Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Atrezia pulmonară este o boală cardiacă congenitală caracterizată de dezvoltarea necorespunzătoare a valvei pulmonare. Atrezia pulmonară este prezentă de la naștere, fiind diagnosticată în primele ore sau zile de viaţă. Valva pulmonară este localizată în partea dreaptă a inimii, între ventriculul drept şi artera pulmonară. În cazul unui cord normal conformat, valva pulmonară este formată din 3 cuspe care se deschid în timpul sistolei ventriculare şi se închid la sfârşitul acesteia. În atrezia pulmonară, se formează o foiţă solidă de țesut în zona corespunzătoare a valvelor pulmonare , blocând orificiul către artera pulmonară. În consecinţă, sângele neoxigenat din ventriculul drept nu poate ajunge la plămâni pentru a fi oxigenat. Atrezia pulmonară este o afecţiune gravă care necesită îngrijiri medicale şi intervenţie chirurgicală în primele zile de viaţă.
În atrezia pulmonară, din cauză că sângele nu poate curge direct din ventriculul drept în artera pulmonară, acesta trebuie să utilizeze căi alternative pentru a ocoli valva pulmonară neformată. Foramen ovale, este o comunicare naturală în timpul sarcinii a cordului fătului. Acesta se află între atriul drept şi atriul stâng şi se închide de obicei după naştere. În atrezia pulmonară rămâne deseori deschis pentru a permite circulaţia sângelui în plămâni. În plus, medicii îi pot administra nou-născutului medicamente pentru a menţine ductul arterial deschis. Ductul arterial persistent este un vas ce face comunicarea între artera aortă şi artera pulmonară. Astfel, fiind posibilă trecerea unei mici cantităţi de sânge în plămâni.
Ca și în cazul celor mai multe boli cardiace congenitale, nu există cauze cunoscute responsabile de producerea atreziei pulmonare. Atrezia pulmonară este asociată cu un alt tip de defect cardiac congenital denumit duct arterial persistent.
Factorii de risc sunt:
Atrezia pulmonară poate fi asociată cu sau fără defect septal interventricular.
1. Atrezie pulmonară cu sept interventricular intact– în această formă de atrezie pulmonară, septul dintre ventricule rămâne complet și intact. În timpul sarcinii, când inima se dezvoltă, fluxul sanguin foarte scăzut în ventriculul drept și, prin urmare, ventriculul drept nu se dezvoltă pe deplin și rămâne foarte mic. Dacă ventriculul drept este sub-dezvoltat, inima poate întâmpina probleme la pomparea sângelui în plămâni și corp. Artera pulmonară, rămâne foarte mică, deoarece valva pulmonară nu se formează.
2. Atrezie pulmonară cu defect septal interventricular- defectul septal interventricular apare concomitent cu atrezia de pulmonară. Astfel, sângele poate să curgă în și din ventriculul drept. Prin urmare, sângele care curge în ventriculul drept contribuie la dezvoltarea acestuia în timpul sarcinii, deci nu este la fel de mic ca în atrezia pulmonară cu un sept ventricular intact. Atrezia pulmonară cu defect septal interventricular este o formă severă de tetralogie Fallot.
Simptomele şi semnele se manifestă de obicei în primele câteva ore de viață. Acestea pot include:
În cazul atreziei pulmonare cu defect septal interventricular se constată că scăderea fluxului sanguin pulmonar poate provoca defecte asociate cum ar fi:
Atrezia pulmonară poate fi diagnosticată în timpul sarcinii sau la scurt timp după nașterea copilului.
Diagnosticul prenatal al atreziei pulmonare
În timpul sarcinii, există teste de screening (numite și teste prenatale) pentru a descoperi malformaţiile congenitale. Atrezia pulmonară poate fi observată în timpul unei ecografii a uterului gravid. În acest caz, medicul poate solicita o ecocardiogramă fetală pentru a confirma diagnosticul. Ecocardiograma fetală este o investigaţie medicală specifică a inimii copilului și a vaselor de sânge majore ale acestuia. Ea se efectuează în timpul sarcinii. Acest test poate identifica atât anomalii structurale ale inimii, cât şi poate furniza detalii despre funcţia acesteia.
După naştere, semnele şi simptomele atreziei pulmonare implică necesitatea unor investigaţii pentru a identifica cauzele acestora. La examenul clinic, medicul poate constata uneori prezenţa unui suflu anormal cardiac cauzat de curgerea anormală a sângelui la nivelul inimii.
Investigaţiile utile diagnosticării atreziei pulmonare sunt:
Tratamentul atreziei pulmonare reprezintă o urgenţă. Metodele de tratament pot fi medicamentoase, proceduri medicale sau intervenţii chirurgicale în funcţie de severitatea bolii.
Administrarea intravenoasă de Prostaglandină E1 va împiedica închiderea ductului arterial. Tratamentul medicamentos va permite circulaţia sângelui către plămâni prin ductul arterial persistent până când va fi posibilă intervenţia chirurgicală.
În unele cazuri, pentru corectarea valvei pulmonare se poate recurge la cateterizare cardiacă. Procedurile prin cateterizare cardiacă sunt:
Tipul de intervenţie chirurgicală cardiacă necesară va depinde atât de dimensiunile ventriculului drept, cât şi de dimensiunile arterei pulmonare ale copilului. Copilul cu atrezie pulmonară necesită adesea o serie de operații cardiace în timp. Câteva exemple includ:
Transplantul de inimă. În unele cazuri, inima este prea deteriorată pentru a putea fi reparată și poate fi necesar un transplant de inimă.
Prognosticul pentru atrezia pulmonară variază de la caz la caz, dar a fost îmbunătăţit de-a lungul anilor. Dacă afecţiunea este lăsată necorectată, poate fi fatală. Factorii care influenţează prognosticul atreziei pulmonare depind de buna funcţionare a inimii şi a vaselor de sânge. În majoritatea cazurilor de atrezie pulmonară calitatea vieţii poate fi îmbunătăţită prin intervenție chirurgicală. În cazul în care ventriculul drept al pacientului este extrem de mic, vor fi necesare multiple intervenții chirurgicale pentru a stimula circulația normală a sângelui prin inimă. Dacă nu sunt corectate aceste defecte, copiii cu atrezie pulmonară supraviețuiesc doar în primele câteva zile de viață. Mulți copii cu atrezie pulmonară vor continua să ducă o viață cvasi normală. Complicațilei posibile sunt: creştere şi dezvoltare întârziată, insuficienţă cardiacă, endocardită, accident vascular cerebral și convulsii.
Cu toate că nu sunt cunoscute cauzele care produc atrezia pulmonară, sunt recomandate următoarele pentru a reduce riscul de apariţie a bolii:
Hipertensiunea arteriala (HTA)
Dislipidemia , Hipertensiunea arteriala (HTA) , Infarctul miocardic Insuficiența cardiacă
Anevrismele aortei toracice , Anevrismul cardiac , Anevrismul disecant al aortei Anevrismul micotic al aortei
Dislipidemia , Nefropatia diabetica , Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie Neuropatia diabetica
Atac ischemic tranzitor
Boala cardiaca hipertensiva
Șocul - explicații, tipuri, manifestări clinice și tratament
Atac ischemic tranzitor , Ateroscleroza , Boala obstructivă carotidiană (Stenoza carotidiană) Diabetul zaharat si bolile cardiovasculare
Angina pectorala instabila
© Copyright 2024 NewsMed - Toate drepturile rezervate.