Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

joi, decembrie 12, 2024

Greturi, varsaturi

NewsMed
NewsMed

10 Sep 2017

eye-glyph Vizualizări: 1077

Distribuie Articolul

Greaţa este definită ca nevoia/senzaţia de vomă şi se simte în gât sau în epigastru, în timp ce vărsăturile (emeza) înseamnă ejecţia forţată a alimentelor gastrice pe gură. Aceste simptome sunt des întâlnite în populaţie şi sunt asociate cu foarte multe patologii (de la gastroenterite virale acute,  colecistită, boala de reflux gastro-intestinală, boala Crohn, apendicită, greaţa matinală specifică sarcinii, migrene, gastropareză, obstrucţie intestinală, chimioterapie, asociată anesteziei generale până la meningită, pancreatită, infarct miocardic acut, insuficienţă renală acută, intoxicaţie acută cu alcool, etc).

Ce e de făcut?

În primul rând, trebuie identificaţi şi îndepărtaţi diverşi factori declanşatori (mirosuri înţepătoare, lumina puternică, parfumuri, umiditate, căldură, etc). La domiciliu, pacientul trebuie să urmeze un minim regim igieno-dietetic ce constă în odihnă, repaus la pat, iar în ceea ce priveşte alimentaţia, se recomandă hidratare, alimente uşoare (cereale, biscuiţi, pâine prăjită, fructe), cu evitarea alimentelor grase sau condimentate,  ceaiuri (în special ceai de mentă, de ghimbir, limonadă); de asemenea, se recomandă diverse antiemetice (Oroperydis, Metoclopramid). În caz că apar dureri retrosternale (“în piept”), dureri abdominale severe, vedere neclară şi confuzie, febră şi rigiditatea gâtului, vărsături fecaloide, scaune cu sânge pacientul trebuie să apeleze imediat departamentul de urgenţă.

Dacă apar semne de deshidratare ( tegumente uscate, gură uscată, sete excesivă, urinare rară, slăbiciune, ameţeli), dureri abdominale sau de cap foarte puternice ori vărsături cu sânge (“zaţ de cafea”) se recomandă prezentarea rapidă la o unitate sanitară. De asemenea, dacă vărsăturile durează mai mult de 2 zile la adulţi, mai mult de 24 ore la copii mai mari de 2 ani, mai mult de 12 ore la sugari, dacă senzaţia de greaţă durează mai mult de 1 lună şi dacă aceste simptome sunt însoţite de scădere ponderală se indică efectuarea unei programări la medical gastroeneterolog.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!