Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

marţi, ianuarie 21, 2025

Acid zoledronic Actavis 4 mg/5 ml – Prospect medicament

NewsMed
NewsMed

06 May 2020

eye-glyph Vizualizări: 235

Distribuie Articolul

1. Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte acidul zoledronic Actavis

Acid zoledronic Actavis 4 mg/5 ml se comercializează sub formă de concentrat pentru soluţie perfuzabilă. Un flacon cu 5 ml de acid zoledronic Actavis concentrat conţine ca substanță activă acid zoledronic 4 mg (sub formă de monohidrat). Acidul zoledronic este un medicament pentru tratamentul afecţiunilor osoase. făcând parte din clasa bifosfonaților. Ca excipienți, acidul zoledronic Actavis conține:

  • Manitol
  • Citrat de sodiu
  • Apă pentru preparate injectabile

2. Indicații și contraindicații

Acidul zoledronic Actavis este indicat a fi utilizat în următoarele situații:

  • pentru prevenirea manifestărilor osoase (fracturi patologice, compresie spinală, iradiere sau chirurgie la nivel osos sau hipercalcemie indusă de tumori) la pacienţi adulţi cu tumori maligne în stadiu avansat, cu implicare osoasă
  • pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu hipercalcemie indusă de tumori

Acest medicament nu este indicat a fi administrat pacienților cunoscuți cu hipersensibilitate la substanţa activă, la alţi bifosfonaţi sau la oricare dintre excipienţii enumeraţi anterior.

3. Reacții adverse și supradozajul cu acid zoledronic Actavis

În urma studiilor clinice și farmacologice efectuate, s-au decelat următoarele categorii de reacții adverse.

Tulburări hematologice şi limfatice

Din această categorie putem menționa următoarele reacții adverse:

  • anemie
  • trombocitopenie
  • leucopenie
  • pancitopenie
Tulburări ale sistemului imunitar

Sunt mai puțin raportate, însă au fost întâlnite cazuri de reacţie de hipersensibilitate și angioedem.

Tulburări psihice

Nu sunt foarte frecvent raportate. Pot apărea: anxietate, tulburări ale somnului, confuzie.

Tulburări ale sistemului nervos

Ca exemple din această categorie putem menționa:

  • cefalee
  • ameţeli
  • parestezie
  • disgeuzie
  • hipoestezie
  • hiperestezie
  • tremor
  • somnolenţă
  • convulsii
  • hipoestezie şi tetanie (secundare hipocalcemiei)
Tulburări oculare

Din această categorie cele mai raportate sunt următoarele reacții adverse: conjunctivită, vedere înceţoşată, sclerită şi inflamaţie la nivelul orbitelor, uveită, episclerită.

Tulburări cardiace

Sunt mai puțin frecvente, însă au fost întâlnite: hipertensiune arterială, hipotensiune arterială, fibrilaţie atrială, hipotensiune arterială care duce la sincopă sau colaps circulator, bradicardie, aritmie cardiacă (secundar hipocalcemiei).

Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale

Aceaste efecte adverse nu apar foarte des, însă au apărut cazuri ce au avut ca simptome principale: dispnee, tuse, bronhoconstricţie, boală pulmonară interstiţială.

Tulburări gastro-intestinale

Din această categorie putem exemplifica următoarele efecte secundare:

  • greaţă
  • vărsături
  • scăderea apetitului alimentare
  • diaree
  • constipaţie
  • dureri abdominale
  • dispepsie
  • stomatită
  • xerostomie
Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat

Mai puţin frecvente: prurit, erupţii cutanate (inclusiv erupţii cutanate eritematoase şi maculare), hiperhidroză.

Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv

Frecvente: dureri osoase, mialgie, artralgie, dureri generalizate. Mai rar întâlnite, dar totuși raportate: spasme musculare, osteonecroză a maxilarului, osteonecroza canalului auditiv extern (reacție adversă caracteristică bifosfonaților) și osteonecoză la nivelul altor părți anatomice, inclusiv femur și șold.

Tulburări renale şi ale căilor urinare

Pot apărea: insuficienţă renală, insuficienţă renală acută, hematurie, proteinurie, Sindrom Fanconi dobândit.

Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare

Din această categorie putem enumera următoarele reacții adverse: febră, sindrom de tip gripal (incluzând oboseală, frisoane, stare generală de rău şi înroşirea pielii), astenie, edem periferic, reacţii la locul de injectare (incluzând durere, iritaţie, edem, induraţie), dureri toracice, creştere în greutate, reacţie anafilactică/şoc, urticarie, artrită şi umflare a articulaţiilor, ca simptom al unei reacţii de fază acută.

Investigaţii diagnostice

Pot apărea următoarele modificări observabile în urma efectuării analizelor sangvine: hipofosfatemie, creatininemie şi uremie crescute, hipocalcemie, hipomagneziemie, hipokaliemie, hiperkaliemie, hipernatremie.

Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniștii din domeniu sănătății sunt rugați să raporteze orice reacţie adversă suspectată, prin intermediul sistemului naţional de raportare.

Supradozaj

Experienţa clinică privind intoxicaţia acută cu acid zoledronic este limitată. S-a raportat administrarea accidentală a unor doze de acid zoledronic de până la 48 mg. Pacienţii cărora li s-au administrat doze mai mari decât cele recomandate trebuie supravegheaţi cu atenţie, deoarece s-au observat disfuncţie renală (inclusiv insuficienţă renală) şi modificări ale valorilor concentraţiilor plasmatice ale electroliţilor (inclusiv calciu, fosfor şi magneziu). În eventualitatea unei hipocalcemii, trebuie administrat gluconat de calciu în perfuzie intravenoasă, atunci când este indicat din punct de vedere clinic.

4. Atenționări speciale și interacțiuni cu alte substanțe

Generalităţi

Pacienţii trebuie evaluaţi înainte de administrarea Acid zoledronic Actavis, în scopul asigurării că aceştia sunt hidrataţi în mod adecvat. Hiperhidratarea trebuie evitată la pacienţii cu risc de insuficienţă cardiacă. Parametrii metabolici standard asociaţi hipercalcemiei, cum sunt calcemia, fosfatemia şi magneziemia, trebuie supravegheaţi atent după începerea tratamentului cu Acid zoledronic Actavis. Dacă apare hipocalcemie, hipofosfatemie sau hipomagneziemie, poate fi necesar tratamentul pe termen scurt cu suplimente. În general, pacienţii cu hipercalcemie netratată prezintă un anumit grad de insuficienţă renală, de aceea trebuie avută în vedere supravegherea atentă a funcţiei renale.

Insuficienţă hepatică

Deoarece la pacienţii cu insuficienţă hepatică severă datele clinice disponibile sunt limitate, pentru această grupă de pacienţi nu se pot face recomandări specifice.

Osteonecroză

La pacienţii cu leziuni deschise, nevindecate, ale ţesuturilor moi de la nivelul cavităţii bucale, iniţierea tratamentului sau introducerea unui nou tratament trebuie amânate, cu excepţia situaţiilor considerate urgenţe medicale. Se recomandă efectuarea unei examinări stomatologice adecvate de prevenţie şi o evaluare a raportului beneficiu-risc înainte de începerea tratamentului cu bifosfonaţi la pacienţii cu factori concomitenţi de risc.

Toţi pacienţii trebuie încurajaţi să aibă o bună igienă orală, să efectueze examinări stomatologice de rutină şi să raporteze imediat orice simptome la nivelul cavităţii bucale, cum sunt mobilitate dentară, durere sau inflamaţie sau ulceraţii care nu se vindecă sau secreţii în timpul tratamentului cu acid zoledronic. Pe durata tratamentului, procedurile dentare invazive trebuie efectuate numai după o atentă evaluare şi trebuie evitate în perioada proximă tratamentului cu acid zoledronic.

În cursul tratamentului cu bifosfonați au fost raportate cazuri de osteonecroză a canalului auditiv extern, în special în asociere cu terapia de lungă durată. Factorii de risc posibili pentru osteonecroza canalului auditiv extern includ utilizarea corticosteroizilor și chimioterapia și/sau factorii de risc locali, cum sunt infecțiile sau trumatismele. Trebuie luată în considerare posibilitatea de apariție a osteonecrozei canalului auditiv extern la pacienții cărora li se administrează bifosfonați, care prezintă simptome auriculare, inclusiv infecții cronice ale urechii.

