Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

marţi, ianuarie 21, 2025

Yargesa 100 mg – Prospect medicamentos

NewsMed
NewsMed

12 Oct 2020

eye-glyph Vizualizări: 328

Distribuie Articolul

1. Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte Yargesa

Yargesa 100 mg se comercializează sub formă de capsule. Fiecare capsulă de Yargesa conţine ca substanță activă miglustat 100 mg. Boala Gaucher este o afecţiune metabolică ereditară care apare din cauza unui deficit de degradare a glucozilceramidei, deficit care are drept rezultat retenţia lizozomală a acestei substanţe şi patologia extinsă. Miglustatul este un inhibitor al glucozilceramid sintetazei, enzimă responsabilă de prima etapă a sintezei majorităţii glicolipidelor. Activitatea inhibitorie asupra glucozilceramid sintetazei stă la baza terapiei de reducere a substratului în boala Gaucher. Ca excipienți, Yargesa conține:

  • amidon glicolat de sodiu (de tip A)
  • povidonă
  • stearat de magneziu
  • gelatină
  • apă purificată
  • dioxid de titan
  • strat de shellac
  • oxid negru de fer
  • propilen glicolsoluție concentrată de amoniac

2. Indicații și contraindicații

Yargesa este un medicament indicat a fi administrat la pacienţi adulţi, pentru tratamentul pe cale orală al bolii Gaucher de tip I, uşoară
până la moderată. Yargesa poate fi utilizat numai în tratamentul pacienţilor care nu pot fi supuşi terapiei de substituţie enzimatică. De asemenea, Yargesa este indicată pentru tratamentul manifestărilor neurologice progresive la pacienţi adulţi şi copii, cu boală Niemann-Pick de tip C.

Acest medicament nu este recomandat pacienților cunoscuți cu hipersensibilitate la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţii enumeraţi anterior.

3. Reacții adverse și supradozaj

În urma studiilor clinice și farmacologice efectuate, s-au decelat următoarele categorii de reacții adverse.

Tulburări hematologice şi limfatice

Cea mai frecventă reacție adversă din această categorie este trombocitopenia.

Tulburări metabolice şi de nutriţie

Sunt foarte frecvente: scădere ponderală, scădere a apetitului alimentar.

Tulburări psihice

Din această categorie, cele mai frecvent raportate reacții adverse sunt: depresie, insomnie, scădere a libidoului.

Tulburări ale sistemului nervos

Putem enumera următoarele reacții adverse întâlnite frecvent:

  • tremor
  • neuropatie periferică
  • ataxie
  • amnezie
  • parestezii
  • hipoestezie
  • cefalee
  • ameţeli
Tulburări gastro-intestinale

Foarte frecvente sunt următoarele: diaree, flatulenţă, dureri abdominale.

Frecvente: greaţă, vărsături, distensie/disconfort abdominal, constipaţie, dispepsie.

Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv

Pot apărea frecvent: spasme musculare, slăbiciune musculară.

Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare

Au fost raportate des: oboseală, astenie, frisoane şi stare generală de rău.

Investigaţii diagnostice

Pot apărea ca reacție adversă rezultate anormale ale studiilor privind conducerea nervoasă.

Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare.

Supradozaj

Nu s-au evidenţiat simptome acute de supradozaj. În studiile clinice, miglustatul s-a administrat în doze de până la 3 000 mg/zi timp de până la şase luni la pacienţi cu HIV pozitiv. Evenimentele adverse observate au inclus granulocitopenie, ameţeală şi paraestezii. De asemenea, s-au observat leucopenie şi neutropenie la un grup similar de pacienţi cărora li s-au administrat doze de 800 mg/zi sau mai mari.

În caz de supradozaj, se recomandă asistenţă medicală generală.

4. Atenționări speciale și interacțiuni cu alte substanțe

Tremor

În boala Gaucher de tip 1, acest tremor a fost descris ca un tremor fiziologic exagerat la nivelul membrelor superioare. Tremorul a debutat în general în timpul primei luni de tratament, iar în multe cazuri a cunoscut o rezoluţie într-un interval de 1-3 luni, în timpul tratamentului. Reducerea dozei poate ameliora tremorul, în general în câteva zile, însă uneori poate fi necesară întreruperea tratamentului.

