Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

marţi, ianuarie 21, 2025

Yasnal 5 mg – Prospect Medicament

NewsMed
NewsMed

14 Oct 2020

eye-glyph Vizualizări: 275

Distribuie Articolul

1. Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte Yasnal

Yasnal 5 mg se comercializează sub formă de comprimate filmate. Fiecare comprimat filmat de Yasnal conţine ca substanță activă clorhidrat de donepezil 5 mg (sub formă de monohidrat), echivalent la donepezil 4,56 mg. Donepezilul face parte din clasa anticolinesterazicelor, fiind un medicament utilizat pentru tratamentul demenţei. Ca excipienți, Yasnal conține:

  • Lactoză monohidrat
  • Celuloză microcristalină
  • Amidon de porumb
  • Hidroxipropilceluloză
  • Stearat de magneziu
  • Dioxid de titan
  • Hipromeloză
  • Macrogol 400

2. Indicații și contraindicații

Yasnal este indicat pentru tratamentul simptomatic al formelor uşoare până la moderate de demenţă Alzheimer.

Acest medicament nu este recomandat a fi administrat pacienților cunoscuți cu hipersensibilitate la substanța activă, derivaţi de piperidină sau la oricare dintre excipienţii enumeraţi anterior.

3. Reacții adverse și supradozaj

În urma studiilor clinice și farmacologice efectuate, s-au decelat următoarele categorii de reacții adverse.

Infecţii şi infestări

Frecvent a apărut coriză.

Tulburări metabolice şi de nutriţie

A fost întâlnită anorexia.

Tulburări psihice

Din această categorie putem menționa următoarele reacții adverse:

  • Halucinaţii
  • Agitaţie
  • Comportament agresiv
  • Vise anormale, coșmaruri
Tulburări ale sistemului nervos

Au fost frecvent raportate următoarele reacții adverse:

  • Sincopă
  • Ameţeli
  • Insomnie
  • Convulsii
  • Simptome extrapiramidale
  • Sindrom neuroleptic malign
Tulburări cardiace

Pot apărea:bradicardie, bloc sinoatrial, bloc atrioventricular.

Tulburări gastrointestinale

Din această clasă, putem exemplifica:

  • Diaree
  • Greaţă
  • Vărsături
  • Tulburări abdominale
  • Hemoragie gastrointestinală
  • Ulcere gastrice şi duodenale
Tulburări hepatobiliare

Au fost raportate: disfuncţii hepatice, inclusiv hepatită.

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat

Pot apărea: erupţie cutanată tranzitorie, prurit și rabdomioliză.

Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv

Cea mai frecvent menționată reacție adversă din această categorie este reprezentată de apariția crampelor musculare.

Tulburări renale şi ale căilor urinare

Au fost întâlnite cazuri de incontinenţă urinară.

Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare

Pot apărea: cefalee, fatigabilitate și durere.

Investigaţii diagnostice

A fost raportată apariția unei creşteri uşoare a concentraţiei plasmatice a creatinkinazei musculare.

Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din  domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare.

Supradozaj

Semnele stimulării colinergice în funcţie de doză au fost observate la animale şi au inclus scăderea mişcărilor spontane, poziţie culcată, mers nesigur, lăcrimare, convulsii clonice, depresie respiratorie, salivaţie, mioză, fasciculaţii şi scăderea temperatura corpului. Supradozajul cu inhibitori de colinesterază poate determina apariţia crizelor colinergice, caracterizate prin greaţă severă, vărsături, hipersalivaţie, transpiraţii, bradicardie, hipotensiune arterială, depresie respiratorie, colaps şi convulsii. De asemenea, poate apărea creşterea slăbiciunii musculare; în cazul în care muşchii respiratori sunt afectaţi, se poate ajunge până la deces.

Similar oricărui caz de supradozaj, trebuie aplicate măsuri generale de susţinere cu monitorizare ale funcţiilor vitale ale pacientului. Ca antidot al supradozajului cu Yasnal, se pot utiliza anticolinergicele terţiare, de exemplu atropina. La administrarea sulfatului de atropină intravenos, se recomandă stabilirea treptată a dozelor în funcţie de efectul clinic: o doză iniţială de 1 până la 2 mg administrată intravenos, cu doze ulterioare de întreţinere în funcţie de răspunsul clinic. Nu se cunoaşte dacă clorhidratul de donepezil sau metaboliţii săi pot fi eliminaţi prin dializă (hemodializă, dializă peritoneală sau hemofiltrare).

4. Atenționări speciale și interacțiuni cu  alte substanțe

Anestezie

În timpul anesteziei generale este posibil ca donepezilul, fiind inhibitor de colinesterază, să crească relaxarea musculară de tip succinilcolinic.

