Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns


Hematospermia

NewsMed
NewsMed

26 Sep 2018

eye-glyph Vizualizări: 1117

Distribuie Articolul

Ce este hematospermia?

Hemtospermia sau prezența sângelui în lichidul seminal reprezintă un semn clinic care se remite, de cele mai multe ori, spontan, fiind foarte rar asociat unor patologii urologice importante. În marea majoritate a cazurilor hematospermia este datorată unei inflamații nespecifice a prostatei și/ sau a veziculelor seminale, urmand ca, în câteva săptămâni, această afecțiune sa se remita spontan. Prevalența reală a hematospermiei nu este cunoscuta și asta datorită faptului că multe cazuri rămân neraportate sau nu sunt recunoscute de către pacient, astfel de episoade reusind sa treaca, destul de des, neobservate.

De ce apare hematospermia?

Vârstă pacienților este importantă.

Hematospermia apare, în cele mai multe cazuri, la bărbații sub 40 de ani. Astfel, în mod frecvent, hematospermia se datorează  abstinenței sexuale de lungă durata, acest lucru fiind observat la bărbații ale căror partenere se află în ultimele săptămâni de sarcina.

Chiar dacă afecțiunea are în mod normal un caracter benign, totuși, este necesară excluderea anumitor patologii care se pot asocia cu hematospermia. În cazul bărbaților sub 40 de ani și fără factori de risc, precum cancer în antecedente, malformații urogenitale cunoscute, patologii din sfera hematologică, hematospermia nu necesită evaluări sau tratamente specifice. De cele mai multe ori, această afecțiune este atribuită infecțiilor cu transmitere sexuală sau altor infecții urogenitale la bărbații sub 40 de ani. Aceștia vor prezenta  hematospermie asociată cu simptomatologie tipică infecțiilor de tractului urinar inferior. Managementul în acest caz se limitează la analize de urină, precum și pentru infecțiile cu transmitere sexuală. Urmeaza, astfel, pe baza rezultatelor analizelor, ca pacientul sa primeasca tratamentul corespunzător.

Hematospermia apărută la bărbații trecuți de 40 de ani

În cazul pacienților trecuți de 40 de ani, hematospermia apare mai rar. Traumele iatrogene datorate diverselor proceduri medicale sau biopsii luate de la nivelul prostatei, sunt cele mai comune cauze de hematospermie, în aceasta situatie.

Totuși, hematospermia care prezintă caracter recurent sau persistent si asociat cu simptome precum, febra, frison, scădere în greutate sau dureri oasoase, va necesita investigaii mai amănunțite. In aceasta situatie va fi necesară excluderea malignitatii.

Alte etiologii care trebuie luate în considerare în cazul bărbaților trecuți de 40 de ani sunt:

  • infecții genito-urinare
  • inflamații
  • malformații vasculare
  • tumori 
  • alte patologii sistemice care cresc riscul de sângerare

Cum este depistată cauza hematospermiei?

Investigațiile obligatorii în cazul hematosperimei sunt reprezentate de:

  • tușeul rectal
  • examenul genital
  • testarea PSA-ului

Citologia urinară este o investigație utilă pentru detectarea unui eventual carcinom tranzitional al prostatei. Alte investigații imagistice care se pot efectua unui pacient cu hematospermie sunt: ecografie (de preferat transrectala) , RMN, CT.

Examenul fizic trebuie să conțină și măsurarea tensiunii arteriale, întrucât hipertensiunea arteriala asociază frecvent și apariția hematospermiei. Chiar dacă asocierea celor două afecțiuni este una bine cunoscută, totuși mecanismul prin care hematospermia apare nu este pe deplin înțeles. Se poate considera ca fiind un fenomen asemănător celui care apare în cazul epistaxisului si care este însoțit de hipertensiunea arteriala. De asemenea, penisul și meatul uretral trebuie evaluate cu mare atenție pentru exluderea oricăror leziuni care pot provoca sângerare.

Tușeul rectal este necesar, întrucât se pot identifica mase tumorale palpabile. Se acordă importantă veziculelor seminale, structuri care, în mod normal, nu sunt palpabile, ci doar atunci cand există o situație patologică. Prostata este, de asemenea invesigata atent, la bărbații de peste 50 de ani. Acest lucru este necesar, intrucat hematospermia poate fi cauzată si de cancerul de prostată.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Pomană Cristina-Diana
Obstetrică - ginecologie

Cistita , Anomalii ale sanilor , Atrofia vaginală - cauze, diagnostic, tratament Cancerul de col uterin

Evaluat 0 / 10
Locație: Bucureşti
Dr. Burcovschi Victoria
Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Dislipidemia , Nefropatia diabetica , Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie Neuropatia diabetica

Evaluat 0 / 10
Locație: Iaşi
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!