Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

duminică, decembrie 22, 2024

Amoxicilina – PROSPECT

NewsMed
NewsMed

02 Jun 2018

eye-glyph Vizualizări: 1511

Distribuie Articolul

1. Denumirea, compoziția și clasa de medicamente din care face parte Amoxicilina

Substanța activă a acestui medicament este amoxicilina trihidrat (în doză de 250/500 de miligrame), precum și următorii excipienți: stearat de magneziu, gelatină, para-hidroxibenzoat de metil și para-hidroxibenzoat de n-propil.

Amoxicilina face parte din clasa  beta-lactamelor , aparținând grupului penicilinelor și are rol împotriva acțiunii bacteriilor.

2. Indicații ale utilizării de Amoxicilină

Amoxicilina este folosită pentru a trata diferite tipuri de infecții cauzate de bacterii, infecții precum:

  • tonsilita
  • bronșita
  • pneumonia
  • gonoreea
  • alte infecții ale urechilor, nasului, gâtului, pielii sau tractului urinar.

Amoxicilina este administrată și împreună cu alte antibiotice numite claritromicine, pentru a trata ulcerul de stomac cauzat de Helicobacter pylori. Această combinație este  folosită și împreună cu un anti-acid.

De asemenea, amoxicilina este utilizată și pentru tratamentul următoarelor afecțiuni:

  • sinuzită bacteriană acută
  • otită medie acută
  • amigdalită și faringită streptococică acută
  • exacerbări acute ale bronşitei cornice.

Amoxicilina este utilizată și în cazul pneumoniei dobândită în comunitate, cistită acută, bacteriurie asimptomatică în timpul sarcinii, pielonefrită acută, febră tifoidă şi paratifoidă și abces dentar cu celulită răspândită. Se utilizează și pentru infecţii la nivelul articulaţiilor protezate și boala Lyme.

3. Contraindicații ale utilizării de Amoxicilină

Nu utilizați amoxicilina în cazul în care sunteți alergic la peniciline precum: ampicilina, dicloxacilina, oxacilina, sau tircarcilina.

Înainte de utilizare, menționați medicului dacă suferiți de următoarele afecțiuni: astm bronșic, insuficiență renală, insuficiență hepatică și mononucleoză infecțioasă.

Specificați medicului dacă ați avut episoade de diaree cauzate de către alte antibiotic sau dacă sunteți alergic la alte medicamente.

Nu asociați amoxicilina cu pilulele contraceptive, deoarece aceasta poate scădea efectul lor.

De asemenea, menționați medicului dacă sunteți însărcinată sau dacă doriți să rămâneți însărcinată în timpul acestui tratament. Tot odată, amoxicilina poate trece în laptele matern, de aceea menționați medicului dacă alăptați.

Înainte de începerea tratamentului cu amoxicilină trebuie verificat dacă în trecut au mai existat reacții adverse la penicilină, cefalosporine sau alte medicamente beta-lactamice precum: carbapenem sau monobactam.

O reacție adversă sau alergică după utilizarea amoxicilinei impune întreruperea acestui tratament și adoptarea unei alte terapii alternative potrivite. Reacțiile anafilactoide au fost întâlnite la pacienții care au avut în trecut perioade de hipersensibilitate la peniciline.

De asemenea, în cazul pacienților cu afecțiuni renale au fost manifestate convulsii, atunci când se administrează doze mari , iar în cazul celor cu insuficiență renală doza trebuie modificată în funcție de gradul de insuficiență.

4. Reacții adverse și supradozaj Amoxicilină

Prezentați-vă de urgență la spital în cazul în care aveți reacții adverse: urticarie, dificultăți în respirație, umflarea feței, a limbii, buzelor sau gâtului.

De asemenea, raportați medicului dumneavoastră dacă , în urma folosirii acestui antibiotic, aveți reacții adverse precum: diaree însoțită de prezența sângerărilor sau febră . Prezentați-vă medicului dacă aveți dificultăți în a înghiți alimentele,  erupții cutanate, simptome ale unei viroze, tuse, probleme de respirație.

Menționați medicului curant situațiile în care simțiți o stare generală alterată, confuzie, stare de slăbiciune. Menționați dacă aveți dureri musculare, amețeli, icter, urină închisă la culoare, mâncărimi ale pielii. Este important să specificați dacă aveți sângerări neobișnuite din nas, gură, vagin sau rect. Dacă sesizați puncte roșii pe piele sau reacții adverse ale pielii, menționați medicului.

Reacții adverse comune întâlnite după utilizare de amoxicilină sunt următoarele: dureri de stomac, greață, vărsături, diaree.  Mai pot apărea: disconfort în zona vaginală (mâncărimi), dureri de cap, dureri la înghițitul alimentelor, pete negre pe limbă.

