Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Aclasta face parte din grupa farmacoterapeutică a bifosfonaților. Medicul dumneavoastră v-a prescris Aclasta pentru una din următoarele condiții patologice: osteoporoză, risc crescut de fracturi sau fracturi recente, boala Paget. Aceste situații se asociază cu o accentuare a resorbției osoase. Aclasta are un efect antiresorbtiv fără a afecta remodelarea și mineralizarea osoasă.
Aclasta se găsește sub forma farmaceutică de soluție perfuzabilă 5 mg. Fiecare flacon de 100 ml conține 5 mg de acid zoledronic sub formă de monohidrat. Acidul zoledronic aparţine clasei bifosfonaţilor şi are acţiune de inhibare a resorbţiei osoase. Principala ţintă moleculară a acidului zoledronic din osteoclast este enzima farnesil-pirofosfat sintetaza. Durata lungă de acţiune a acidului zoledronic este atribuibilă afinităţii sale mari de legare pentru situs-ul activ al farnesil-pirofosfat sintetazei şi afinităţii sale puternice de legare de mineralele osoase.
Tratamentul cu Aclasta a redus rapid rata turnover-ului osos de la valorile post-menopauzale crescute, cu valoarea minimă pentru markerii de resorbţie observată la 7 zile şi pentru markerii de formare la 12 săptămâni. Ulterior, markerii osoşi s-au stabilizat în intervalul caracteristic de pre-menopauză.
Alte efecte:
Cea mai importantă reacție adversă este osteonecroza de maxilar inferior. Aceasta apare atât în cazul tratamentului cu acid zoledronic, cât și în cazul tratamentului cu alți bifosfonați: pamidronat, alendronat, risedronat. Se recomandă consultul stomatologic înainte de administrarea intravenoasă a bifosfonaților și încheierea procedurilor dentare înainte de începerea tratamentului cu Aclasta.
Reacții adverse frecvente (afectează 1 din 10 persoane):
Reacții adverse mai puțin frecvente (afectează 1 din 100 de pacienți):
Reacții adverse rare (afectează 1 din 1000):
Reacții adverse foarte rare(afectează 1 din 10000 din pacienți):
Supradozaj: modificări ale valorilor de electroliți din plasmă: calciu, fosfor, magneziu, alterarea funcției renale până la instalarea insuficienței renale severe, hipocalcemie.
Informați medicul dumneavoastră dacă urmați tratament cu:
În sarcină și pe parcursul alăptării, se contraindica administrarea de Aclasta.
În cazul pacienților cu activități de tipul: conducere de vehicule și autovehicule sau utilizare de utilaje, se recomandă precauție. Au fost raportate câteva cazuri de somnolență și confuzie.
Se recomandă o hidratare corespunzătoare a pacienților înainte de a le administra Aclasta, mai ales în cazul pacienților cu vârste de peste 65 de ani și a celor care urmează tratament cu diuretice. La pacienți cu boală Paget osoasă, se recomandă administrarea Aclasta cu aport adecvat de calciu și vitamina D.
Pentru tratamentul osteoporozei la paciente aflate în post-menopauză sau al osteoporozei la bărbați, doza recomandată este de o singură perfuzie intravenoasă de 5 mg Aclasta anual.
În cazul tratamentului osteoporozei în forma combinată cu terapia sistemică pe termen lung cu glucocorticoizi, se administrează o singură perfuzie intravenoasă de 5 mg Aclasta anual.
Nu se cunoaște foarte bine durata optimă de tratament cu Aclasta în cazul osteoporozei. Astfel, sunt necesare evaluări periodice ale pacienților și restabilirea raportului risc beneficiu.
În cazul pacienților care au suferit recent o fractură de șold cauzată de un traumatism minor, recomandările sunt următoarele: perfuzie cu Aclasta la minimum 2 săptămâni după ameliorarea episodului acut. Înainte de perfuzia cu Aclasta, se preferă administrarea unei doze de încărcare de vitamina D(50000-125000 ui) oral sau intramuscular.
La pacienții cu boală Paget osoasă, doza recomandată de Aclasta este de o singură perfuzie intravenoasă de 5 mg. Ulterior, se poate administra de două ori pe zi un supliment de calciu – cel puțin 500 mg calciu elementar timp de cel puțin 10 zile.
Mod de administrare: intravenos lent printr-o linie de perfuzie separată cu o viteză de perfuzare constantă. Timpul de perfuzare se recomandă a fi de cel puțin 15 minute.
Grupe particulare de pacienți:
© Copyright 2025 NewsMed - Toate drepturile rezervate.