Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

Vineri, aprilie 26, 2024

Avyclor – Prospect actualizat

NewsMed
NewsMed

24 Apr 2018

eye-glyph Vizualizări: 139

Distribuie Articolul

1. Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte Avyclor

Avyclor se comercializează sub formă de cremă. Un tub de cremă Avyclor de concentrație 5% conține 3 g. Substanța activă din Avyclor este aciclovirul. Aciclovir este un analog nucleozidic purinic, sintetic, cu activitate inhibitoare în vivo și în vitro asupra virusurilor herpetice umane, cuprinzând Herpes simplex tip 1 si 2 și Varicella Zoster, lipsit de toxicitate față de celula gazdă.

2. Indicații și contraindicații Avyclor

Avyclor este un medicament utilizat pentru tratamentul infecțiilor pielii și mucoaselor al căror agent etiologic este Herpes simplex. Avyclor poate fi folosit inclusiv în herpesul genital primar și recurent, sau herpesul labial. Aciclovirul este recomandat de asemenea, pentru suprimarea recidivelor la pacienșii imunocompetenși și în profilaxia infecțiilor cu Herpes simplex la pacienții imunodeprimați. Avyclor poate fi administrat ca tratament și în cazul Herpesului Zoster.

Medicamentul nu este recomandat a fi administrat persoanelor care sunt cunoscute cu hipersensibilitate la aciclovir. De asemenea, în sarcină, se recomandă administrarea doar în caz de strictă necesitate și se evita administrarea in perioada de alaptare. este foarte important de reținut faptul că crema nu se aplică pe mucoasa oftalmică și bucală. Utilizarea prelungită a produsului poate determina fenomene de sensibilizare, astfel că se impune întreruperea tratamentului și consultarea medicului, în cazul în care acestea apar.

3. Reacții adverse și supradozajul cu Avyclor

Fiind un medicament ce se administrează topic, concentrația sa nu este suficientă pentru a determina apariția unor reacții adverse sistemice. Astfel că, cele mai frecvente reacții adverse întâlnite sunt cele de la nivel cutanat sau ale țesutului subcutanat. Dintre acestea, cel mai mult au fost raportate: prurit și erupţii cutanate tranzitorii. Mai puţin frecvente, dar totuși întâlnite pe parcursul tratamentului cu Avyclor au fost: urticaria și alopecia difuză accelerată. Alopecia difuză accelerată a fost asociată cu o largă varietate de afecţiuni şi medicamente, relaţia cu tratamentul cu aciclovir fiind incertă. De asemenea, au mai apărut: senzaţii de arsură sau înţepătură tranzitorie după aplicarea de aciclovir cremă, uscare şi descuamare cutanată uşoară. Foarte rar, poate apărea edemul angioneurotic sau eritemul.

Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare.

Supradozajul

Cazurile de supradozaj întâlnite au fost în urma administrării aciclovirului pe cale orală sau intravenoasă. Astfel, nu există cazuri de supradozaj apărute în urma aplicării tratamentului la nivel cutanat. Totuși, în caz de ingestie accidentală a întregului conţinut al tubului  de-a lungul mai multor zile, poate să conducă la efecte gastrointestinale (greaţă şi vărsături) şi efecte neurologice (cefalee şi stare de confuzie). Aciclovirul poate fi eliminat prin hemodializă.

4. Interacțiuni și atenționări speciale Avyclor

În urma studiilor farmacologice efectuate a fost decelat faptul că probenecidul crește concentrația plasmatică a aciclovirului. De asemenea, alte medicamente care interferă cu funcția renală, ar putea modifica farmacocinetica aciclovirului. În rest, nu au fost semnalate alte interacțiuni.

Nu se recomandă aplicarea de aciclovir cremă la nivelul mucoaselor, ca de exemplu cea orală, conjunctivală sau vaginală, deoarece poate fi iritant. Se acordă o atenţie deosebită pentru evitarea introducerii accidentale în ochi.

Sarcina și alăptarea

Administrarea aciclovir pe parcursul sarcinii va fi luată în considerare doar atunci când potenţialele beneficii ale mamei depăşesc posibilitatea apariţiei unor riscuri la făt. Cu toate acestea, trebuie ținut cont de faptul că efectele sistemice ale aciclovir în urma aplicării locale a cremei cu aciclovir sunt foarte reduse.

La om, date limitate demonstrează că aciclovirul se excretă în laptele matern după administrarea sistemică. Totuşi, doza primită de un copil alăptat după administrarea la mamă a aciclovir cremă sau unguent oftalmic este nesemnificativă.

5. Doze și mod de administrare Avyclor

Atât pentru adulți cât și pentru copii, Aciclovir cremă se va folosi de 5 ori pe zi, la aproximativ 4 ore interval, cu excepţia dozei nocturne.

Aciclovir cremă se va aplica în zona leziunilor sau a viitoarelor leziuni, căt mai curând posibil de la debutul infecţiei, de preferat în stadiu incipient (prodrom sau eritem). Tratamentul poate, de asemenea, fi început în stadiu mai avansat (papulă sau pustulă). Tratamentul trebuie continuat timp de cel puţin patru zile pentru herpes labial şi cinci zile pentru herpes genital. Dacă nu se vindecă, tratamentul poate fi continuat până la zece zile.

6. Alte informații Avyclor

Nu există informaţii privind privind efectele asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Perioada de valabilitate este de 3 ani.

A se păstra la temperaturi sub 25ºC.

A se păstra în ambalajul original.

A nu se păstra la frigider.

 

Adauga un comentariu

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!