Distribuie Articolul

                       Candidozele sunt reprezentate de infecţiile date de ciupercile din genul Candida (în special, Candida Albicans). Se cunosc peste 20 de specii de fungi tip Candida care sunt răspunzătoare de infecţia la om. Aceasta poate afecta toate categoriile de varstă, atât în rândul copiilor, cât şi al femeilor şi bărbaţilor . Statistic, în mai mult de 50% din populaţie, Candida face parte din flora saprofită, găsindu-se, în mod normal, la nivelul pielii, mucoaselor şi cavităţilor (vaginală, bucală, prepuţială) din organismul nostru.

                       Trecerea în stare de patogenitate, prin înmulţirea fungilor reprezentate de Candida, respectiv apariţia candidozelor, este cauzată de anumite condiţii precum: status imunodepresiv ( în cancere, tratamente cu corticoizi, chimioterapie cu citostatice), tratament de lungă durata cu antibiotice, diabet zaharat, ingiena necorespunzatoare sau tulburări hormonale. Candidozele sunt date, astfel, de dezechilibrul florei saprofite ce se produce la nivelul mucoasei sau pielii ca urmare a cauzelor mai sus menţionate.

Tipuri de candidoze

I) Candidozele mucoaselor

a) Candidoza bucală

                       Dintre doate tipurile existente, candidozele bucale sunt cele mai frecvente.

1. Candidoza bucală a nou-născutului şi a sugarului

                       Se manifestă începând cu a 2-a săptămâna de viaţă şi se caracterizează prin apariţia unor teritorii roşiatice sau a unor depozite de culoare albicioase, cu aspect cremos la nivelul mucoasei bucale, vălului palatin, gingiilor şi limbii. Evoluţia se face începând cu mici pete albe ce ajung să conflueze şi să formeze, ulterior, plăci întinse. După îndepărtarea acestora, cu ajutorul unui tifon, rezultă o mucoasa roşie sângerândă.

                       La copiii cu deficit imunitar sever sau denutriti, candidoza se poate extinde şi la nivelul tractului respirator superior. Infecţia se datorează unei eventuale vaginite candidozice a mamei sau a personalului purtător de Candida ce este răspunzător de îngrijirea nou-născutului. Factorii de risc răspunzători de apariţia infecţiei pentru această categorie de vârstă sunt:

  • secreţiile salivare în cantitate mică
  • pH scăzut al mucoasei bucale
  • diverse tulburări digestive
  • copiii născuţi prematur

2. Candidoza bucală a copilului mare şi a adultului

                       Apare pe un fond imunosupresiv, în caz de adminstrari îndelungate de antibiotice, corticosteroizi, medicamente din clasa sedativelor şi tranchilizantelor, citostatice, după hemopatii maligne, mai rar, la purtătorii de proteze. Aspectul clinic este reprezentat de:

  • depozite albicioase, la nivelul mucoasei obrazului (jugală) şi la nivelul limbii,
  • de roşeaţa ce cauzează durere de tip arsură, usturime,
  • de eroziuni,
  • de exulceraţii aftoide.

                       Limba poate prezenta sensibilitate la alimente iritante, parestezii si are aspect roşiatic. Mai pot fi manifeste  hipersalivaţia sau uscăciunea mucoaselor. Cauza acestei infecţii este dată de înmulţirea florei saprofite reprezentată de Candida de la nivelul tractului digestiv sau, mai rar, surse extrinseci.

                       Există cazuri în care diagnosticul de candidoza este pus greşit pe baza unor interpretări eronate. Afecţiune se poate deseori confunda cu diverse suferinţe ale mucoasei ce au alte cauze:

  • Parestezii la nivelul limbii ce se manifestă prin: senzaţii de intapatura, arsură sau durere, toate acestea fiind  cauzate de existenţa unui istoric de candidoză tratată şi vindecată, prezenta diabetului zaharat şi tratamentul cu antibiotice.
  • „Limba albă viloasă” sau varianta ei,  „limba neagră viloasă”  este caracterizată prin papile keratinizate ce au aspect de lan de grâu.

