Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns


Ciclurile sexuale ale femeii – ovulația, menstruația

NewsMed
NewsMed

16 Jul 2018

eye-glyph Vizualizări: 3015

Distribuie Articolul

Ce ințelegem prin ciclu sexual ?

Ciclul sexual sau genital reprezintă totalitatea modificărilor morfofiziologice care se petrec în organismul femeii în intervalul cuprins între prima zi a unei hemoragii menstruale și prima zi a menstruației următoare. Ciclul menstual caracterizează activitatea reproductivă a femeii, a cărui durată normală este cuprinsă între 28-32 zile, menstruația încadrându-se în acest ciclu. Menstruația NU înseamnă ciclu menstrual, aceasta durează doar câteva zile din tot acest ciclu. Trebuie menționat  faptul că majoritatea organelor genitale femeiești trec lunar prin diferite faze ,aceste faze constituind un ciclu. Viața sexuală la femeie își incepe stadiul odată cu stabilirea pubertății, după un ritm și o ciclicitate perfectă, cu foarte scurte perioade de neregularități peripubertare, până la menopauză. Întregul fenomen ciclic prin care trece o femeie lunar,cuprinde toate modificările morfofiziologice a organelor genitale implicate în schimbările ce au ca scop final repreducerea. Fiecare organ genital își desfășoară activitatea ciclică, controlată de un centru reglator aflat în hipotalmus. În continuare vom discuta despre fiecare ciclu al organelor „țintă” asupra cărora acționează:

  • Ciclul ovarian
  • Ciclul uterin
  • Ciclul vaginal
  • Ciclul tubar
  • Ciclul mamar

1.Ciclul ovarian

Modificările care au loc la nivelul ovarului în intervalul de timp de la o menstruație la alta sunt caracterizate prin:

  • Transformările morfofiziologice de la nivelul unui folicul ovarian
  • Secrețiile interne ale ovarelor după un anumit ritm

Încă din viața embrionară, în ovar se produc în jur de 200.000-300.000 de foliculi ovarieni. Dintre aceștia ajung la maturare un număr mult mai restrâns. În interiorul unui folicul matur se află ovulul. Asta înseamnă că lunar, dupa pubertate, respectiv până la menopauză, are loc eliberarea unui ovul dintr-un folicul matur, proces numit OVULAȚIE.

Când are loc ovulația?

    Imediat după menstruație, sub acțiunea hormonilor FSH (foliculostimulant) și LH(luteinizant), are loc dezvoltarea unui folicul primitiv. Celulele foliculului primitiv se vor multiplica înconjurând complet ovulul, acestea vor produce un lichid folicular, a cărui cantitate va crește treptat. Creșterea cantității lichidului va determina mărirea în volum a ovulului, acesta proeminând la suprafața ovarului. Când tensiunea ajunge la maximum, ovulul este expulzat din folicul si rezultă ovulația.

Într-un ciclu de 28 de zile, ovulația se produce la jumătatea acestuia,deci cu 14 zile înainte de urmatoarea menstruație. Cantitatea de hormoni estrogeni atinge un punct maxim în momentul ovulației, de reținut faptul că, estrogenii sunt secretați de celulele granuloase (ce înconjoara ovulul), înca din momentul multiplicării acestora.

Perioada fertilă a unei femei, presupune eliberarea ovulului și pregatirea tracutului genital pentru o eventuala sarcină. În cazul în care, ovulul nu este fecundat, restul de folicul se transformă în corp galben (glandă endocrină temporară). Corpul galben de menstruație regresează în a 28-a zi a ciclului, regresiune care semnalează fluxul menstrual. În caz contrar, când ovulul este fertilizat, corpul galben funcționează timp de 3-4 luni ca și corp galben de sarcină.

Ciclul secretor al ovarului ,vizează 2 faze:

  • Faza de maturizare a foliculului
  • Faza de luteinizare

Secrețiile hormonale de la nivelul hipofizei anterioare sunt în legatură directă cu nevoile foliculului, astfel printr-un mecanism de feed-back negativ, estrogenii sunt secretați in cantitate infimă la începutul ciclului, crescând progresiv în faza de maturare a foliculului. Cu câteva zile înainte de menstruație, o dată cu regresiunea corpului galben, curba estrogenilor suferă o scădere bruscă, ceea ce determină fluxul menstrual. Secreția de progesteron apare în faza de luteinizare și crește progresiv până in zilele ce preced menstruația, această sadere bruscă va determina apariția menstruatiei.

