1. Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte Antideprin
Antideprin se comercializează sub formă de drajeuri. Fiecare drajeu de Antideprin conține ca și substanță activă 25 mg clorhidrat de imipramină. Imipramina face parte din clasa antidepresivelor triciclice.
2. Indicații și contraindicații Antideprin
Acest medicament este indicat a fi administrat pentru tratamentul următoarelor afecțiuni:
- melancolie
- stări depresive
- baza organică în arterioscleroză cerebrală și senilitate cu simptome depresive
- surmenaj
- nevroze astenice cu elemente depresive
- depresii care evoluează pe fond psihopatic
- stări disforice de tip ipohondric întâlnite în schizofrenie
Nu este indicată administrarea la persoanele ce suferă de glaucom, epilepsie, hipertrofie de prostată și insuficiență renală. De asemenea, medicamentul trebuie administrat cu multă prudență la bolnavii cu tulburări coronariene sau hipertensiune arterială, precum și în nevrozele cu predominanța tulburărilor neuro-vegetative.
Este interizsă administrarea acestui medicament pe parcursul sarcinii.
3. Reacții adverse și supradozajul cu Antideprin
În urma studiilor clinice și farmacologice efectuate, s-a dovedit faptul că acest produs este foarte puțin toxic, semnalându-se foarte rar intoleranțe. Cu toate acestea, uneori pot apărea tulburări generale în urma administrării sale, cum ar fi:
- cefalee
- uscăciunea gurii
- amețeli
- stări de astenie
- insomnii
- transpirații
- tremurături
- stări de neliniște
- parestezii
- tahicardie
Aceste fenomene sunt mai frecvente la începutul tratamentului cu Antideprin și de obicei dispar pe parcurs de la sine. Dacă totuși ele nu dispar sau intensitatea și caracterul acestor reacții adverse pare neobișnuit, este necesar controlul medical al tratamentului de către medicul specialist.
4. Doze și mod de administrare Antideprin
Este indicat ca modul de administrare, doza zilnică și durata tratamentului să fie stabilite de către medicul specialist pentru fiecare caz în parte.
Recomandări
Tratamentul cu drajeuri se începe cu doze zilnice de 75-100 mg adică 3-4 drajeuri pe zi. După gravitatea și evoluția bolii, doza poate fi mărită progresiv până la maxim 200-300 mg pe zi, adică 8-12 drajeuri. În momentul în care simptomele se mai ameliorează, trebuie să se revină progresiv la doza de întreținere care este de 50-150 mg pe zi. Adiministrarea trebuie făcută în mai multe prize.
Tratamentul poate fi început cu doze mari de 150-200 mg pe zi, care mai apoi se reduc treptat, pe parcursul a 10-15 zile, la 50-10 mg pe zi.
În caz de hipersensibilitate la medicament sau labilitate neurovegetativă, se poate începe tratamentul cu doze reduse de 1-3 drajeuri pe zi, ajungându-se în mod treptat la dozele eficace pentru fiecare pacient.
Efectul acestui tratament nu apare imediat, primele semne de ameliorare fiind vizibile după 1-2 săptămâni de tratament.
5. Alte informații Antideprin
Acest produs acționează la nivel central. Rolul său este de creștere a activității neuropsihice. Astfel, electroencefalograma va releva creșterea undelor, hipersincronism și tendința la trasee de tip iritativ.
În afară de acțiunea sa asupra sistemului nervos central, medicamentul are și efecte antihistaminice, exercitate la nivel periferic.