Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

sâmbătă, aprilie 20, 2024

Afloderm cremă și unguent – pentru afecțiuni cutanate

NewsMed
NewsMed

02 Dec 2017

eye-glyph Vizualizări: 311

Distribuie Articolul

Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte

Afloderm aparține grupului de medicamente denumite corticosteroizi cu potență moderată, cu utilizare dermatologică. Atât Afloderm cremă, cât și Afloderm unguent conțin 0,5 g de dipropionat de alclometazonă la fiecare gram de produs. Cele două forme farmaceutice diferă numai prin excipienți (substanțele supraadăugate, pentru a conferi medicamentului o anumită formă de prezentare).

Indicații și contraindicații pentru Afloderm cremă și unguent

Indicația pentru utilizarea Afloderm este reprezentată de dermatozele sensibile la corticosteroizi, precum psoriazis vulgaris, dermatita de contact sau dermatita atopică. Cel mai frecvent se recomandă tratamentul cu Afloderm în dermatozele de pe zonele sensibile ale corpului. Pacienții cu tegumente sensibile, care suferă de dermatoze cronice pot aplica de asemenea fie Afloderm cremă, fie unguent. Tratamentul cu corticosteroizi cu potență mare poate fi continuat cu acest medicament. Produsul are un grad foarte mic de absorbție sistemică, motiv pentru care este indicat în tratarea afecțiunilor ce cuprind suprafețe cutanate întinse, chiar și la copii.

Este contraindicat tratamentul cu Afloderm în cazul pacienților ce prezintă hipersensibilitate la alclometazonă, sau în caz de tuberculoză cutanată. Infecțiile cutanate de origine bacteriană sau fungică, acneea (inclusiv acneea rozacee), dermatita periorală și leziunile virale reprezintă contraindicații ale Afloderm.  În categoria leziunilor virale se încadrează Herpes simplex și varicelă.

Reacții adverse Afloderm cremă și unguent

Este necesară acordarea unei atenții sporite la prima aplicare. Dacă apare orice reacție de hipersensibilitate precum iritație severă cu mâncărime, roșeață sau senzație de arsură, tratamentul trebuie oprit imediat.

Deși absorbția sistemică este foarte mică, nu se recomandă aplicarea pe suprafețe mari de piele, timp îndelungat, în special sub pansamente, căci poate crește rata de absorbție. Aici se încadrează și copiii mici cu afecțiuni în zona acoperită de scutec, căci acesta poate funcționa ca un pansament. În acest caz, pot surveni hiperglicemia, manifestări asociate sindromului Cushing, glicozuria, sau inhibării axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian. Aceste reacții adverse se remit imediat după oprirea tratamentului daca sunt observate la scurt timp după apariție.

Nu se recomandă aplicarea Afloderm în cazul infecțiilor cutanate bacteriene sau micotice, aceste situații necesitând substanțe anti-bacteriene și anti-micotice.

La nivelul axilelor, zonei inghinale și zonei perianale pot să apară vergeturi după tratamentul cu substanța activă din Afloderm. Din acest motiv, este recomandat ca aceste zone să beneficieze de un tratament limitat dacă acesta este totuși necesar.

Alcoolul cetosterilic (excipient adăugat la Afloderm cremă) poate fi cauza unor reacții adverse locale. Clorocrezolul poate duce la reacții alergice la anumite persoane, iar propilenglicolul și esterii dau iritații la nivelul tegumentelor.

Deși foarte rar, pot să apară reacții adverse de tipul hipopigmentării, acneii sau miliariei. Se pot întâlni și infecții secundare ale pielii, atrofie cutanată, foliculită, hipertricoză (creșterea anormală a părului pentru vârstă și zona vizată) și vergeturi. Toate aceste reacții locale apar mult mai frecvent dacă peste locul aplicării Afloderm se atașează un pansament.

Între reacțiile adverse sistemice, pe lângă disfuncțiile axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian, apare și insuficiența corticosuprarenaliană. Acesta este in principal rezultatul unei perioade lungi de tratament cu aclometazonă, pe suprafețe tegumentare extinse.

Interacțiuni și atenționări speciale atunci când utilizați Afloderm cremă și unguent

Sunt necesare testări periodice pentru determinarea cortizolului liber din urină, și testul de stimulare cu ACTH la anumiți pacienți. Copiii, persoanele cu recomandare de tratament îndelungat și pacienții cu insuficiență hepatică necesită această supraveghere atentă a funției axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian

Ochiul si tegumentele din apropiere trebuie protejate de aplicarea Afloderm din cauza riscului de a cauza glaucom sau cataractă.

Atenție! Pielea afectată este mai permeabilă decât tegumentul integru. Prin urmare, absorbția la acest nivel va fi considerabil mai mare.

Nu este raportată nicio interacțiune cu alte medicamente.

Nu există date care să dovedească vreo influență a Afloderm asupra condusului sau folosirii utilajelor.

Doze și mod de administrare Afloderm cremă și unguent

Afloderm cremă este recomandat în tratarea dermatozelor acute, umede, iar Afloderm unguent se folosește pentru dermatoze cronice. Acestea pot prezenta aspect uscat, cu modificări hiperkeratozice și scuamoase.

La adulți, atât crema, cât și unguentul se aplică de 2-3 ori pe zi, la nivel cutanat, în strat subțire. Tratamentul se sistează imediat după ameliorarea simptomelor. Numai dermatozele cronice, cu rezistență crescută pot fi acoperite, pentru a beneficia de absorbția crescută a substanței în aceste condiții. În rest, nicio altă leziune cutanată nu trebuie acoperită după aplicarea Afloderm.

La copii, unguentul sau crema se aplică de 2-3 ori pe zi, la nivel cutanat, în strat subțire. Nu se depășește însă o perioadă de aplicare mai lungă de 2-3 săptămâni. Pe tot parcursul administrării se urmăresc cu atenție sporită eventuale reacții secundare. Copii nu au tegumentele complet dezvoltate, iar grosimea mai mică față de cea a adulților crește riscul de manifestări toxice simetrice.

Extrem de rar pot să apară simptome caracteristice sevrajului. Printre aceste simptome se numără mialgia, artralgiile, febra și slăbiciunea. În aceste cazuri, se administrează alți corticosteroizi, ca tratament înlocuitor.

Alte informații despre Afloderm cremă și unguent

Se recomandă păstrarea la temperaturi mai mici de 30o, în ambalajul inițial.

Afloderm (cremă și unguent) se găsește sub formă de tub din aluminiu, la 20g sau la 40 g.

Nu există studii care să certifice siguranța administrării Afloderm pe timpul sarcinii. Prin urmare, acesta se va aplica numai la indicația medicului, pentru o perioadă cât mai scurtă de timp. Zonele tratate trebuie să fie cât mai reduse. Se începe tratamentul numai în cazul în care medicul consideră că beneficiile aduse de tratament sunt mai mari decât riscurile. Se evită astfel riscul difuziei corticosteroizilor la nivel placentar. Afloderm cremă sau unguent nu trebuie aplicat în zona sânului pe perioada alăptării. Se evită astfel creșterea concentrației de corticosteroizi în laptele matern.

Nu trebuie utilizat după data de expirare înscrisă pe ambalaj, luându-se în considerare ultima zi a lunii de pe ambalaj.

Adauga un comentariu

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!