Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

Vineri, aprilie 26, 2024

Ampiclox

NewsMed
NewsMed

29 May 2018

eye-glyph Vizualizări: 192

Distribuie Articolul

1. Compoziție

O capsulă de ampiclox conține ampicilină (250 mg) sub formă de ampicilină trihidrat și cloxacilină (250 mg) în forma de cloxacilină sodică. Excipienții acestui medicament sunt (pentru conținutul capsulei) : talc , stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, amidon de porumb. Pentru învelișul capsulei excipienții sunt: dioxid de titan, galben de chinolină, galben amurg FCF și gelatină.

Ampiclox este un antibiotic ce face parte din clasa penicilinelor.

1. Indicații ale utilizării Ampiclox

Ampiclox se administrează contra infecțiilor mixte cu microorganisme care sunt sensibile la ampicilină și cloxacilină. Astfel, aceste infecții au diverse localizări precum: infecții ale tractului respirator, infecții ORL, infecții uro-genitale, infecții ale aparatului digestiv, infecții cutanate și ale țesuturilor moi, infecții osoase, musculare și articulare, infecții cu germeni sensibili (septicemii, endocardite bacteriene, meningite bacteriene, leptospiroză, listerioză, peritonite).

Din cadrul infecțiilor tractului respirator fac parte: traheita, pneumonii bacteriene, bronşite acute, bronşite cronice acutizate. Infecții ORL: faringită, otită medie acută și sinuzită. Infecții uro-genitale: pielonefrită acută şi cronică, pielită, cistită, uretrită, prostatită, gonoree, avort septic, anexită, salpingită, endometrită, parametrită, febră puerperală. Infecții ale aparatului digestiv: : gastroenterite bacteriene, dizenterie și infecţii biliare. Infecții cutanate și ale țesuturilor moi: dermatite, furunculoze, antrax, flegmoane, limfadenite, mastite, plăgi şi arsuri infectate.

De asemenea, ampiclox se poate folosi și în profilaxia infecțiilor chirurgicale la pacienții cu risc, ce urmează a fi supuși unei intervenții chirurgicale.

3.Contraindicații ale utilizării Ampiclox

Nu utilizați ampiclox în cazul în care sunteți alergic la ampicilină sau alte peniciline, ori la oricare dintre excipienții medicamentului. De asemenea, nu utilizați acest medicament dacă apar reacții de hipersensibilitate încrucișată cu alte beta-lactamine sau cefalosporine.

Este contraindicată administrarea în cazul în care suferiți de mononucleoză infecțioasă sau leucemie limfocitară. Nu utilizați ampiclox în cazul în care alăptați și nici nu administrați acest medicament copiilor cu vârsta sub 6 ani.

 4. Reacții adverse la Ampiclox

Posibilele reacții adverse care pot apărea în urma utilizării de ampiclox sunt următoarele: tulburări ale sistemului imunitar, tulburări respiratorii, afecțiuni cutanate, tulburări gastro-intestinale, suprainfecții intestinale și tulburări hepato-biliare.

Tulburări ale sistemului imunitar sunt: febră, urticarie, eozinofilie, edem angioneurotic, tulburări respiratorii, excepţional, şoc anafilactic. Afecțiuni cutanate (sau ale țesutului subcutanat): erupţii cutanate maculopapuloase de natură alergică sau nealergică, rar dermatită exfoliativă, eritem polimorf şi sindrom Stevens-Johnson. Dintre tulburările gastro-intestinale enumerăm: greaţă, vărsături, diaree, candidoză, glosită, stomatită, rar, colită pseudomembranoasă. Suprainfecțiile intestinale pot fi cu: Klebsiella, Pseudomonas, Candida. Tulburări hepato-biliare: hepatită şi icter colestatic (foarte rar).

Reacţia Jarish-Herxheimer poate apărea la pacienții cu febră tifoidă, sifilis sau letospiroză, datorită eliberării de endotoxine rezultate în urma bacteriilor lizate.

După utilizarea ampiclox au fost semnalate (foarte rar)  și tulburări hematologie reversibile (anemie, leucopenie, trombocitopenie, agranulocitoză, purpură trombocitopenică), precum și nefrită interstiţială acută. La pacienţii cu insuficienţă renală administrarea de ampiclox în doze mari poate determina apariţia encefalopatiei metabolice (tulburări ale conştienţei, mişcări anormale, crize convulsive).

De asemenea, în urma utilizării ampiclox a fost semnalată  creşterea moderată şi tranzitorie a valorilor serice ale transaminazelor.

5. Doze si mod de administrare Ampiclox

Dozele se prescriu în funcție de indicație, precum și de severitatea infecției.

