Alofer – supliment de fier pentru anemia feriprivă

 1) Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte

Alofer este un preparat cu fier, folosit în tratamentul anemiei feriprive. Alofer are ca substanță activă Fe²+, fiecare comprimat efervescent conținând gluconat feros în cantitate de 695 mg (80,5 mg Fe²+). Un comprimat conține și 387 mg sodiu, lucru de avut în vedere la pacienții care au restricție de sodiu (dietă săracă în sare). Alofer se comercializează sub formă de comprimate cilindrice, cu marginile teșite, de culoare gri-gălbui, cu pigmenți verzi  și miros specific de coacăze negre și mure. Alofer este disponibil în tuburi de polipropilenă, cu câte 20 comprimate fiecare.

 2) Indicații Alofer

Anemia feriprivă se instalează în urma unor pierderi cronice și accentuate de fier, cum ar fi în cazul hemoragiilor menstruale abundente, sângerărilor tubului digestiv sau a donatorilor de sânge. Și în sarcină, fierul din organism poate scădea, datorită fătului care are nevoie de aport crescut pentru dezvoltarea armonioasă. Deficitul de fier apare și în rezecțiile unor porțiuni din tubul digestiv (stomac sau intestin subțire), care au rol în absorbția acestui element chimic.

Totuși, pe lângă suplimentarea cu fier, trebuie tratată și cauza anemiei!

3) Contraindicații Alofer

Nu consumați Alofer dacă vă încadrați în oricare din situațiile de mai jos:

 • alergie la gluconat feros;
 • afecțiune caracterizată prin supraîncărcare de fier (hemocromatoză, hemosideroză);
 • tulburări de utilizare a fierului (anemie saturnină, talasemie, anemie sideroacrestică);
 • alte tipuri de anemie, cum ar fi cea hemolitică sau megaloblastică;

Se recomandă precauție la administrarea Alofer copiilor, datorită riscului mare de intoxicație acută. Deși în sindroamele inflamatorii fierul seric scade, tratamentul cu Alofer nu are niciun efect dacă inflamația persistă. În afecțiunile hepatice și renale, suplimentul de fier duce la acumularea în exces în organism, datorită faptului că fierul nu mai este metabolizat corespunzător. Cum am spus anterior, fierul se absoarbe la nivelul tubului digestiv, deci nu se indică Alofer în ulcer gastro-duodenal activ, boală Crohn, rectocolită ulcero-hemoragică, boală celiacă, diverticulită sau în obstrucții intestinale.

În cazul unui tratament îndelungat se recomandă montorizarea următorilor parametri, pentru a verifica eficiența terapiei:

 • feritina serică (care arată situația depozitelor de fier din organism);
 • fierul seric (din sânge);
 • hemoglobina și hematocritul;
 • numărul de reticulocite (sunt acele celule care arată dacă anemia începe să se corecteze, fiind precursorii hematiilor);
 • saturația transferinei (transferina este proteina care transportă fierul în sânge).

Atenție! Alofer modifică aspectul și compoziția scaunului și poate da rezultate fals pozitive la testul hemocult al materiilor fecale, folosit pentru depistarea sângerărilor de la nivelul tubului digestiv. Anunțați medicul despre acest tratament.

În sarcină și alăptare, Alofer poate fi utilizat doar la recomandarea doctorului, în doze corespunzătoare și sub monitorizare periodică.

 4) Interacțiuni medicamentoase și alimentare

Anunțați medicul sau farmacistul dacă utilizați oricare din următoarele medicamente:

 • tetracicline (fierul scade absorbția lor la nivel digestiv, iar tetraciclina inhibă absorbția fierului);
 • ciprofloxacina, norfloxacina, ofloxacina (Alofer determină scăderea concentrațiilor lor din sânge și urină);
 • penicilamina;
 • cloramfenicolul întârzie răspunsul la terapia cu Alofer;
 • levodopa, carbidopa, metildopa (absorbția lor este inhibată de fier);
 • tiroxină;
 • antiacide pe bază de aluminiu, magneziu sau calciu, care reduc absorbția fierului;
 • suplimente de zinc;
 • pancreatină și pancrelipază (administrate în afecțiuni pancreatice cronice);
 • deferoxamina, care are un efect chelator prin legarea fierul și eliminarea lui din organism (este folosit în intoxicația cu Alofer);

Între administrarea suplimentului de fier și administrarea acestor medicamente trebuie menținut un interval minim 2-3 ore.

