Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

duminică, decembrie 22, 2024

Bepanthen unguent

NewsMed
NewsMed

29 Oct 2017

eye-glyph Vizualizări: 1396

Distribuie Articolul

Denumire, compozitie si clasa de medicamente din care face parte Bepanthen unguent

Bepanthen unguent este un preparat folosit in tratamentul ranilor si ulcerelor. Face parte din clasa de medicamente cicatrizante. Fiecare gram de unguent contine 50 de grame din substanta activa dexpantenol, cat si excipientii alcool cetilic, alcool stearilic, ceara alba, parafina alba, ulei de migdale, ulei de parafina, ozocherita, gliceril oleat, alcool lanolinic si lanolina. La nivelul celulelor pielii, dexpantenolul este transformat rapid in acid pantotenic. Acesta are un rol semnificativ in formarea si regenerarea celulelor dermice si epidermice.

Indicatii si contraindicatii Bepanthen unguent

Bepanthen are urmatoarele indicatii ce deriva din proprietatea sa de a stimula vindecarea si reepitelizarii:

  • dermatia iritativa
  • arsuri minore
  • dermatia radica
  • ulceratii cronice sau de decubit
  • fisuri anale
  • grefe de piele
  • eroziuni cervicale

Se foloseste si pentru intretinerea sanilor la femeile care alaptează si la tratamentul leziunilor de la nivelul mameloanelor.

De asemenea, Bepanthen previne si trateaza iritatiile lasate de scutec.
Se poate folosi si pentru a preveni si trata pielea uscata, iritata sau fisurata.
Este si tratament adjuvant pentru pacientii aflati sub terapie cu substante corticosteroide (in zilele in care corticosteroizii nu se administreaza si după intreruperea tratamentului aceste substante).

Bepanthen nu este indicat persoanelor ce dezvolta hipersensibilitate la substanta activa si excipienti. De asemenea, nu se va aplica sub nicio forma pe leziunile infectate sau pe cele care supureaza.

Reactii adverse si supradozajul cu Bepanthen unguent

Desi reactiile adverse la Bepanthen sunt rare (apar la mai putin de 1 din 1000 de persoane), acestea pot fi uneori deosebit de grave la unele persoane. Printre simptomele alergice nedorite se numara: iritatii, prurit (mancarimi), eruptii cutanate de tipul urticariei, inrosirea tegumentelor, aparitia edemului (umflaturi), exfolierea pielii. Pot sa apara febra, wheezing, tulburari de respiratie si de vorbire, raguseala, umflarea fetei, buzelor, limbii sau a gatului. Pot sa apara probleme grave de respiratie (sindromul de detresa cardio-respiratorie).

Excipientii alcool cetilic, alcool stearilic si lanolina pot determina reactii adverse cutanate de tipul dermatitei de contact.

Pana in acest moment nu s-au inregistrat cazuri de supradozaj.

Interactiuni si atentionari speciale 

Nu exista interactiuni intre Bepanthen si alte clase de medicamente.

Bepanthen trebuie depozitat la temperatura camerei si trebuie ferit de caldra. Capacul trebuie inchis complet. Nu lasati ambalajul la vederea copiilor sau animalelor.

Daca simptomele nu se imbunatatesc sau daca devin mai grave consultati-va cu medicul dumneavoastra.

Luati legatura cu medicul inaintea inceperii tratamentului cu medicamente noi, chiar daca acestea se elibereaza fara prescriptie medicala.

Bepanthenn nu afecteaza capacitatea unei persoane de a conduce autovehicule.

Bepanthen contine alcool cetilic, alcool stearilic si lanolina. Prin urmare poate provoca reactii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatita de contact).

Doze si mod de administrare Bepanthen unguent

Bepanthen este un unguent ce contine 50 mg/g din substanta activa dexpantenol. Se gaseste sub forma de tub de 30 de g sau tub de 100 de g.

Acesta este un medicament care se utilizeaza topic. Bepanthen se aplica cel putin o data pe zi intr-un strat subtire, prin miscari usoare de masare.
Mamele care alapteaza vor aplica unguentul la nivelul mameloanelor dupa ce alapteaza si nu inainte de a realiza toaleta locala a zonei.

Sugarilor li se va administra acest unguent de fiecare data cand se schimba scutecul, dupa igienizarea si uscarea tegumentului.

In cazul utilizarii pentru tratarea leziunilor de col uterin, crema se va aplica exact asa cum a recomandat medicul ginecolog, o data sau de mai multe ori pe zi.

Nu se recomanda aplicarea pe rani extinse.

Alte informatii despre Bepanthen

Utilizarea Bepanthenn in sarcina: Nu exista date care sa sugereze vreun risc la utilizarea Bepanthen de catre femeile insarcinate.

Utilizarea Bepanthenn la femeile care alapteaza este una dintre indicatiile acestui unguent. Se foloseste pentru intretinerea sanilor la femeile care alapteaza si care au dezvoltat ragade (leziuni la nivelul mameloanelor). Se va aplica doar dupa alaptare si dupa toaleta zonei.

Adauga un comentariu

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!