Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

marţi, ianuarie 21, 2025

Amoxicilina capsule – prospect

NewsMed
NewsMed

26 Mar 2018

eye-glyph Vizualizări: 4698

Distribuie Articolul

1) Compoziţie

Amoxicilina este un antibiotic care face parte din clasa penicilinelor cu spectru larg. O capsulă din acest antibiotic conţine ca şi substanţă activă: amoxicilina, în proporţie de 250 sau 500 de mg, sub formă de amoxicilnă trihidrat.

2) Indicaţii Amoxicilina

Amoxicilina este un antibiotic pe bază de penicilină care luptă împotriva bacteriilor şi infecţiilor cauzate de către acestea. Amoxicilina este utilizată pentru a trata diferite tipuri de infecţii, printre care cele mai generale sunt: bronşita, pneumonia, gonoreea, precum şi infecţiile urechilor, nasului, gâtului , pielii sau tractului urinar. Amoxicilina poate fi , uneori, utilizată împreună cu alte antibiotice, precum claritromicina, pentru a trata ulcerul de stomac cauzat de Helicobacter pylori. Această combinaţie este recomandată a fi administrată împreună cu un anti-acid pentru stomac.

Alte infecţii care pot fi tratate cu acest antibiotic sunt următoarele: sinuzită bacteriană acută, otită medie acută, amigdalită şi faringită streptococică acută, exacerbări acute ale bronşitei cronice, cistită acută, bacteriurie asimptomatică în timpul sarcinii, pielonefrită acută, febră tifoidă şi paratifoidă, abces dentar cu celulită răspândită, infecţii la nivelul articulaţiilor protezate, boala Lyme.

3) Contraindicaţii Amoxicilina

Nu utilizaţi Amoxicilină dacă sunteţi alergic la orice alt antibiotic pe bază de penicilină, precum ampicilina, dicloxacilină, oxacilină, penicilină sau altele. Înainte de a utiliza acest antibiotic,  este important să menţionaţi doctorului dacă sunteţi alergic la orice cefalosporină. De asemenea, spuneţi medicului dacă aveţi astm bronşic, insuficienţă renală , insuficienţă hepatică, mononucleoză infecţioasă, tulburări de coagulare sangvină, sau orice tip de alergie.

Amoxicilina luată în combinaţie cu pilulele contraceptive poate scădea efectul acestora. De aceea, este foarte important să utilizaţi şi alte metode contraceptive (prezervativ, diaframga sau spermicide) pentru a preveni orice sarcină nedorită, în timpul tratamentului cu Amoxicilină. În acelaşi timp, menţionaţi medicului dacă sunteţi însărcinată sau alăptaţi. Datele obţinute până acum nu sugerează un risc accentuat de malformaţii congenitale, deci amoxicilina poate fi utilizată în sarcină, dacă este cazul şi la indicaţia medicului. În cazul în care alăptaţi, amoxicilina poate fi excretată în laptele matern , însă în cantităţi mici.

Totuşi, nou-născutul alăptat la sân poate prezenta diaree sau infecţie fungică a mucoaselor. De aceea, poate fi necesară întreruperea alăptării. Administrarea de antibiotic Amoxicilină în acest caz trebuie prescrisă doar de medic şi numai dacă acesta consideră a fi neapărat necesar. Luaţi acest medicament pe toată perioada de timp prescrisă şi în conformitate cu schema de tratament. Nu utilizaţi acest medicament fără recomandare medicală.

4) Reacţii adverse la Amoxicilina

Cereţi ajutor medical de urgenţă în cazul în care aveţi următoarele reacţii la administrarea de Amoxicilină: dificultăţi în a respira, umflarea feţei, a buzelor, a limbii şi a gâtului. Prezentaţi-vă medicului dacă aveţi diaree cu urme de sânge, febră, durere la înghiţire, simptome de gripă şi răceală, tuse, probleme în respiraţie. Luaţi legătura cu medicul dacă simţiţi o stare generală alterată, dacă aveţi erupţii pe piele, piele cu aspect de icter, febră, confuzie, stare de slăbiciune sau urină închisă la culoare. Reacţii adverse comune sunt durerile de stomac, vărsături, diaree sau greaţă, disconfort în zona vaginală (candidoză) sau dureri de cap.

