Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Amoxil sirop conţine ca şi substanţă activă: Amoxicilină. Acest medicament face parte din clasa medicamentelor antiinfecțioase de uz sistemic, si anume din clasa penicilinelor cu spectru larg.
Astfel, 5 ml sirop conţin amoxicilină în proporţie de 125 mg (sub formă de amoxicilină trihidrat). De asemenea, excipienţii sunt următorii: aromă de fragi, dioxid de siliciu coloidal, gumă Xantan, benzoat de sodiu, zahăr.
Amoxil sirop se utilizează pentru tratarea infecţiilor precum: bronşită acută, bronşită cronică, pneumonie bacteriană, infecţii ORL , infecţii stomatologice, infecţii digestive şi biliare, infecţii genito-urinare, boala Lyme. De asemenea, Amoxil se utilizează şi în profilaxia endocarditei bacteriene, precum şi în cazul infecţiei cu Helicobacter pylori ( asociat cu metronidazol şi un antisecretor gastric). Tot odată, Amoxil sirop este recomandat şi în infecţii ale pielii şi părţilor moi, infecţii ale căilor biliare, infecţii ortopedice, infecţii pelviene şi abcese dentare.
Amoxil este un medicament care se absoarbe în mod eficient, în acelaşi mod, în lipsa sau prezenţa alimentelor. Pacienţii care au o funcţie renală normală, un efect mai ridicat şi mai prelungit al administrării acestui medicament poate fi obţinut prin administrarea în acelaşi timp de Probenecid (reduce eliminarea renală). Excreţia medicamentului Amoxil este făcută prin urină, astfel încât 60% este eliminat prin urină în decurs de şase ore.
Este contraindicată utilizarea Amoxil sirop în cazul în care aveţi vreo alergie la penicilină sau oricare din componenţii acestui medicament. Pacienţii care au alergie la peniciline pot prezenta reactivitate imunologică încrucişată pentru cefalosporine. Apariţia oricăror reacţii alergice presupune întreruperea administrării medicamentului. De asemenea, nu utilizaţi Amoxil în cazul în care aveţi mononucleoză infecţioasă sau dacă în timpul tratamentului apare diaree severă ( posibilă colită pseudomembranoasă). În acest caz, trebuie să opriţi administrarea medicamentului. În acelaşi sens, administrarea medicamentelor antiperistaltice este contraindicată.
Amoxil nu trebuie asociat cu antibiotice bacteriostatice (tetracicline, cloramfenicol), deoarece penicilinele au acţiune bactericidă. De asemenea, nu se recomandă utilizarea împreună cu Alopurinol, deoarece această combinaţie va creşte riscul erupţiilor cutanate.
Reacţiile adverse la peniciline sunt , în general , de intensitate mică şi tranzitorii , cum ar fi: diaree, indigestie, urticarie.
Totuşi , mai pot apărea şi reacţii adverse ale utilizării Amoxil sirop, cum ar fi: dermatită exfoliativă, eritem polimorf, tulburări digestie, precum şi tulburări hematologice reversibile. Tulburările digestive pot fi următoarele: vărsături, greaţă, diaree, glosită, stomatită, iar una din tulburările hematologice poate fi anemia. În cazul bolnavilor cu insuficienţă renală, doza trebuie adaptată în funcţie de clearance-ul creatininei, precum şi monitorizarea funcţiei renale trebuie să fie efectuată, pe toată durata tratamentului. De asemenea , şi funcţia hepatică trebuie supravegheată, mai ales în cazul pacienţilor care prezintă funcţie hepatică alterată.
În cazul supradozajului exagerat poate apărea o concentraţie urinară foarte mare. În acest sens, este necesară menţinerea unui echilibru între aportul de lichide şi eliminarea urinară. Concentraţia mare a acestui medicament poate produce cristalurie. Dacă pacienţii prezintă funcţie renală alterată, Amoxil se poate elimina prin hemodializă.
Prepararea suspensiei orale se face prin următoarele metode: se adaugă în flacon apă proaspătă fiartă şi răcită până la semnul marcat. Astfel, se obţin 60 ml de Amoxil sirop. Ulterior, se agită pentru a omogeniza conţinutul într-un interval de 1-2 minute. Se completează, din nou, cu apă fiartă şi răcită până la semn. Flaconul se va agita înainte de fiecare administrare.
La copii cu funcţie renală normală, Amoxil sirop se va administra astfel: pentru copii cu vârsta sub 2 ani şi jumătate, doza este de 50-100 mg/kg, împărţită în 3 prize a câte 8 ore. Pentru copii cu vârsta de peste 2 ani şi jumătate, doza uzuală este de 25-50 mg/kg , în 3 prize şi la interval de 8 ore, fără a se depăşi 3 g pe zi.
În cazul copiilor cu insuficienţă renală, doza se va ajusta în funcţie de clearance-ul creatininei, astfel: dacă clearance-ul creatininei este mai mare de 30 de ml pe minut, atunci se va administra doza uzuală, în intervalul de timp normal. Dacă clearance-ul variază între 10 şi 30 ml pe minut, atunci se va administra jumătate din doza obişnuită, la un interval de 12 ore. În situaţia în care acesta este sub 10 ml pe minut, se va administra tot jumătate din doza normală, însă la un interval de timp de 24 de ore.
În cazul pacienţilor cu dializă se va administra jumătate din doza uzuală, după fiecare şedinţă de dializă.
Suspensia orală de Amoxil sirop poate fi păstrată maxim 7 zile, la temperaturi de sub 25°C, sau maxim 10 zile, la temperaturi cuprinse între 2-8°C.
Nu utilizaţi Amoxil sirop fără recomandarea şi prescripţia unui medic. De asemenea, nu oferiţi acest medicament altei persoane, chiar dacă aceasta prezintă aceleaşi simptome.
Dacă observaţi orice reacţie adversă, sau orice reacţie neobişnuită , adresaţi-vă medicului, farmacistului sau asistentului medical !
© Copyright 2025 NewsMed - Toate drepturile rezervate.