1. Denumire şi clasa de medicamente din care face parte Acidul alendronic
Acidul alendronic aparţine unei clase de medicamente non-hormonale numită clasa bifosfonaţilor. Aceste medicamente au rolul de a preveni pierderea de masă ososă, fiind utilizate în tratamentul osteoporozei.
2. Indicaţii şi contraindicaţii ale Acidului alendronic
Indicaţii ale Acidului alendronic
Acidul alendronic este utilizat în tratamentul osteoporozei, o boală ce afectează mai frecvent femeile aflate la menopauză. Cu cât o femeie intră mai repede la menopauză, cu atât riscul de a dezvolta osteoporoză este mai mare. Acidul alendronic scade riscul de apariţie al fracturilor vertebrale şi a celor de şold.
Contraindicaţii ale Acidului alendronic
Acidul alendronic este contraindicat în următoarele situaţii
- alergie la acidul alendronic sau la oricare din excipienţi
- anomalii ale esofagului şi alţi factori ce întârzie golirea esofagului, precum stricturi sau acalazie
- incapacitatea de a sta drepţi cel puţin 30 de minute
- hipocalcemie
3. Reacţii adverse şi supradozaj cu Acidul alendronic
Reacţii adverse ale Acidului alendronic
Reacţii adverse frecvente (1 din 10)
- indigestie, durere abdominală, flatulenţă, reflux gastroesofagian, greaţă, dispepsie – pentru a evita apariţia acestor reacţii adverse urmaţi instrucțiunile de administrare şi încercaţi să staţi în poziţie verticală cel puţin 30 de minute după administrare
- diaree – încercaţi să beţi suficient de multă apă pentru a înlocui lichidele pierdute
- constipaţie – urmaţi o dietă echilibrată
- dureri de cap – beţi suficientă apă şi întrebaţi farmacistul pentru a vă recomanda un tratament împotriva durerii
- ameţeli, prurit, alopecie – adresaţi-vă medicului sau farmacistului dacă simptomele devin supărătoare.
Reacţii adverse rare, dar posibil severe
- pirozis, dificultăţi la înghiţire – pot fi semne de iritaţie esofagiană sau semne de apariţie a eroziunilor esofagiene, vă recomandăm să opriţi tratamentul şi să discutaţi cu medicul sau farmacistul
- durere la nivelul coapsei, şoldului sau pelvisului
- scaune cu sânge sau de culoare neagră
- sindrom Stevens-Johnson
- fractură atipică de femur
- uveită
- angioedem
Ulcer gastrointestinal
Acidul alendronic poate duce la iritarea mucoasei tractului gastrointestinal superior.
Osteonecroza de maxilar
Osteonecroza de maxilar este asociată în general cu extracțiile dentare sau apariţia unor infecţii locale, inclusiv osteomielită. Ea apare mai frecvent la pacienţii cu cancer ce urmează tratament cu bifosfonaţi (inclusiv în administrare intravenoasă). Majoritatea pacienţilor ce au suferit această reacţie adversă primeau de asemenea tratament chimioterapic sau corticosteroid.
Factori de risc pentru apariţia osteonecrozei de maxilar:
- cancer, chimioterapie, radioterapie, corticosteroizi, fumat
- istoric de afecţiuni dentare, igienă orală deficitară, boală periodontală, proceduri stomatologice invazive.
Osteonecroza canalului auditiv extern
Osteonecroza canalului auditiv extern a fost raportată în pacienţii ce au urmat tratament cronic cu bifosfonaţi, inclusiv cu acid alendronic. Printre factorii de risc se regăsesc: tratamentul cu corticosteroizi, tratamentul chimioterapic, infecțiile, traumatismele. Apariţia osteonecrozei de maxilar poate fi luată în calcul la pacienţii aflaţi sub tratament cu acid alendronic ce acuză durere otică sau otite recurente.
Durere musculară
Dureri osoase, musculare, articulare au fost raportate la pacienţii aflaţi în tratament cu acid alendronic. Rar, durerile au fost severe sau incapacitante, ele apărând după câteva zile până la câteva luni de la începerea tratamentului. Durerile dispar după oprirea tratamentului.
Dacă experimentaţi alte reacţii adverse, despre care consideraţi că se datorează medicamentului, adresaţi-vă medicului sau farmacistului.
Supradozajul cu Acid alendronic
În cazul supradozajului cu acid alendronic ar putea să apară manifestări de hipocalcemie, hipopotasemie sau manifestări gastrointestinale precum: pirozis, esofagită, gastrită sau ulcer.