Tulburări cardiovasculare

Datorită acţiunii lor farmacologice, inhibitorii de colinesterază pot prezenta efecte vagotonice asupra frecvenţei cardiace (de exemplu, bradicardie). Acest potenţial de acţiune poate fi deosebit de important la pacienţii cu boala nodului sinusal sau alte tulburări supraventriculare de conducere cardiacă, cum sunt blocul sinoatrial sau atrioventricular. Au existat rapoarte de sincopă sau convulsii. La investigarea acestor pacienţi, trebuie luată în considerare posibilitatea existenţei unui bloc cardiac sau a pauzelor sinusale prelungite.

Tulburări gastro-intestinale

La pacienţii cu risc crescut de ulcer, de exemplu pacienţii cu ulcer în antecedente sau în tratament cu antiinflamatoare nesteroidiene trebuie monitorizate cu atenţie simptomele. Totuşi, studiile clinice cu donepezil nu au evidenţiat creşterea incidenţei ulcerului gastroduodenal sau a hemoragiilor gastro-intestinale, comparativ cu pacienţii trataţi cu placebo.

Aparatul urogenital

Colinomimeticele pot determina obstrucţia sfincterului vezicii urinare, cu toate că acest efect nu a fost observat în studiile clinice cu donepezil.

Tulburări neurologice

Convulsii: se crede că colinomimeticele prezintă un oarecare potenţial de a induce convulsii generalizate. Totuşi, convulsiile poate fi, de asemenea, manifestări ale bolii Alzheimer.  Colinomimeticele pot avea potenţial de exacerbare sau inducere a simptomelor extrapiramidale.

Tulburări pulmonare

Datorită acţiunii lor colinomimetice, inhibitorii de colinesterază trebuie prescrişi cu precauţie la pacienţii cu istoric de astm bronşic sau boli pulmonare obstructive cronice. Trebuie evitată administrarea concomitentă de Yasnal şi alţi inhibitori de acetilcolinesterază, agonişti sau antagonişti ai sistemului colinergic.

Insuficienţă hepatică severă

Nu există date disponibile pentru pacienţii cu insuficienţă hepatică severă.

Lactoză

Yasnal conţine lactoză. Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, deficit de lactază sau sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

Interacțiuni

Clorhidratul de donepezil este posibil să interacţioneze cu medicamentele care au activitate anticolinergică. De asemenea, are potenţial de activitate sinergică în cazul tratamentului concomitent cu medicamente, cum sunt succinilcolina, alte blocante neuromusculare, agonişti colinergici sau betablocante care acţionează asupra conducerii cardiace.

Sarcina și alăptarea

Nu există date adecvate privind utilizarea donepezilului la femeile gravide. Studiile la animale nu au evidenţiat efecte teratogene, dar au arătat prezenţa toxicităţii perinatale şi postnatale. Riscul potenţial la om este necunoscut. Donepezil nu trebuie utilizat în timpul sarcinii, cu excepţia cazurilor în care este absolut necesar.

Donepezil este excretat în lapte la şobolani. Nu se ştie dacă clorhidratul de donepezil este excretat în laptele uman şi nici nu există studii la femeile care alăptează. Prin urmare, femeile în tratament cu donepezil, nu trebuie să alăpteze.

5. Doze și mod de administrare

Adulţi/vârstnici

Doza iniţială este de 5 mg donepezil pe zi (administrată în doză unică). Doza de 5 mg pe zi trebuie menţinută timp de cel puţin o lună, pentru atingerea concentraţiei plasmatice de donepezil la starea de echilibru şi pentru evaluarea eficacităţii tratamentului. După evaluarea clinică a eficacităţii tratamentului cu 5 mg pe zi timp de o lună, doza zilnică de Yasnal se poate creşte la 10 mg donepezil pe zi (administrată în doză unică). Doza zilnică maximă recomandată este de 10 mg.

Tratamentul trebuie iniţiat numai în condiţiile existenţei unei persoane însoţitoare care va monitoriza regulat administrarea medicamentului la pacient. Tratamentul de întreţinere poate fi continuat atât timp cât asigură un beneficiu terapeutic pentru pacient. Prin urmare, beneficiul clinic al donepezilului trebuie reevaluat la intervale regulate de timp. Întreruperea tratamentului trebuie avută în vedere când nu mai există dovada efectului terapeutic. Răspunsul individual la tratamentul cu donepezil nu poate fi anticipat. La întreruperea tratamentului, se observă o scădere gradată a efectelor benefice ale donepezilului.

Copii şi adolescenţi

Utilizarea Yasnal nu este recomandată la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.

Mod de administrare

Yasnal trebuie administrat oral, seara, imediat înainte de culcare.

6. Alte informații Yasnal

Donepezil are o influenţă minoră sau moderată asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. Demenţa în sine poate afecta capacitatea de a conduce sau de a folosi utilaje. În plus, donepezilul poate determina fatigabilitate, ameţeli şi crampe musculare, în special la iniţierea tratamentului sau la creşterea dozei. Medicul curant trebuie să evalueze de rutină capacitatea pacienţilor aflaţi în tratament cu donepezil de a continua să conducă vehicule sau să folosească utilaje complexe.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Perioada de valabilitate este de 5 ani.

Adauga un comentariu

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!