Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

marţi, ianuarie 21, 2025

Ascord – doze, mod de administrare, indicatii

NewsMed
NewsMed

23 Jan 2019

eye-glyph Vizualizări: 1022

Distribuie Articolul

1. Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte Ascord

Ascord 10 mg se comercializează sub formă de comprimate filmate. Fiecare comprimat filmat de Ascord conţine 10,36 mg atorvastatină calcică echivalent cu 10 mg atorvastatină. Atorvastatina face parte din clasa statinelor. Ca și excipienți, Ascord conține:

  • Lactoză anhidră
  • Celuloză microcristalină
  • Hidroxipropilceluloză
  • Carbonat de sodiu anhidru
  • Dioxid de siliciu coloidal anhidru
  • Croscarmeloză sodică
  • Laurilsulfat de sodiu
  • Butilhidroxianisol
  • Butilhidroxitoluen
  • Stearat de magneziu

2. Indicații și contraindicații Ascord

Ascord este indicat ca adjuvant al dietei pentru scăderea valorilor concentraţiilor plasmatice crescute ale colesterolului total, LDL colesterolului, apolipoproteinei–B şi trigliceridelor la adulţi, adolescenţi şi copii în vârstă de cel puţin 10 ani cu hipercolesterolemie primară incluzând hipercolesterolemia familială (varianta heterozigotă) sau hiperlipidemie mixtă (corespunzătoare tipurilor IIa şi IIb conform clasificării Fredrickson) atunci când dieta şi alte măsuri non-farmacologice nu au un efect satisfăcător. De asemenea, Ascord este indicat pentru reducerea concentraţiilor plasmatice ale colesterolului total şi LDL-colesterol la adulţii cu hipercolesterolemie familială homozigotă, ca terapie adjuvantă la tratamente hipolipemiante sau când aceste tratamente nu sunt disponibile.

Totodată, Ascord poate fi administrat pentru prevenţia evenimentelor cardiovasculare la pacienţii adulţi cu risc estimat crescut pentru un prim eveniment cardiovascular, ca adjuvant pentru corectarea altor factori de risc.

Ascord este contraindicat la următorii pacienţi:

  • cu hipersensibilitate la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţii acestui medicament enumeraţi anterior
  • cu boli hepatice active sau care prezintă creşteri inexplicabile şi persistente ale valorilor serice ale transaminazelor, de peste 3 ori limita superioară a valorilor normale
  • în timpul sarcinii şi alăptării şi la femei aflate la vârsta fertilă care nu utilizează mijloace contraceptive adecvate

3. Reacții adverse și supradozajul cu Ascord

În urma studiilor clinice și farmacologice efectuate, s-au decelat următoarele categorii reacții adverse.

Infecţii şi infestări

Frecvente: rinofaringită.

Tulburări hematologice şi limfatice

Rare: trombocitopenie.

Tulburări ale sistemului imunitar

Pot apărea atât reacţii alergice cât și anafilaxie.

Tulburări metabolice şi de nutriţie

Frecvent apare hiperglicemia. Mai puţin frecvente sunt: hipoglicemie, creştere în greutate, anorexie.

Tulburări psihice

Sunt mai puţin frecvente, dar au fost raportate: coşmaruri, insomnie.

Tulburări ale sistemului nervos

Din această categorie putem menționa: cefalee, ameţeli, parestezie, hipoestezie, disgeuzie, amnezie, neuropatie periferică.

Tulburări oculare

Mai puţin frecvente: vedere înceţoşată.
Rare: tulburări de vedere.

Tulburări acustice şi vestibulare

Mai puţin frecvente: tinitus.
Foarte rare: pierderea auzului.

Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale

Aceste reacții adverse sunt frecvente. Pot apărea: dureri faringo-laringiene, epistaxis.

Tulburări gastro-intestinale

Din această categorie putem enumera următoarele reacții adverse: constipaţie, flatulenţă, dispepsie, greaţă, diaree, vărsături, dureri la nivelul etajelor abdominale superior şi inferior, eructaţii, pancreatită.

Tulburări hepatobiliare

Au fost raportate: hepatită, colestază, insuficienţă hepatică.

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat

Pot fi întâlnite: urticarie, erupţie cutanată tranzitorie, prurit, alopecie, angioedem, dermatită buloasă incluzând eritem polimorf, sindrom Stevens-Johnson şi necroliză epidermică toxică.

Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv

Frecvente: mialgie, artralgie, dureri la nivelul extremităţilor, spasme musculare, tumefieri articulare,
durere lombară. De asemenea, au fost raportate: dureri cervicale, oboseală musculară, miopatie, miozită, rabdomioliză, tendonopatie, agravată uneori prin ruptură de tendon.

Tulburări ale aparatului genital şi ale sânului

Foarte rare: ginecomastie.

Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare

Mai puţin frecvente: stare generală de rău, astenie, durere toracică, edem periferic, fatigabilitate, febră.

Investigaţii diagnostice

Au fost raportate: valori anormale ale testelor funcţiei hepatice, concentraţii plasmatice crescute ale creatin kinazei, test pozitiv pentru prezenţa leucocitelor în urină.

Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare.

Supradozaj

Nu există tratament specific în cazul supradozajului cu Ascord. În caz de supradozaj, pacientul trebuie tratat simptomatic şi, dacă este necesar, se recurge la tratament de susţinere a funcţiilor vitale.

4. Atenționări speciale și interacțiuni cu alte substanțe Ascord

Efecte hepatice

Trebuie efectuate teste ale funcţiei hepatice înainte de începerea tratamentului şi apoi periodic. La pacienţii la care în timpul tratamentului se constată semne sau simptome sugestive pentru o disfuncţie hepatică, trebuie testată funcţia hepatică. Pacienţii la care se observă o creştere a valorilor serice ale transaminazelor trebuie ţinuţi sub observaţie, până la normalizarea acestor valori.

Ascord trebuie administrat cu precauţie la pacienţii care consumă cantităţi considerabile de alcool
etilic şi/sau la cei cu boli hepatice în antecedente.

Efecte asupra musculaturii scheletice

Atorvastatina , în situaţii rare, poate afecta musculatura scheletică şi poate determina mialgie, miozită şi miopatie, care pot evolua către rabdomioliză, o afecţiune care poate viaţa în pericol.

Înainte de tratament

Valoarea concentraţiilor plasmatice ale creatin kinazei (CK) trebuie determinată înaintea iniţierii tratamentului cu statine în următoarele situaţii:

  • Insuficienţă renală
  • Hipotiroidism
  • Antecedente personale sau familiale de afecţiuni musculare ereditare
  • Antecedente de toxicitate musculară indusă de o statină sau de un fibrat
  • Antecedente de boli hepatice şi/sau consum excesiv de alcool etilic
  • La persoanele vârstnice (cu vârsta peste 70 de ani), necesitatea acestei determinări trebuie luată în considerare, în funcţie de prezenţa altor factori predispozanţi pentru rabdomioliză
  • Situaţii în care poate apărea o creştere a valorilor concentraţiilor plasmatice ale CK, cum sunt interacţiuni cu alte medicamente sau alte forme de interacţiune şi grupe speciale de pacienţi, incluzând subgrupuri genetice
În timpul tratamentului

Pacienţii trebuie avertizaţi să semnaleze prompt durerile musculare, crampele sau senzaţia de slăbiciune musculară, în special dacă aceste simptome sunt însoţite de stare generală de rău sau febră.

Tratamentul concomitent cu alte medicamente

Riscul de rabdomioliză creşte când atorvastatina este administrată concomitent cu anumite medicamente care pot creşte concentraţia plasmatică de atorvastatină de exemplu ciclosporină, telitromicină, claritromicină, delavirdină, stiripentol, ketoconazol,voriconazol, itraconazol, posaconazol şi inhibitorii de protează HIV incluzând ritonavir, lopinavir, atazanavir, indinavir, darunavir.

De asemenea, riscul de miopatie poate creşte prin administrarea concomitentă de gemfibrozil şi alţi derivaţi de acid fibric, eritromicină, niacină, ezetimibă, telaprevir sau combinaţii de tipranavir/ritonavir.

Tratamentul cu statine poate fi introdus șapte zile după administrarea ultimei doze de acid fusidic.

Boală pulmonară interstițială

Cazuri excepţionale de boală pulmonară interstiţială au fost raportate la unele statine, în special în cazul terapiei de lungă durată.  Simptomele prezentate pot include dispnee, tuse neproductivă şi deteriorare a stării generale (oboseală, scădere în greutate şi febră). Dacă se suspectează că pacientul a dezvoltat boală pulmonară interstiţială, terapia cu statine trebuie întreruptă.