Din cauza riscului de iritaţie esofagiană, nu este recomandată inducerea vomei. Pacienţii ar trebui să rămână în poziţie verticală. Se poate administra un pahar mare de lapte însoţit de medicaţie antiacidă pentru a prevenii iritațiile gastro-intestinale.
4. Atenţionări şi precauţii în privinţa utilizării Acidului alendronic
Discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a urma un tratament cu acid alendronic dacă:
- Aveţi dificultăţi sau durere la înghiţire
- Suferiţi de gastrită sau inflamaţii la nivelul duodenului
- Suferiţi de ulcer gastric sau duodenal
- Dacă aţi suferit vre-o intervenţie chirurgicală la nivelul stomacului în ultimul an, cu excepţia piloroplastiei
- medicul dumneavoastră v-a spus că suferiţi de esofag Barrett
- ştiţi că aveţi probleme renale
- aţi avut vreodată deficit de vitamină D, de asemenea medicul dumneavoastră v-ar putea recomanda monitorizarea nivelului seric al vitaminei D în timpul tratamentului cu acid alendronic
- suferiţi sau aţi suferit de hipoparatiroidism
- aveţi sau ati suferit de dureri sau inflamaţii ale maxilarului, ori pierderea dinţilor
- urmaţi vre-un tratament stomatologic sau veţi suferi o intervenţie chirurgicală buco-maxilo-facială
- suferiţi de cancer şi urmaţi tratament chimioterapic sau radioterapic
- urmaţi tratament cu corticosteroizi
- fumaţi sau aveţi vre-o infecţie la nivelul cavităţii bucale
Medicul dumneavoastră v-ar putea recomanda efectuarea unui consult stomatologic inaintea începerii tratamentului cu acid alendronic. Este foarte important să vă supuneţi unor controale stomatologice regulate în timp ce urmaţi tratamentul cu acid alendronic. De asemenea este foarte important să contactaţi medicul sau stomatologul dacă experimentaţi orice problemă la nivelul cavităţii orale, sau la nivelul dinţilor precum inflamaţii,pierderea dinţilor sau umflături.
Interacţiuni medicamentoase ale Acidului alendronic
- aceclofenac, alclofenac, diclofenac
- acemetacin
- aspirină, ketoprofen
- aclarubicin
- adpalen
- aldoxorubicin
- apramicină, arbekacin, bekanamicină, – risc de hipocalcemie
- calciu acetat,carbonat, clorhidrat, lactat, citrat de calciu, subnitrat sau subcitrat de bismut, oxid, hidroxid, peroxid de magneziu – scad concentraţia serică de acid alendronic
- etoricoxib
- gentamicină
- indometacin
- leflunomide
- lansoprazol
- neomicină
Aceasta listă nu este una completă, din acest motiv vă recomandăm să discutaţi cu medicul sau farmacistul referitor la orice alte medicamente pe care le utilizaţi, inclusiv referitor la cele fără prescripţie medicală, dar şi despre preparatele naturiste.
5. Doze şi mod de administrare
Se recomandă doza de 70 mg pe săptămână în administrare orală pentru tratamentul osteoporozei. Se recomandă administrarea de acid alendronic cu 30 de minute înainte de micul dejun.
Este foarte important să vă administraţi corect fiecare tabletă de acid alendronic, deoarece ele v-ar putea produce iritaţii ale gâtului sau stomacului.
- Tableta se administrează dimineaţa la prima oră, înainte de a mânca sau bea ceva înafară de apă. De asemenea ar trebui să vă asiguraţi că au trecut mai mult de şase ore de la ultima masă. Nu ar trebui să luaţi tableta de acid alendronic înainte de culcare.
- Înghiţiţi tableta întreagă, nu o mestecaţi, nu o rupeţi, nu o striviţi. Înghiţiţi tableta cu ajutorul unui pahar mare de apă, nu mai mic de 200 ml. Este foarte important să vă administraţi tableta în timp ce staţi în poziţie verticală sau în picioare.
- Continuaţi să staţi în poziţie verticală sau în picioare timp de minim 30 de minute după ce aţi luat tableta. Nu trebuie să vă întindeți în tot acest timp.
- Nu trebuie să mâncaţi sau să beţi nimic, cu excepţia apei, pentru cel puţin 30 de minute de la administrarea tabletei, deoarece absorbţia medicamentului ar putea să scadă, iar astfel tratamentul ar deveni mult mai puţin eficient.
6. Alte informaţii
Stocaţi medicamentul în ambalajul original, departe de razele soarelui, la o temperatură mai mică de 25°C. Ţineţi medicamentul departe de locurile în care ar putea să aibă acces copiii.