Distribuie Articolul

1) Denumire, compoziție si clasa de medicamente din care face parte

Acidul acetilsalicilic face parte din clasa antinflamatoarelor non-steroidiene, familia salicilaților. Frecvent  se găsește sub formă de comprimate a căror compoziție este alcătuită din acid acetilsalicilic și alți excipienți precum: amidon de porumb, celuloză pulbere.

Acidul acetilsalicilic are ca și acțiune terapeutică următoarele efecte: antiinflamator, analgezic, antipiretic si antiagregant plachetar. Denumirile comerciale ale medicamentului sunt: Acesil, Asaprin, Aspenter, Enropirin, Rompirin sau Aspirin (fiind şi cea mai cunoscută).

2) Indicații și contraindicații Acid acetilsalicilic

Medicamentul se poate folosi în următoarele tipuri de dureri: tegumentare, musculare, articulare, de cap, din perioada menstruală etc. Datorită efectului antiinflamator, este utilizat și în boli autoimune (lupus eritematos sistemic, febra reumatoidă acută, boala Kawasaki) sau în inflamații (artrite și osteoartrite, gută).

Dacă este utilizat în boli cardiovasculare precum accident vascular cerebral, angină stabilă sau instabilă, infarct miocardic în antecendente sau tromboze de stent după angioplastie coronariană transcutanată, duce la scăderea riscului de deces prin efect antiplachetar.

Acidul acetilsalicilic se administrează cronic  pentru prevenirea dezvoltării cataractei. De asemenea, s-a demonstrat că Aspirina, in doze mici (sub 200 mg/zi), duce la scăderea mortalității datorită cancerului de colon.

Este contraindicată folosirea Aspirinei în ulcer peptic, hemofilie de tip A sau diateze hemoragice datorită riscului crescut de sângerari. Nu se indică nici în astm bronșic (duce la constricția bronșiilor, agravând reacția alergică) sau alte tipuri de alergii, insuficiență renală sau hepatică severă si psihoze endogene.

Acidul acetilsalicilic mai este contraindicat femeilor gravide sau care alăptează, precum și copiilor cu afecțiuni febrile virale, datorită riscului de dezvoltare a sindromului Reye (encefalopatie acuta inflamatorie și insuficiență hepatică).

3) Reacții adverse și supradozajul cu Acidul acetilsalicilic

Aspirina este bine cunoscută pentru multitudinea de reacții adverse pe care le dă. Cele mai frecvente sunt hemoragiile gastrointestinale, diareea si hepatita. La nivelul sistemului nervos central, la administrarea de doze mari, apar efectele salicismului (hipoacuzie, vertij, țiuit în urechi).

De asemenea, în sânge, duce la scăderea trombocitelor, leucocitelor si hematiilor. Diminuă tensiunea arterială și pulsul, dar reține apa și sarea, ceea ce ar putea determina chiar și creșterea tensiunii.

Am menționat anterior că Acidul acetilsalicilic este indicat în gută, dar depinde ce doza este administrată. La doze mai mici de 2g/zi, crește nivelul plasmatic al acidului uric determinând hiperuricemie, car este o cauză importantă a dezvoltării gutei, dar la doze mai mari de 4g/zi, scade acest nivel, de aceea este important de respectat dozajul.

Acidul acetilsalicilic poate influența și sistemul imun, dând reacții precum rash cutanat, urticarie, edem laringeal sau chiar șoc anafilactic. De aceea este esențial să se cunoască de dinainte dacă pacientul este alergic la medicament.

Supradozajul cu Aspirină apare la nivele peste 400 µg/ml. Simptomele cele mai grave sunt agitația, confuzia, dezorientarea, convulsiile, coma și insuficiența respiratorie care duce la deces. Apare și prabușirea funcțiilor sistemului cardiovascular, cu scăderea bruscă a tensiunii arteriale și creșterea temperaturii peste 38° C. De aceea, în prezența lor se recomanda apelarea la serviciul de urgență 112.

4) Interacțiuni și atenționări speciale

Din cauză că scad efectul Aspirinei, nu se utilizează în același timp antiacide, corticosteroizi sau medicamente care alcalinizează urina. Asocierea cu alcoolul, Heparină, trombolitice sau alte anticoagulante duce creșterea riscului de hemoragii și potențează efectul Warfarinei, Penicilinei, Fenitoinei, Acidului valproic, tromboliticelor și Metotrexatului.

Pacienții diabetici trebuie să fie atenți deoarece Acidul acetilsalicilic crește efectul insulinei, antidiabeticelor orale și sulfonamidelor, scăzând și mai mult glicemia. Tensiunea arterială scade și mai mult dacă se asociază nitroglicerină, dar nu este influențată și în prezența inhibitorilor de enzimă de conversie a angiotensinei.

Acidul acetilsalicilic scade efectul medicamentelor care elimină apa din organism, precum diureticele de ansă sau Spironolactona, dar și a beta-blocantelor (folosite frecvent în afecțiuni cardiace).

Ca și atenționare specială, este bine să testați scaunele și urina pentru observarea prezenței sângelui și se recomandă efectuarea periodică a hemoleucogramei. Medicamentul determină reacții trombocitare ireversibile, de aceea se acordă un interval de 4-7 zile organismului să le înlocuiască.

5) Doze și modul de administrare pentru acidul acetilsalicilic

Pentru obținerea efectului analgezic și antipiretic, adulților li se recomandă 325-500 mg la fiecare 3 ore, 325-600 mg la fiecare 4 ore sau 650-1000 mg la fiecare 6 ore. Pentru copii, administrarea se face în doze multiple, la fiecare 4-6 ore, câte 65 mg/kg/zi, fără a depăși 3,6 g/zi. În artrita reumatoidă, adulții își vor administra intre 3,2-6 g/zi în doze multiple.

Pentru reducerea riscului de deces si AVC nonfatal în urma unui accident vascular ischemic se utilizeaza o doza intre 50-325 mg/zi. Pentru reducerea mortalității în urma unui infarct miocardic suspectat, se recomandă inițial 160-162,5 mg, apoi zilnic o perioada de 30 zile.

Efectul de antiagregant plachetar se obține doar dacă se administrează doze intre 75-325 mg/zi. De aceea, acest dozaj este folosit pentru scăderea riscului combinat de infarct și deces la cei cu antecedente de angină instabilă sau pentru reducerea riscului de moarte subită la cei cu angină stabilă cronică.

Pentru utilizarea în boli autoimune, se recomandă consultul unui medic specialist .

6) Observații pentru pacient

Medicamentul se administrează în timpul mesei, cu lapte sau pahar plin de apă, ori sfărâmat si amestecat în mâncare.

Anunțați medicul de orice efect toxic, precum sunete în urechi sau tulburări de auz, transpirații, dureri abdominale sau stări confuzionale. Pacienții cu afecțiuni cardiace ce utilizează doze crescute trebuie să anunțe apariția simptomelor insuficienței cardiace congestive (edeme la nivelul membrelor inferioare, edem pulmonar, etc).

Monitorizați glicemia si administrați multe lichide pe parcursul tratamentului, pentru evitarea deshidratării. Copiii deshidatați sau cu temperaturi ridicate sunt mai predispuși să facă intoxicație cu Aspirină chiar și la utilizarea unor doze mici, deci trebuie monitorizați pe parcursul tratamentului. Efectul Aspirinei poate fi scăzut de bicarbonatul de sodiu.

Adaugă un comentariu