Există și o serie de alimente care reduc absorbția fierului:

 • ceai și cafea;
 • ouă;
 • alimente cu bicarbonați, carbonați sau fosfați;
 • lapte și alte produse pe bază de lapte;
 • pâine integrală;
 • cereale și fibre alimentare.

Nu este recomandat consumul de alcool etilic pe întreaga perioadă a tratamentului, datorită riscului de intoxicație cu fier. Alcool este cunoscut că lezează ficatul și mucoasa digestivă, deci interferă cu absorbția și metabolizarea Alofer.

Fierul injectabil scade absorbția orală a comprimatelor de Alofer, deci tratamentul oral trebuie amânat pentru o săptămână după injecție.

 5) Reacții adverse la Alofer

În ciuda faptului că este un supliment, Alofer poate da o serie de reacții adverse, de aceea se recomandă sistarea administrării și consultarea unui medic la apariția lor. Cele mai frecvente sunt tulburările gastro-intestinale precum greața și vărsăturile, constipație sau diaree și colorarea în negru a materiilor fecale. Poate duce la pătarea dinților, pete care se îndepărtează prin curățarea intensă a dinților și care pot fi evitate prin utilizarea unui pai de băut.

Alt efect advers destul de serios este reacția alergică la oricare din componentele medicamentului, care se poate manifesta prin banale erupții cutanate sau chiar șoc anafilactic.

6) Doze și mod de administrare

Pentru adulți și adolescenți, doza recomandată este de un comprimat de Alofer pe zi, conținând 80,5 mg fier. Dacă anemia feriprivă este severă, doza poate fi crescută la maxim 2 comprimate pe zi. La copiii cu greutatea peste 16 kg este recomandat tot un comprimat pe zi, dar la cei care au mai puțin sunt adecvate alte forme de suplimente, deoarece doza maximă recomandată este de 5 mg/kg corp.

Comprimatele efervescente de Alofer vor fi dizolvate într-un pahar de apă și administrate cu 30-60 de minute înainte de mese, chiar mai mult dacă se vor consuma alimente din cele enumerate anterior. Este posibilă și dizolvarea într-un pahar cu suc de fructe cu vitamină C (portocale, grapefruit, lămâie etc). La copii, Alofer poate fi adminstrat în timpul mesei, pentru o mai bună toleranță de către stomacul lor.

Alofer își propune să aducă cât mai aproape de valorile normale concentrația de hemoglobină și să refacă depozitele de fier din organism. Dacă tratamentul este luat corespunzător, simptomele de anemie, precum astenia și dificultățile de respirație, se ameliorează în câteva zile. Hemoglobina crește după aproximativ 2-4 săptămâni, cu normalizare în 2 luni.

Dozele administrate, precum și durata terapiei depind de severitatea anemiei feriprive, tratamentul fiind continuat pe o perioadă de 4-6 luni, pentru refacerea depozitelor de fier, sub controlul feritinei. Terapia nu trebuie întreruptă mai devreme.

Ce fac dacă iau o doză prea mare de Alofer?

Dacă luați o doză mai mare decât cea recomandată trebuie să vă adresați imediat medicului. Intoxicația acută cu fier evoluează în mai multe faze și, chiar dacă pe moment nu vor apărea simptome, situația se poate agrava la câteva săptămâni după supradozaj. La copii riscul de intoxicație este mai crescut.

Adauga comentariu

Apasa aici pentru a adauga comentariu

Suntem pe social media

Like us!