Supradozaj 

În caz de supradozaj pot apărea simptome precum: greață, vărsături, diaree, tulburări ale echilibrelor hidric și electrolitic, confuzie, tulburări de comportament, erupții severe pe piele, oliguria și cristaluria . Pot apărea și convulsii, în cazul pacienților cărora li se administrează doze mari sau suferă de insuficiență renală.

Excesul de amoxicilină poate fi îndepărat cu ajutorul hemodializei.

Dacă ați uitat să luați o doză, luați-o imediat cum vă amintiți. Săriți peste doza uitată în cazul în care se apropie timpul administrării următoarei doze și nu luați o doză în plus în cazul în care ați uitat să luați doza.

5. Interacțiuni ale amoxicilinei cu alte medicamente

Nu se recomandă utilizarea amoxicilinei împreună cu: probenecid, alopurinol,  tetracicline, anticoagulante orale sau metotrexat.  În aceste situații, utilizarea amoxicilinei concomitant cu probenecid poate scădea secreția tubulară renală de amoxiclină și poate determina concentrații plasmatice crescute și prelungite ale acestui antibiotic.

În cazul administrării împreună cu alopurinol pot apărea reacții cutanate alergice.  Utilizarea împreună cu tetraciclinele poate influența efectele bactericide ale amoxicilinei.

Dacă se administrează anticoagulante orale, se recomandă întreruperea tratamentului cu amoxicilină sau reducerea dozajului.

Administrarea de metotrexat împreună cu amoxicilina poate determina reducerea excreției de metotrexat ceea ce va crește nivelul de toxicitate al acesteia în organism.

6. Doze și mod de administrare Amoxicilină

Pentru stabilirea dozei de administrare se vor lua în considerare: microorganismele patogente implicate și răspunsul lor la administrarea de amoxicilină. Se va lua în considerare și localizarea, precum și gradul infecției, vârsta, greutatea și funcția renală a individului.

De asemenea, durata administrării se va stabili în funcție de tipul infecției și de răspunsul ulterior utilizării amoxicilinei. În mod normal, durata de terapie ar trebui să fie cât mai scurtă cu putință.

Amoxicilina se administrează până la maxim 500 miligrame pe zi. În general, este de preferată administrarea pe cale parenterală, însă amoxicilina se poate găsi și sub formă de comprimate sau suspensii orale.

În cazul copiilor cu vârsta sub 6 ani este recomandată administrarea de amoxicilină în forme adecvate vârstei (suspensii orale). La copiii cu vârsta de peste 6 ani și cu o greutate de minim 40 de kilograme doza recomandată este aceeași ca și pentru un adult.

La vârstnici se pare că nu este considerată necesară ajustarea dozei.

La pacienții cu afecțiuni renale, eliminarea amoxicilinei din organism se poate face prin hemodializă.

În cazul celor care suferă de insuficiență hepatică trebuie să se administreze o doză potrivită acestei afecțiuni. Este necesar să se monitorizeze funcția hepatică a acestora.

Utilizarea de amoxicilină poate începe prin administrarea pe cale intravenoasă și se poate continua cu administrarea pe cale orale.

În cazul administrării de capsule, este bine de știut că o capsulă trebuie administrată împreună cu un pahar de apă și fără a se deschide capsula.

Pentru copii, administrarea de suspensie orală trebuie făcută conform indicațiilor , prin utilizarea formei de dozaj corect (seringă gradată, linguriță gradată sau orice altă formă care indică măsurarea cantității).

Dacă nu aveți o formă de măsurare, cereți ajutorul farmacistului dumneavoastră.

7. Precauții în utilizarea Amoxicilină

În privința sarcinii, datele sunt limitate, însă studiile au indicat că utilizarea de amoxicilină în timpul sarcinii la om nu indică un risc de malformații congenitală. Totuși, este bine să se evite administrarea de amoxicilină sau oricare alt antibiotic în timpul sarcinii și trebuie utilizată doar atunci când este neapărat necesar.

În cazul alăptării, se știe că amoxicilina este excretată în laptele matern. Bebelușul poate prezenta diaree, infecție fungică a mucoaselor , ceea ce necesită întreruperea alăptării. Utilizarea, în acest caz, trebuie făcută doar la indicația medicului curant și doar în cazul în care acesta consideră că beneficiile utilizării sunt mai ridicate decât riscurile acesteia.

Referitor la fertilitate ,nu există studii asupra efectului amoxicilinei asupra acestui aspect.

Nu utilizați acest medicament fără prescriptie medicală.

Nu recomandați sau indicați utilizarea de amoxicilină și nu dați acest antibiotic unei alte persoane, chiar dacă aceasta acuză aceleași simptome ca și dumneavoastră.

În caz de reacții adverse adresați-vă medicului, farmacistului sau asistentului medical !

 

 

Adauga un comentariu

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!