Generalități
Candidoza vaginala este o infecție produsă de înmulțirea excesivă a unei ciuperci cunoscută sub numele de Candida Albicans. Aceasta face parte din flora normală vaginului , candidoza vaginală aparând atunci când se realizează un dezechilibru local. Candidoza vaginala afectează in proporție de 75 % dintre femei cel puțin o data în viață,fiind cel mai des întâlnită la femeile tinere. Candidoza vaginala nu este încadrată la boli cu transmitere sexuală. Atunci când sistemul imunitar este slăbit, infecția poate recidiva , astfel pacientele pot dezvolta mai multe episoade . În acest caz tratamentul necesar presupune un tratament de lunga durată și un tratament de întreținere .
Cauze
Candida Albicans este ciuperca ce duce la apariția candidozei vaginale. Fiind regăsită în flora normală la nivelul vaginului , aceasta provoacă o infecție atunci când imunitatea scade sau apare un dezechilibru local. Bacteriile Lactobacillus sunt cele care previn înmulțirea excesivă a ciupercilor, producând acid.
Alți factori ce pot contribui la apariția infecției sunt :
- sarcina
- antibioticele – prin scăderea numărului de lactobacili de la nivelul vaginului (modificarea ph-ului)
- diabetul zaharat
- sistem imunitar slăbit
- medicamente imunosupresoare
- contraceptivele orale
- dupa chimioterapie
- obezitatea
- stresul
- lipsa unui regim alimentar echilibrat
Candida Albicans este infulențată de regimul alimentar, astfel încât o dieta bogată în glucide cum ar fi produsele de patiserie și dulciurile poate realiza un dezechilibru major. Deasemenea, o igienă intimă superficială , precum și spălăturile vaginale pot realiza o modificare a florei vaginale.
Simptome în candidoza vaginala
În candidoza vaginală , simptomele pot fi uneori comune altor infecții vaginale . Principalele simptome întâlnite sunt :
- prurit ( mâncarime) la nivelul vaginului și vulvei
- disconfort local
- usturime
- senzație de arsură
- urinări frecvente
- apariția unei secreții albicioase , abundente , cu aspect brânzos
- sensibilitate și durere vaginală
- miros neplăcut
- durere în timpul actului sexual și la urinare
Uneori , candidoza se poate confunda cu o infecție urinară astfel încât este necesară testarea urinii prin urocultură. Aproximativ 5 % din paciente sunt asimptomatice. În unele cazuri infecția poate recidiva , principala cauză fiind tratamentul necorespunzător sau neidentificarea corectă a cauzei. O altă cauză a recidivei poate fi netratarea partenerului ce poate fi purtător sănătos .
Tratament
Tratamentul candidozei vaginale presupune administrarea de antifungice . Medicația de tip antifungic se regăsește în mai multe forme : ovule , comprimate, creme și unguente. Ca și tratament oral se poate administra Fluconazol in priză unică . În cazul recidivelor, tratamentul este reprezentat de administrarea de Fluconazol un comprimat pe saptămână timp de 6 luni. Dacă infecția se complică este necesar un tratament pe timp îndelungat .În general durata acestuia trebuie sa fie între 7 și 14 zile sub formă de ovule (Clotrimazol), creme sau comprimate.În cazul în care partenerul sexual prezintă simptome acesta necesita tratament. Se recomandă consultul medical dacă infecția nu s-a remis după tratament sau recidivează după 2 luni de la ultimul tratament .
Prevenția
Dieta are un rol important în tratarea candidozei vaginale și menținerea unui echilibru la nivelul florei vaginale. Astfel, în perioada infecției și mai ales după tratarea acesteia, se recomandă evitarea produselor ce conțin zaharuri cum ar fi dulciurile , produsele de patiserie , panificație , pastele etc. Deasemenea spălăturile vaginale realizate în mod excesiv pot compromite flora vaginală. Dr G. Crook a realizat o teorie conform căreia , o supraproducție de fungi poate duce la instalarea unor afecțiuni cronice precum : sindromul premenstrual , sindromul oboselii cronice , sindromul colonului iritabil, migrenele. Deasemenea se recomanda : folosirea unei lenjerii din bumbac (material natural ) , evitarea pieselor de îmbrăcăminte strâmte, realizarea corectă a toaletei în regiunea genito-anală (ștergerea sa se efectueze dinspre anterior spre posterior).