Diabet zaharat

Unele dovezi sugerează că statinele ca şi clasă de medicamente cresc glucoza din sânge şi la unii pacienţi, cu risc ridicat de diabet zaharat în viitor, pot determina un nivel de hiperglicemie care este similar cu cel din diabet. Acest risc, totuşi, este compensat de reducerea riscului vascular de către statine şi, prin urmare, nu trebuie să fie un motiv pentru întreruperea tratamentului cu statine.

Excipienți

Ascord conţine lactoză. Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, deficit de lactază sau sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

Sarcina și alăptarea

Ascord este contraindicat în timpul sarcinii.  Siguranţa administrării la gravide nu a fost determinată. Nu au fost efectuate studii clinice controlate cu atorvastatină la gravide.

Nu se cunoaşte dacă atorvastatina sau metaboliţi săi se excretă în laptele uman. La şobolani, concentraţiile plasmatice ale atorvastatinei şi ale metaboliţilor săi activi sunt similare concentraţiilor din lapte. Datorită potenţialului de apariţie a reacţiilor adverse grave, femeile care utilizează Ascord nu trebuie să îşi alăpteze sugarii. Așadar, atorvastatina este contraindicată în timpul alăptării.

5. Doze și mod de administrare Ascord

Înainte de administrarea Ascord, pacientul trebuie să urmeze o dietă standard de scădere a concentraţiilor plasmatice ale colesterolului, dietă care trebuie continuată în timpul tratamentului cu Ascord.

Doza iniţială uzuală este de 10 mg atorvastatină o dată pe zi. Ajustarea dozelor trebuie efectuată la intervale de 4 săptămâni sau mai mult. Doza maximă este de 80 mg atorvastatină o dată pe zi.

Hipercolesterolemia primară și hiperlipidemia mixtă

Majoritatea pacienţilor răspund bine la administrarea Ascord 10 mg o dată pe zi. Răspunsul terapeutic este evident în decurs de 2 săptămâni iar efectul terapeutic maxim este atins, de regulă, în decurs de 4 săptămâni. Efectul se menţine în timpul tratamentului de lungă durată.

Hipercolesterolemia familială heterozigotă

Tratamentul trebuie iniţiat cu Ascord 10 mg zilnic. Dozele trebuie individualizate şi ajustate la fiecare 4 săptămâni, până la doza zilnică de 40 mg atorvastatină. După aceea, fie se creşte doza până la o doză maximă de 80 mg atorvastatină pe zi, fie se administrează asocierea dintre doza de 40 mg atorvastatină pe zi şi o substanţă fixatoare de acizi biliari.

Hipercolesterolemia familială homozigotă

Doza de atorvastatină la pacienţii cu hipercolesterolemie familială homozigotă este de 10 până la 80 mg pe zi. La aceşti pacienţi, atorvastatina trebuie administrată ca terapie adjuvantă la alte tratamente hipolipemiante (de exemplu, afereza LDL) sau dacă aceste tratamente nu sunt disponibile.

Prevenția bolii cardiovasculare

În cadrul studiilor de prevenţie primară, doza administrată a fost de 10 mg pe zi. Pentru a obţine valori ale concentraţiilor plasmatice ale LDL-colesterolului în conformitate cu recomandările ghidurilor clinice curente, pot fi necesare doze mai mari.

Alte situații

Nu este necesară ajustarea dozei, în caz de insuficiență renală.

Ascord trebuie utilizat cu precauţie la pacienţii cu insuficienţă hepatică.

La pacienţii cu vârsta peste 70 de ani, eficacitatea şi profilul de siguranţă la dozele recomandate sunt similare cu cele observate la populaţia generală.

Tratamentul la copii şi adolescenţi se face numai de către medici de specialitate cu experienţă în tratamentul hiperlipidemiei la copii şi adolescenţi, iar pacienţii trebuie reevaluaţi în mod periodic pentru a se aprecia progresul.

Mod de administrare

Ascord este indicat pentru administrare orală. Fiecare doză zilnică de atorvastatină se administrează nefracţionată şi poate fi utilizată în orice moment al zilei, în prezenţa sau absenţa alimentelor.

6. Alte informații Ascord

Ascord are o influenţă neglijabilă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Perioada de valabilitate este de 18 luni.

 

Adauga un comentariu

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!