Astfel, pentru adulți și adolescenți se recomandă: 250-500 mg  ( 1-2 capsule de ampiclox) de 4 ori pe zi, la interval de 6 ore.

Copii ( cu vârsta între 6 și 12 ani): doza recomandată este de 250 mg (1 capsulă) de 3-4 ori pe zi, la intervale de 6-8 ore.

Ampiclox  se va administra pe cale orală , cu o cantitate suficientă de lichid ( 1 pahar de apă), cu o oră înainte de masă sau cu două ore după masă. În cazul pacienților cu insuficiență renală doza se va ajusta în funcție de clearance-ul creatininei.  Doza maximă de ampicilină este de 4 g pe zi.

6. Interacțiuni cu alte medicamente

Deoarece are acțiune bactericidă, ampiclox nu trebuie asociat cu antibiotice bacteriostatice.

Nu se recomandă utilizarea împreună cu alopurinol, deoarece va crește riscul erupțiilor cutanate.

În cazul administrării împreună cu anticoncepționale, ampiclox poate reduce eficacitatea acestora. Administrarea împreună cu probenecid va determina reducerea eliminării renale, prin creșterea concentrației plasmatice a antibioticului.

În doze mari, ampicilina poate modifica rezultatele glicemiei și glicozuriei, precum și ale proteinelor serice totale. Ampiclox poate prelungi și timpul de protrombină, de aceea administrarea împreună cu anticoagulante trebuie făcută cu atenție.

Ca și factori de risc în administrarea acestui medicament se disting:  vârsta înaintată, starea generală a pacientului, contextul infecțios și inflamator.

7. Supradozajul cu Ampiclox

În cazul supradozajului pot apărea reacții adverse precum: tulburări electrolitice, hiperexcitabilitate neuro-musculară, convulsii sau alte semne de toxicitate la nivelul sistemului nervos. La pacienții care suferă de insuficiență renală poate apărea nefrotoxicitate.

În acest sens, se impune întreruperea administrării medicamentului. Eliminarea acestuia din organism se face prin hemodializă.

8. Precauții

În cazul oricăror reacții alergice se impune întreruperea tratamentului și instituirea unui tratament specific.  În cazul pacienților cu insuficiență renală, doza se ajustează în funcție de clearance-ul creatininei și se recomandă supravegherea funcției renale pe toată durata tratamentului. Pacienții alergici la peniciline, precum ampiclox, pot prezenta reactivitate imunologică încrucișată pentru cefalosporine.

În cazul tratamentului de lungă durată cu ampiclox se recomandă monitorizarea atentă a funcției hepatice și evaluarea periodică a formulei sangvine. Pe perioada unui tratament îndelungat există riscul suprainfecţiilor bacteriene sau fungice cu germeni rezistenţi.  Dacă sunt prezente infecții severe sau tulburări gastro-intestinale nu se recomandă calea orală de administrare.

Colita pseudomembranoasă poate fi suspectată pe durata tratamentului dacă apare diaree severă și persistentă. În acest sens, utilizarea antibioticului trebuie întreruptă și trebuie adoptat un tratament specific, precum și evitarea utilizării medicamentelor antiperistaltice.

Medicamentul conține în compoziția sa galben amurg FCF (E 110) , ceea ce poate provoca reacții alergice.

Referitor la sarcină și alăptare, studiile efectuate pe animale în urma administrării de peniciline nu au evidențiat efecte malformative sau fetotoxice. Totuși, amplicilina și cloxacilina traversează membrana placentară. Deoarece nu există studii asupra oamenilor, ampiclox poate fi administrat pe perioada sarcinii numai dacă medicul consideră neapărată utilizarea acestui antibiotic. Ampiclox se excretă în laptele matern și poate determina reacții de hipersensibilizare la sugar. De aceea, pe perioada tratamentului se va întrerupe alăptarea.

9. Alte informații

Ampiclox se absoarbe bine în tubul digestiv și este rezistent la sucul gastric acid. Astfel, acest medicament are stabilitate în mediul acid și este bine absorbit administrat pe cale orală.

Referitor la efectele mutagene sau carcinogene , nu au fost efectuate studii pe termen lung la animale. Totuși, studii privind toxicitatea acestui medicament și alterarea funcției de reproducere nu au pus în evidență scăderea fertilității.

Acest medicament se va păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. Nu indicați utilizarea acestui medicament altor persoane, chiar dacă acestea prezintă aceleași simptome ca ale dumneavoastră.  Medicamentul se eliberează pe bază de prescripție medicală și se va administra numai la indicațiile medicului curant. Antibioticele nu se vor utiliza în cazul virozelor.

Dacă apar manifestări alergice, adresați-vă medicului, farmacistului sau asistentului medical !

 

Adauga un comentariu

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!