Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

duminică, decembrie 22, 2024

ACC comprimate efervescente – prospect

NewsMed
NewsMed

07 Apr 2018

eye-glyph Vizualizări: 353

Distribuie Articolul

1. Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte ACC comprimate efervescente

Substanța activă din ACC comprimate efervescente este Acetilcisteina, care face parte din clasa medicamentoasă a mucoliticelor. Aceasta este utilizată în tratamentul bolilor respiratorii, precum laringită, sinuzită, otită medie, bronșite, bronșiectazii, mucoviscidoză, astm bronșic, acutizările bronho-pneumopatiei cronice, fluidificând secrețiile bronșice și ușurând tusea și expectorația. Un comprimat ACC are un conținut de 600mg de substanță activă și excipienți: zahăr, acid ascorbic, zaharină, citrat de sodiu, ciclamat de sodiu, carbonat de sodiu, lactoză, manitol, aromă de mure.

Un comprimat ACC efervescent este rotund, alb, neted, cu o linie la jumătatea tabletei (care facilitează ruperea acesteia în două bucăți egale), cu miros de mure.

2. Indicații și contraindicații ACC comprimate efervescente

Nu se utilizează ACC comprimate efervescente în următoarele situații:

  • Hipersensibilitate/ alergie la acetilcisteină sau la o altă substanță din compoziția acestui medicament;
  • Copii sub 14 ani.

ACC comprimate efervescente este utilizat cu precauție în următoarele cazuri:

  • Dacă apar modificări la nivelul pielii și/sau a mucoaselor, întrerupeți tratamentul și adresați-vă medicului (foarte rar însă există urmări severe, precum sindromul Lyell sau sindromul Stevens-Johnson);
  • Dacă sunteți diagnosticat cu astm bronșic (cereți sfatul medicului înainte de utilizare; dacă după utilizare apar reacții adverse respiratorii, precum senzație de sufocare, întrerupeți tratamentul și adresați-vă de urgență unui medic; astfel de reacții adverse pot apărea, deoarece ACC poate produce bronhospasm la persoane sensibile, de aceea este recomandată preventiv administrarea de bronhodilatatoare);
  • Dacă vă știți cu intoleranță la lactoză (medicamentul are in alcătuire lactoză);
  • Dacă aveți de urmat o dietă hiposodată, adică fără sare (sodiul intră în componența comprimatului)
  • Dacă ați avut sau aveți ulcer;
  • Dacă aveți dureri de stomac după administrarea de ACC comprimate efervescente (în acest caz, întrerupeți tratamentul și adresați-vă unui medic);
  • Dacă aveți intoleranță la histamină (acetilcisteina poate provoca intoleranță, precum mâncărimi, dureri de cap, rinită vasomotorie).

Nu utilizați concomitent cu ACC comprimate efervescente medicamente împotriva tusei, pentru că nu veți mai putea elimina secrețiile bronșice fluidizate de ACC.

3. Reacții adverse și supradozajul cu ACC comprimate efervescente

Adresați-vă imediat medicului sau farmacistului sau prezentați-vă de urgență la camera de gardă a celui mai apropiat spital dacă ați administrat o doză mai mare de medicament decât cea recomandată. Puteți avea secreții mucoase bronșice excesive (în special la copii), greață, vărsături, diaree.

Cu toate că apar la un număr relativ mic de persoane, acest medicament poate prezenta reacții adverse, ca orice alt medicament.

Clasificarea reacțiilor adverse în funcție de frecvență este următoarea:

Foarte frecvente: mai mult de 1 pacient din 10

Frecvente: mai puţin de 1 din 10 pacienţi

Mai puţin frecvente: mai puţin de 1 din 100 pacienţi

Rare: mai puţin de 1 din 1000 pacienţi

Foarte rare: mai puţin de 1 din 10000 pacienţi

Cu frecvenţă necunoscută: care nu poate fi estimată din datele disponibile.

Reacții adverse mai puţin frecvente: durere de cap, durere abdominală, reacţii alergice, diaree, greață și vărsături, arsuri în capul pieptului, zgomote în urechi, febră.

Rare: bronhospasm (în special la persoanele cunoscute cu astm bronşic).

Foarte rare: şoc anafilactic, reacţii anafilactice, hemoragii (mai ales la pacienți cunoscuți cu reacții de hipersensibilitate).