Tulburări gastro-intestinale

Mecanismul de producere este, cel mai probabil, inhibarea dizaharidazelor intestinale, precum sucraza-izomaltaza, din tractul gastro-intestinal, ceea ce duce la absorbţia scăzută a dizaharidelor din dietă. În practica clinică s-au observat reacţii adverse gastrointestinale induse de miglustat, ca răspuns la modificarea personalizată a dietei (de exemplu, reducerea ingestiei de zahăr, lactoză şi carbohidraţi), la administrarea miglustat între mese, şi/sau la medicamente antidiareice cum este loperamidă. La unii pacienţi, poate fi necesară reducerea temporară a dozei. Pacienţii cu diaree cronică sau alte manifestări gastro-intestinale persistente care nu răspund la aceste măsuri, trebuie investigaţi conform cu practica clinică.

Efecte asupra spermatogenezei

Pacienţii de sex masculin trebuie să utilizeze metode contraceptive sigure în timpul tratamentului cu Yargesa.

Grupe speciale de pacienţi

Din cauza experienţei limitate, se recomandă utilizarea cu precauţie a Yargesa la pacienţii cu insuficienţă renală sau hepatică.

Boala Gaucher de tip 1

Se recomandă monitorizarea cu regularitate a concentraţiei plasmatice a vitaminei B12, din cauza frecvenţei crescute a deficitului de vitamina B12 la pacienţii cu boală Gaucher de tip I. La pacienţii trataţi cu miglustat s-au raportat cazuri de neuropatie periferică, cu sau fără afecţiuni concomitente, precum deficitul de vitamina B12 sau gamapatia monoclonală. Neuropatia periferică pare să fie mai frecventă la pacienţii cu boală Gaucher de tip I comparativ cu populaţia generală. Toţi pacienţii trebuie evaluaţi neurologic înaintea iniţierii tratamentului, iar ulterior trebuie efectuate evaluări repetate. La pacienţii cu boală Gaucher de tip 1 se recomandă monitorizarea numărului de trombocite.

Sarcina și alăptarea

Nu există date adecvate privind utilizarea miglustatului la femeile gravide. Studiile la animale au demonstrat toxicitate asupra funcţiei de reproducere, inclusiv distocie. Nu se cunoaşte riscul potenţial la om. Miglustatul traversează bariera feto-placentară şi nu trebuie utilizat în timpul sarcinii.

Nu se cunoaşte dacă miglustatul se excretă în laptele matern. Yargesa nu trebuie utilizat în timpul alăptării.

5. Doze și mod de administrare

Terapia trebuie efectuată de medici cu experienţă în tratamentul pacienţilor cu boală Gaucher sau cu boală Niemann – Pick de tip C, în funcţie de situaţie.

Doza în boala Gaucher de tip I
  • Adulţi

Doza iniţială recomandată pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu boală Gaucher de tip I este de 100 mg de trei ori pe zi. La unii pacienţi, poate fi necesară reducerea temporară a dozei la 100 mg o dată sau de două ori pe zi, din cauza diareei.

  • Copii şi adolescenţi

Eficacitatea Yargesa la copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 0 şi 17 ani cu boală Gaucher de tip I nu a fost stabilită. Nu sunt disponibile date.

Doza în boala Niemann-Pick de tip C
  • Adulţi

Doza recomandată pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu boală Niemann-Pick de tip C este de 200 mg de trei ori pe zi.

  • Copii şi adolescenţi

Doza recomandată pentru tratamentul pacienţilor adolescenţi (cu vârsta de 12 ani şi peste) cu boală Niemann-Pick de tip C este de 200 mg de trei ori pe zi. La pacienţii sub vârsta de 12 ani, doza trebuie ajustată în funcţie de suprafaţa corporală.

Experienţa privind utilizarea Yargesa la pacienţii cu boală Niemann-Pick de tip C şi vârstă sub 4 ani este limitată.

Vârstnici

Nu există experienţă privind utilizarea Yargesa la pacienţii cu vârsta peste 70 ani.

Mod de administrare

Yargesa se poate administra cu sau fără alimente.

6. Alte informații Yargesa

Yargesa are o influenţă neglijabilă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. O reacţie adversă raportată frecvent a fost ameţeala, iar pacienţii care prezintă ameţeală nu trebuie să conducă vehicule sau să folosească utilaje.

Perioada de valabilitate este de 4 ani.

Acest medicament nu necesită condiții speciale de păstrare.

 

Adauga un comentariu

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!