b) Candidoza mucoasei genitale masculine

                       Se prezintă sub denumirea de balanopostită candidozică şi se datorează infecţiei cu Candida a două regiuni ale penisului, respectiv glandul (balanită) şi prepuţul (postită). Această se întâlneşte foarte rar în rândul bărbaţilor şi este caracterizată clinic prin: pustule sau papule albe de dimensiuni mici, depozite alb – cremoase, eroziuni la nivelul mucoasei, toate acestea dând mâncărime locală constantă şi de intensitate diferită. Transmiterea se face ca urmare a contaminării de la o partenera cu candidoză şi mai poate apărea din cauza tratamentelor prelungite cu antibiotice sau în contextul diabetului.

c) Candidoza mucoasei vulvovaginale

                       Se prezintă ca valvovaginita candidozică şi este dată de creşterea numerică a acestei ciuperci la nivelul vulvei sau vaginului sau ca urmare a contactului sexual. Totuşi, nu este o legătură directă între contactul sexual şi apariţia infecţiei cu Candida Albicans, ci, declanşarea ei este dată de prezenţa spermei în tractul vaginal care influenţează aciditatea la acest nivel. Este favorizată şi de alţi factori precum: igienă vaginală necorespunzătoare, sarcină, perioadă în care există numeroase schimbări hormonale, diverse tratamente cu antibiotice, citostatice, ingestia de anticoncepţionale orale, diabet zaharat.

                       Clinic, afecţiunea se caracterizează prin apariţia tumefierii (umflării) mucoasei de la nivelui vulvei sau vaginului şi este însoţită de roşeaţă locală şi existenţa depozitelor albicioase de aspect cremos. Simptomele reprezentative sunt: scurgeri vaginale albicioase cu miros neplăcut, însoţite de mâncărime sau usturime. Pot exista dureri în timpul urinării sau în timpul actului sexual. Această infecţie poate fi confundată cu alte afecţiuni precum: hepesul genital, eczeme,infecţii urinare, infecţii parazitare, diverse boli cu transmitere sexuală.

II) Candidozele cutanate

1. Candidozele cutanate ale adultului

                       Cele mai frecvente sunt reprezentate de intertrigourile candidozice care apar la nivelul pielii, în special, în regiunile pliurilor. Sediile cel mai des afectate sunt:

• pliul submamar
• pliul fesier
• pliurile interdigito-plantare /palmare
• pliurile inghino-crurale

                       Factorii favorizanti ce fac posibilă apariţia candidozei cutanate sunt:

• Transpiraţia
• Obezitatea
• Activităţile menajere ce implică umezeală şi efectul iritant, alcalinizant al detergenţilor
• Igienă precară
• Contactul prelungit cu sucurile dulci

                       Afecţiunea se manifestă clinic prin apariţia de plăci eritematoase şi papulo-pustule, eroziuni şi depozite alb-cremoase ce încarcă pliurile. Zona învecinată a intertrigoului poate prezenaa leziuni, cel mai adesea, pruriginoase.

                       Perionixisul şi onixisul candidozic reprezintă inflamatia, fie pur candidozica, fie mixtă, asociată cu infecţia cu satfilococi. Acestea însoţesc frecvent intertrigourile din cazurile cu caracter profesional ce solicită activitate menajeră bogată. Se întâlnesc deseori la femei. Ca aspect, unghia are culoare galbenă şi este dezlipită în diverse grade de patul unghial, în cazurile severe, aceasta se poate chiar dezlipi şi cădea.

2. Candidozele cutanate ale sugarului

                       Sunt localizate la nivelul pliului interfesier iniţial, cu extindere, în timp, spre zona fesieră şi organele genitale. Se prezintă sub formă de erupţii eritematoase, cu aspect de plăci ce se pot generaliza prin confluare din cauza suprainfectarii prin urină şi materii fecale.

                       Există şi o formă particulară din această categorie, numită, granulomul candidozic. Acesta reprezintă apanajul copiilor cu un sever deficit imunitar. Apare în primele luni de viaţă şi evoluează în ani. Din păcate, netratată, această candidoză poate cauza casexie, chiar şi moarte.

Adaugă un comentariu