Reacţiile de alergie se manifestă prin şoc anafilactic, caz în care se administrează de urgenţă adrenalină, de către un medic. În cazul în care reacţiile sunt manifestate sub alte forme mai uşoare, se impune întreruperea tratamentului şi adoptarea unui tratament mai potrivit. De asemenea, pot apărea convulsii în cazul pacienţilor cu disfuncţii renale sau la pacienţii cu istoric de episoade convulsive sau epileptice. În cadrul reacţiilor adverse cutanate, se va observa un eritem generalizat, însoţit de febră şi apariţia unor pustule. Această reacţie impune întreuperea tratamentului cu Amoxicilină şi este contraindicată o altă utilizare.

” Reacţia Jarisch-Herxheimer ” a fost observată în urma tratamentului cu Amoxicilină în cadrul bolii Lyme. Această reacţie este consecinţa directă a Amoxicilinei asupra bacteriei care cauzează boala Lyme. În cazul acestei reacţii, pacienţii trebuie să fie informaţi că e posibilă apariţia acesteia, ceea ce limitează şi tratamentul viitor, cu antibiotice, al bolii Lyme.

5) Interacţiuni

Utilizarea în acelaşi timp cu medicamente anticoagulante necesită o atentă monitorizare. Se recomandă menţinerea unui aport de lichide la un nivel normal, astfel încât debitul urinar să se desfăşoare în condiţiile normale. Un alt motiv este reducerea cristaluriei, ca urmare a utilizării Amoxicilinei. La pacienţii cu catetere vezicale este necesară verificarea acestora în mod regulat.

Probenecidul este un medicament care scade secreţia tubulară renală a acestui antibiotic. Utilizarea în acelaşi timp determină concentraţii plasmatice crescute şi prelungite de Amoxicilină. În cazul utilizării de Alopurinol, acest medicament poate creşte probabilitatea producerii de reacţii cutanate alergice. Tetraciclinele pot influenţa efectele bactericide ale acestui antibiotic. Penicilinele pot cauza o creştere a nivelului de toxicitate al Metotrexatului.

6) Dozaj şi modul de administrare  Amoxicilina

Este foarte important să luaţi acest medicament aşa cum vi l-a prescris medicul. Nu luaţi mai mult sau mai puţin decât vă este prescris. Luaţi acest medicament în fiecare zi, la aceeaşi oră. Amoxicilina trebuie luată împreună cu alimente.

Doza recomandată este de 250-500 mg de amoxicilină, la intervale de câte 8 ore. În infecţii mai grave, doza poate fi de 3 g de Amoxicilină, de două ori pe zi. Este important a nu se depăşi doza maximă pe zi de 6 g.

Pentru copii cu vârsta de peste 6 ani şi greutatea de peste 20 de kg, doza recomandată este de 25-50 mg de Amoxicilină pe zi. Aceste prize se administrează în 3 prize egale, la interval de 8 ore. Pentru copii cu vârsta sub 6 ani şi greutatea sub 20 de kg, doza se prescrie de către medic şi se utilizează forme farmaceutice potrivite vârstei. Durata tratamentului se face în funcţie de răspunsul terapeutic.

7) Supradozaj cu Amoxicilină

În cadrul supradozajului cu Amoxicilină vor apărea reacţii adverse precum: greaţă, vărsături, diaree sau afectarea neuropsihică. Supradozajul se poate elimina prin hemodializă.

Dacă uitaţi să luaţi o doză , trebuie să o luaţi pe următoarea cât mai curând posibil. Nu dublaţi doza.

8) Precauţii în utilizarea Amoxicilinei

Nu administraţi acest medicament altei persoane, chiar dacă aceasta pare să prezinte aceleaşi simptome ca şi dumneavoastră. Utilizaţi doza prescrisă de medicul curant. În cazul în care luaţi şi alte medicamente concomitent, asiguraţi-vă că le administraţi conform recomandărilor.

În cazul oricăror reacţii adverse, adresaţi-vă medicului, farmacistului sau asistentei medicale !

Adauga un comentariu

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!