La primele semne ale unei reacţii adverse, se oprește utilizarea ACC comprimate efervescente. Adresaţi-vă medicului în acest caz.

Puteți raporta reacțiile adverse apărute (chiar dacă acestea nu sunt menționate mai sus) prin sistemul național de raportare. Puteți contribui astfel la îmbunătățirea siguranței acestui medicament.

4. Interacțiuni și atenționări speciale

Înaintea începerii oricărei administrări, anunțați medicul cu privire la alte afecțiuni ale dvs. (digestive, hepatice, renale, imunitare etc.), acestea putând duce la modificarea schemei de tratament.

De asemenea, spuneți medicului ce alte medicamente v-ați administrat de curând, inclusiv suplimente alimentare, acestea putând interacționa cu ACC comprimate efervescente, astfel:

  • Unele antibiotice trebuie luate la un interval de minim 2 ore față de ACC comprimate efervescente;
  • Medicamente antitusive, care inhibă reflexul de tuse și astfel procesul de curățare al căilor respiratorii, putând rezulta infecții și bronhospasm;
  • Nitroglicerina + derivații săi, ACC comprimate efervescente putând influența efectul vasodilatator și de agregare trombocitară.
ACC comprimate efervescente administrat alături de alimente și băuturi alcoolice

ACC comprimate efervescente poate fi administrat alături de alimente şi băuturi alcoolice.

ACC comprimate efervescente în sarcină, alăptare şi fertilitate

Adresaţi-vă medicului sau farmacistului de a lua acest medicament dacă sunteţi, credeți că sunteți însărcinată, sau dacă alăptaţi.

ACC comprimate efervescente și conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor

ACC comprimate efervescente nu afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

ACC comprimate efervescente administrat la persoane cu intoleranță la lactoză

ACC pulbere pentru soluție orală conţine lactoză. Dacă știți că suferiți de intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să consultați medicul înainte de a utiliza acest medicament.

5. Doze și mod de administrare ACC comprimate efervescente

Urmați întotdeauna recomandările medicului sau farmacistului. Dacă aveți nelămurii cu privire la modul de administrare al ACC comprimate efervescente, discutați cu aceștia.

Dozele obișnuite sunt:

  • Pentru copii sub 14 ani: se recomandă utilizarea formelor farmaceutice adecvate vârstei; ACC comprimate efervescente conține o cantitate prea mare de substanță activă pentru aceștia;
  • Pentru adolescenți peste 14 ani și adulți: ½ comprimat efervescent de 2 ori pe zi (în total 600mg de acetilcisteină pe zi), sau 1 comprimat efervescent o dată pe zi (în total 600mg acetilcisteină pe zi).

Se dizolvă comprimatul într-o cană cu apă și se înghite întreg conținutul după mese.

Dacă după 4-5 zile, simptomele dvs. nu se ameliorează sau observați o agravare a acestora, adreasți-vă medicului!

Pentru profilaxia bronșitei cronice sau a mucoviscidozei, durata tratamentului va fi mai lungă.

6. Alte informații

Nu utilizați concomitent cu ACC comprimate efervescente alte tratamente antitusive, pentru că nu veți mai putea elimina secrețiile bronșice fluidizate de ACC.

Dacă ați uitat să administrați ACC comprimate efervescente: este de preferat să îl luați imediat ce vă amintiți, însă nu utilizați o doză dublă.

Dacă utilizați mai mult decât trebuie:  Adresați-vă medicului sau farmacistului.

Sarcina și alăptarea: Adresați-vă medicului sau farmacistului înainte de a lua orice medicament. Pentru mai multe detalii, vedeți punctul 4).

Conducerea vehiculelor și folosirea utilajelor: Pentru mai multe detalii, vedeți punctul 4).

Cum se păstrează ACC comprimate efervescente: Nu sunt necesare condiții speciale. După dizolvarea în apă, soluția rămâne stabilă timp de 3 ore.

A nu se lăsa la îndemâna copiilor!

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj! (Data de expirare reprezintă ultima zi a lunii scrise pe cutie în dreptul EXP).

A nu se arunca niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere! Pentru aceasta, adresați-vă farmacistului. Astfel veți ajuta la protejarea mediului.

 

Adauga un comentariu

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!