500 mg şi vitamina D 400 UI.
Decizia de a trata pacienţii cu metastaze osoase pentru prevenirea manifestărilor osoase trebuie să ţină cont de faptul că debutul efectului tratamentului apare după 2-3 luni.
Doza recomandată în caz de hipercalcemie (calcemia corectată în funcţie de albuminemie ≥12,0 mg/dl sau 3,0 mmol/l) este o doză unică de acid zoledronic 4 mg.
Administrare intravenoasă.
Soluţia perfuzabilă de acid zoledronic 4 mg/100 ml trebuie administrată sub forma unei perfuzii unice, într-un interval de minimum 15 minute.
Zerlinda 4 mg/100 ml soluţie perfuzabilă nu trebuie amestecat cu alte soluţii perfuzabile şi trebuie administrat sub formă de perfuzie intravenoasă unică, printr-o linie separată de perfuzare. Pacienţii trebuie menţinuţi bine hidrataţi înaintea şi în timpul administrării de Zerlinda.
Reacţiile adverse, cum sunt ameţelile şi somnolenţa, pot influenţa capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, prin urmare, în cazul administrării de acid zoledronic trebuie luate măsuri de precauţie în cazul conducerii vehiculelor sau folosirii utilajelor.
Acest medicament nu trebuie să vină în contact cu soluţii care conţin calciu şi nu trebuie amestecat sau administrat intravenos împreună cu alt medicament în aceeaşi linie de perfuzare.
După prima deschidere: stabilitatea fizico-chimică a soluţiei a fost demonstrată pentru 24 de ore, la 2 până la 8°C. Din punct de vedere microbiologic, medicamentul trebuie utilizat imediat. Dacă nu este utilizat imediat, timpii şi condiţiile de păstrare anterior utilizării sunt responsabilitatea utilizatorului, şi nu trebuie să depăşească 24 de ore, la 2 până la 8°C.
© Copyright 2025 NewsMed - Toate drepturile rezervate.