Ce sunt infecțiile vaginale?
Infecțiile vaginale reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme pentru care o femeie se prezintă la medicul ginecolog. Pentru a putea lua măsuri acasă,femeia trebuie să cunoască diferența între o infecție vaginală bateriană și o infecție vaginală fungică(micoză),acestea putând fi tratate înainte sa se ajungă la cronicitate.
O infecție la nivel vaginal este produsă de cele mai multe ori de dereglarea pH-ului de la nivelul mucoasei vaginale. pH-ul optim este cuprins în intervalul 3,8-45,fiind ușor acid,acesta este un factor important in protejarea împotriva bacteriilor si fungilor,organismul oferind o protecție naturală prin intermediul său.
Care sunt cauzele infecțiilor vaginale?
Pentru a întelege cum se produce o infecție la nivelul vaginului, avem nevoie sa cunoaștem câteva elemente ce țin de structura vaginului.
Sistemul genital feminin are urmatoarele componente:
-Organe genitale interne:
· Ovarele
· Tubele uterine
· Uterul
· Vaginul
-Organe genitale externe:
· Vulva
· Muntele pubian (muntele lui Venus)
-Organe asociate:
· Placenta
· Glandele mamare
Fiind principala cale de examinare ginecologică,vaginul se numără printre organele genitale interne la femeie.
Vaginul este un organ tubular având un perete format dintr-o porțiune musculară si una mucoasă (la interior),între acestea regăsindu-se țesut conjunctiv. Stratul mucos cu componentele sale reprezintă prima barieră împotriva infectării. Un vagin sănătos înseamnă o mucoasă sanatoasă, astfel flora normala a mucoasei are in componența sa microorganisme de tipul bacililor care mențin pH-ul in parametrii normali. pH-ul are funcția de a măsuara gradul de aciditate al celulelor, astfel valoarea scăzută a pH-ului de la nivel vaginal indică o aciditate crescută. Orice modificare a pH-ului va deregla acest echilibru iar bacterile „rele” le vor înlocui pe cele „bune”.
Acum ne este clar că modificarea pH-ului este printre cele mai importante cauze ale producerii unei infecții.
Care sunt factorii care determină modificarea pH-ului ?
· Antibioticele –prin acțiunea lor antibacteriană,pot distruge pe lânga bacteriile „rele” și pe cele „bune”
· Menstruația –sângele are un pH mai mare decât al vaginului, acesta venind in contact cu mucoasa vaginală, va modifica pH-ul acesteia,devenind acid. Folosirea tampoanelor interne va stagna sangele, iar riscurile sunt mult mai crescute.
· Sapunul –majoritatea săpunurilor au un pH mai mare de 7 , venind în contact cu mucoasa, aciditatea va crește.
· Contactul sexual neprotejat – aciditatea va crește atunci când sperma va veni în contact cu mucoasa vaginala datorita pH-ului crescut al spermei .
· Imunitatea – este un factor extrem de important ,o alimentație regulată,sănătoasă si echilibrată nu va lăsa nici –o parte din organismul nostru sa fie atacată de bacterii.
ATENȚIE ! o simplă modificare a pH-ului cu mici simtome reprezentate de modificarea secreției vaginale nu înseamna neaparat o infecție bacteriană sau fungică, nu vă autodiagnosicati singure !
Medicul ginecolog este cel care va decide asupra tratamentului !
Simptomatologia și diagnosticul infecțiilor vaginale. Cum facem diferența între o infecție bacteriana și una fungică
INFECȚIE BACTERIANĂ
Secreție vaginală:
- alb-gri
- laptoasă
- miros de pește
Pacienta prezintă :
- mâncărimi
- dureri locale
- usturime
Cauze:
- Modificări majore ale pH-ului cu scăderea numarului de lactobacili și proliferarea bacterilor anaerobe
- Lipsa unei igiene riguroase
- Schimbarea partenerilor sexuali
- Sistem imunitar deficitar
INFECȚIE FUNGICĂ(candidoză)
Secreție vaginală:
- alb-gri
- laptoasă
- miros de pește
Pacienta prezintă :
- dureri locale
- usturime
Pacienta nu prezintă dureri locale
Cauze:
- Transmitere pe cale sexuală
- Tratement îndelungat cu antibiotice
- Nivelul ridicat al estrogenilor
- Sistem imunitar deficitar
- Diabet zaharat
Diagnostic:
Diagnosticul este același în cazul ambelor infecții: Se recoltează o probă din secreția vaginală și se analizează de către medicul de laborator.
Alte tipuri de infecții vaginale:
· Trichomoniază-boala produsă de un parazit (trichomonas vaginalis). Se transmite pe cale sexuală, femeia prezintă o secreție galbenă sau verzuie de consistență spumoasă și un miros neplăcut.Determină mânărimi durere și tumefiere in zona genitală, usturimi și neplăceri în timpul urinării.
· Herpesul genital– una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală,se manifestă printr-o secreție anormală și apariția veziculelor in regiunea genitală.
· Clamidioza si gonoreea – boli cu transmitere sexuală, simptomele caracteristice sunt secrețiile anormale ,câteodată verzui, sângerări si dureri la nivelul abdomenului inferior.
Tratament infecții vaginale
Tratamentul eficient trebuie efectuat dupa un diagnostic corect dat de medicul ginecolog. In cazuri mai puțin severe (ex:candidoza necomplicată-infecție micotică dată de ciuperca candida) tratamentul se poate efectua la domiciliu prin intermediul antifungicelor de tipul unguentelor, cremelor, comprimatelor sau ovulelor.
· Vaginita bacteriană se tratează cu Metronidazol (Flagyl) pe cale orala sau intravaginal. Însă există un lucru important de reținut,in unele cazuri, infecția vaginală bacteriană poate dispărea spontan,fara tratament. Aceste cazuri sunt rare și depind foarte mult de starea de sănătate a organismului. Un organism sănătos se poate apăra singur de majoritatea bacteriilor din mediul înconjurător, așa că nu ezitați să vă mențineti sănatoase și să aveți grijă de corpul vostru !
· Vaginita de tip fungic (candidoză) se tratează in funcțe de gradul de severitate. După cum am exemplificat mai sus , candidoza necomplicată se tratează la domiciliu și durează între 1 și 7 zile , tratamentul poate fi și oral , medicamentul recomandat în doza unică ,Fluconazol,se administrează odată la 3 zile. În cazul în care simtomele se extind,candidoza devine complicată prin extinderea înroșirii și mâncărimilor, prin apariția edemelor și recidivarea infecției de mai mult de 4 ori pe an. Candidoza complicată poate fi tratată prin marirea dozei de Fluconazol,prelungirea perioadei de tratament cu unguente,creme sau ovule , după indicațiile medicului ginecolog.