2.Ciclul uterin. Ciclul menstrual. Menstruația

Mucoasa uterina suferă modificări majore de-a lungul unui ciclu,reprezentate defapt de fazele ciclului menstrual:

  1. Faza proliferativă (foliculinică)

Corespunde fazei de maturizare a foliculului cu o creștere majoră a secreției de estrogeni.

Pentru a întelege mai bine aceasta faza, trebuie să reținem faptul că mucoasa uterului se pregătește pentru o eventuală gestație mucoasa se îngroașă treptat, pana la 2-3 mm ,către a 14-a zi a ciclului menstrual, perioada in care va avea loc ovulația.

  1. Faza secretorie (foliculino-luteinică)

Această etapă presupune dezvoltarea corpului galben, care va secreta progesteron (hormonul sarcinii).

Mucoasa uterină este acum mai pregatită ca niciodată pentru gestație, se descriu 3 straturi :superficial,spongios și unul bazal. Daca primele doua formeaza stratul superficial, eliminat odată cu menstruația, stratul bazal conține elemente care vor regenera mucoasa în cursul ciclului.

  1. Faza intermediară

Corespunde perioadei dintre a 12-a și a 16-a zi a ciclului ,mai exact reprezinta perioada ovulației. Mucoasa își continua faza tranzitorie catre luteinizare(formarea corpului galben).

Așadar MENSTRUAȚIA reprezintă hemoragia uterină produsă ciclic odată cu distrugerea mucoasei pregătită pentru nidație,atunci cand ovulul nu a fost fecundat,adică nu a avut loc o sarcină.

3.Ciclul vaginal

Mucoasa vaginală, la fel ca și cea uterină, suferă modificări sub acțiunea hormonilor sexuali. Epiteliul  mucoasei prezină 3 straturi, cel superficial fiind considerat funcțional. Acest strat variază în cursul ciclului,după menstruație este foarte subțire , grosimea lui crescând odată cu creșterea secreției de estrogeni. Această creștere premenstruală de hormoni, va cauza în cele din urmă, descuamarea masivă. Progesteronul, acționând pe o mucoasă pregătita în prealabil de estrogeni,determină descuamarea straturilor superficiale și intermediare, ca și proliferarea celulelor. Descuamarea epiteliului vaginal,face ca diversele elemente celulare să se găsească în frotiul vaginal.

În concluzie,în raport cu ciclul menstrual, există doua tablouri diferite ale cilcului vaginal și ale frotiului citovaginal: faza estrogenică cu o proliferare a celulelor din stratul superficial și faza progeseronică, caracterizată de eliminarea celuelor descuamate.

4.Cilcul tubar

    Cu toate că multe dintre noi nu știm, tubele (trompele uterine) vor avea si ele un ciclu propriu. Hormonii acționând direct asupra epiteliului tubar și a musculaturii trompelor, cu un randament maxim în perioada ovulației. În faza progesteronică, în care organismul nostru se pregătește pentru o viitoare sarcină,este accentuată activitatea secretorie a epiteliului, în timp ce motilitatea scade. Această scadere a motilității este necesară pentru a se putea produce fecundația ovulului eliberat cu spermatozoidul (în cazul contactului sexual).

5.Ciclul mamar

    În jurul zilei a 7-a a cilclului, începe o activitate proliferativă a canaliculilor glandei mamare, sub acțiunea secreției estrogenice. În faza progesteronică canaliculii devin acinoși.

Întreg organismul este influențat de variațiile neuro-hormonale ciclice ,majoritatea sistemelor și aparatelor prezină manifestări, mai mult sau mai puțin observabile de noi. La nivelul aparatului cardiovascular se produc modificări de permeabilitate vasculară cu edeme, accelerarea frecvenței bătăilor inimii și creșterea volumului de sânge (mai ales premenstrual). Diareea și balonarea pot fi unele dintre manifestările aparatului digestiv. Modificări în urinare, nevrozitate si migrene cât și herpes sau foliculită, ca manifestări ale diverselor organe, sunt atestate de numeroase observații clinice.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!