Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Afrin spray nazal este un medicament care actioneaza asupra aparatului respirator, fiind un preparat nazal decongestionant. Se gaseste sub forma mai multor tipuri de solutii de spray nazal, toate avand aceeasi substanta activa: Afrin, Afrin Mentol, Afrin Lemon si Afrin Musetel. Substanta activa este clorhidratul de oximetazolina 0,5 mg/ml. O solutie de spray nazal (100 µl) contine 50 de micrograme de clorhidrat de oximetazolina.
Pe lista excipientilor vom regasi edetat disodic, fosfat disodic anhidru, dihidrogenofosfat de sodiu monohidrat, povidonă K 29-32, clorura de benzalconiu (0,25 mg/ml), polietilenglicol 1450, apa purificata, alcool benzilic, celuloză microcristalina si croscarmeloza sodica si aroma de lămaie. Varianta mentol contine si excipientii cineol si camfor racemic, iar variantele Lemon si Musetel contin si glicerol si arome.
Afrin este indicat pentru ameliorarea simptomelor de congestie nazala la pacientii care prezinta rinita alergica, raceala si sinuzita. Este recomandat adultilor, adolescentilor si copiilor cu varsta de minim 6 ani.
Acest spray nazal este contraindicat tuturor persoanelor care dezvolta reactii de hipersensibilitate la clorhidratul de oximetazolina sau la oricare dintre excipienti. Este contraindicat si pacientilor cunoscuti cu boli cardiovasculare, boli coronariene acute, insuficienta cardiaca congestiva cu wheezing, hipertiroidism, glaucom cu unghi inchis, hipofizectomie transfenoidala sau hiperplazie de prostata. Este contraindicat pacientilor care utilizeaza inhibitori de monoaminoxidaza (IMAO) sau la cei care au utilizat aceste medicamente in ultimele 2 saptamani. Nu se va utiliza daca exista inflamatie cutanata sau a mucoasei vestibulului nazal si cruste in rinita sicca.
La fel ca si toate medicamentele, Afrin poate sa cauzeze ocazional reactii adverse. In general este bine tolerat. Pot sa apara reactii adverse de tipul iritatiei locale si uscarea mucasei bucale sau a gatului, de obicei tranzitorii. Cel mai frecvent poate sa apara uscaciunea mucoasei nazale. Utilizarea prelungita poate sa cauzeze congestie de rebound sau rinita medicamentoasa.
Reactii adverse putin frecvente ( apar la 1/100 – 1/1000 persoane):
Reactii adverse rare (apar la mai putin de 1/1000 persoane):
Excipientul clorura de benzalconiu poate determina reactii cutanate locale.
In caz de supradozaj poate sa apara iritatie locala si congestie de rebound. Tratamentul se impune numai persoanelor simptomatice.
Simptomele supradozajului moderat sau sever pot fi:
Pentru inhibarea cresterii tensiunii arteriale se poate administra un antagonist alfa adrenergic neselectiv cum este fentolamina. In cazuri mai grave pot fi necesare intubarea si respiratia artificiala.
In cazul in care Afrin se administreaza in mod neadecvat pe cale orala, se va recurge la administrarea de carbune activat ca si antidot, acesta fiind un absorbant si la sulfat de sodiu care este un laxativ. Daca se ingera o cantitate foarte mare pot fi luate in considerare spalaturile gastrice. Sunt contraindicate medicamentele vasopresoare.
Afrin nu trebuie administrat pacientilor tratati sau care au fost tratati in ultimele 14 zile cu inhibitori de monoaminoxidaza. Este interzisa si utilizarea concomitenta a antidepresivelor triciclice sau a maprotilinei. Toate aceste medicamente pot accentua efectul vasopresor al oximetazolinei.
Se va utiliza cu prudenta la pacienti care sufera de coronaropatii, hipertensiune arteriala, hipertiroidism, diabet zaharat sau disfunctii urinare de cauza prostatica.
Nu este permis contactul dintre Afrin spray nazal si mucoasa oculara. Nu trebuie folosit la copiii sub 12 ani fara recomandarea unui medic. Sprayul nu trebuie folosit in exces, dozele nu trebuie depasite si nu trebuie folosit mai mult de 7 zile fara acordul medicului. Utilizarea prelungita poate sa cauzeze congestie de rebound sau rinita medicamentoasa.
Conservantul clorura de benzalconiu conţinut în Afrin este o substanta iritanta si poate determina reactii adverse cutanate locale. Propilenglicolul continut în Afrin Mentol poate determina de asemenea iritati cutanate.
Dozele pentru adulti, adolescenti si copii cu varsta peste 10 ani: 1-2 puffuri in fiecare nara de 2 ori pe zi.
Dozele pentru copii intre 6 si 10 ani: 1 puff in fiecare nara de 2 ori pe zi.
Nu se recomanda administrarea a mai mult de 8 puffuri la adulţi sau 4 puffuri la copii intr-un interval de
24 de ore. Doza recomandata nu trebuie depasita.
Afrin se va agita energic inainte de administrare. Flaconul se amorseaza inainte de prima utilizare prin apasarea de cateva ori a pompei pana cand primul puff complet va fi eliberat. Flaconul se tine in pozitie verticala, iar pompa de pulverizare se va introduce pe rand in fiecare nara si se apasa, apoi se inspira profund.
Afrin in sarcina: Utilizarea acestui medicament nu a fost asociata cu reactii adverse asupra sarcinii sau asupra dezvoltarii embrionare sau fetale sau asupra dezvoltarii postnatale. Au fost realizate studii pe animale care nu au sugerat efecte daunatoare directe sau indirecte. Poate fi utilizat la femeile gravide conform recomandarilor. Se va administra cu prudenta mamelor cu hipertensiune arteriala sau celor care prezinta semne de scadere a perfuziei placentare. Utilizarea prelungita a unor doze mari pot sa scada rata perfuziei placentare.
Se recomandă prudenţă la pacientele cu hipertensiune arterială.
Afrin la femeile care alapteaza: Pana in acest moment, nu se cunoaste cu exactitate daca substanta activa din Afrin se elimina in laptele matern. Este recomandat ca acest medicament sa nu fie utilizat de catre mamele care alapteaza in absenta studiilor conduse in acest sens.
Afrin nu influenteaza capacitatea de a conduce autovehicule sau de a folosi utilaje.
© Copyright 2024 NewsMed - Toate drepturile rezervate.