Suplimentar, au existat raportări sporadice privind osteonecroza la nivelul altor părți anatomice, inclusiv șold și femur, cu precădere la pacienți adulți, cu cancer, tratați cu acid zolendronic.

Fracturi femurale atipice

În timpul tratamentului cu bifosfonaţi, pacienţii trebuie sfătuiţi să raporteze orice durere la nivelul coapsei, şoldului sau la nivel inghinal, iar orice pacient care prezintă astfel de simptome trebuie evaluat pentru o fractură femurală incompletă.

Sodiu

Acest medicament conţine mai puţin de 1 mmol de sodiu (23 mg) per doză.

Interacțiuni

Se recomandă prudenţă în cazul administrării concomitente de bifosfonaţi cu aminoglicozide, calcitonină sau diuretice de ansă, deoarece aceste substanţe active pot avea efect aditiv, determinând o scădere a calcemiei pentru perioade mai lungi decât cele necesare.

Sarcina și alăptarea

Nu există date adecvate privind utilizarea acidului zoledronic la femeile gravide. Studiile cu privire la toxicitatea asupra funcţiei de reproducere efectuate la animalele cărora li s-a administrat acid zoledronic au evidenţiat efecte toxice asupra funcţiei de reproducere. Riscul potenţial pentru om nu este cunoscut. Acid zoledronic Actavis nu trebuie utilizat în timpul sarcinii. Femeile aflate la vârsta fertilă trebuie sfătuite să evite apariția unei sarcini.

Nu se ştie dacă acidul zoledronic se excretă în laptele matern la om. Acid zoledronic Actavis este contraindicat la femeile care alăptează.

5. Doze și mod de administrare

Doze
Adulţi şi persoane în vârstă
  • Pentru prevenirea manifestărilor osoase la pacienţii cu tumori maligne în stadiu avansat, cu implicare osoasă

Doza recomandată pentru prevenirea manifestărilor osoase la pacienţi cu tumori maligne în stadiu avansat, cu implicare osoasă este de 4 mg acid zoledronic la intervale de 3 până la 4 săptămâni. De asemenea, pacienţilor trebuie să li se administreze oral, zilnic, un supliment care conţine calciu 500 mg şi vitamina D 400 UI. Decizia de a trata pacienţii cu metastaze osoase pentru prevenirea manifestărilor osoase trebuie să ţină cont de faptul că debutul efectului tratamentului apare la 2-3 luni.

  • Pentru tratamentul hipercalcemiei indusă de tumor

Doza recomandată în hipercalcemie (calcemia corectată în funcţie de albuminemie ≥ 12,0 mg/dl sau 3,0 mmol/l) este de o doză unică de acid zoledronic 4 mg.

Copii şi adolescenţi

Siguranţa şi eficacitatea acidului zoledronic la copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 1 şi 17 ani nu au fost stabilite. Datele disponibile în prezente nu permit efectuarea niciunei recomandări legate de doze.

Mod de administrare

Calea de administrare este intravenoasă. Acid zoledronic Actavis 4 mg/5 ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă, diluat suplimentar în 100 ml trebuie administrată sub forma unei perfuzii unice, într-un interval de minimum 15 minute.

6. Alte informații

Acid zoledronic Actavis concentrat nu trebuie amestecat cu soluţii perfuzabile care conţin calciu sau alţi cationi bivalenţi, cum este soluţia Ringer lactat, şi trebuie administrată sub formă de injecţie intravenoasă unică, printr-o linie separată de perfuzare. Pacienţii trebuie menţinuţi bine hidrataţi înaintea şi în timpul administrării de Acid zoledronic Actavis.

Reacţiile adverse, cum sunt ameţelile şi somnolenţa, pot influenţa capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, prin urmare, în cazul administrării de Acid zoledronic Actavis trebuie luate măsuri de precauţie în cazul conducerii vehiculelor sau folosirii utilajelor.

Perioada de valabilitate este de 3 ani.

Din punct de vedere microbiologic, soluţia perfuzabilă trebuie utilizată imediat. Dacă nu este utilizată imediat, timpii şi condiţiile de păstrare anterior utilizării sunt responsabilitatea utilizatorului, şi nu trebuie să depăşească 24 de ore, la 2°C – 8°C. Soluţia păstrată la frigider trebuie adusă apoi la temperatura camerei, anterior administrării.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

 

Adauga un comentariu

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!