1. Denumire, compoziţie şi clasa de medicamente din care face parte
Xefo conţine substanţa activă lornoxicam, ce face parte din grupul de medicamente numite antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), din clasa derivaților de oxicam. Celelalte componente ce se găsesc în comprimatele de Xefo sunt: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, povidonă, croscarmeloză sodică, stearat de magneziu; film: macrogol, dioxid de titan (E171), talc, hipromeloză.
2. Indicaţii şi contraindicaţii
Indicaţii
Xefo este un medicament folosit predominant în sfera reumatologică pentru ameliorarea durerii și inflamației apărute în afecțiuni precum poliartrită reumatoidă și osteoartrită.
Contraindicaţii
Nu luaţi Xefo dacă vă aflaţi în următoarele cazuri:
- Sunteţi alergic la substanţa activă (lornoxicam) sau la oricare din componentele comprimatelor de Xefo enumerate la punctul 1;
- Sunteţi alergic la substanţele din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS), precum: ibuprofen, naproxen, acid acetilsalificic etc;
- Suferiţi de ulcer gastro-duodenal;
- Suferiți de trombocitopenie;
- Aţi avut sau aveţi sângerări la nivel gastro-intestinal (stomac, intestine);
- Aveţi o sângerare activă;
- Aveţi insuficienţă hepatică;
- Aveți insuficiență renală;
- Sunteţi gravidă și vă aflați în ultimele trei luni de sarcină.
3. Reacţii adverse şi supradozaj
Reacţii adverse
- Reacţii adverse frecvente (afectează 1 din 100 de persoane): amețeală, diaree, greaţă, vărsături, dureri abdominale, dureri de cap.
- Reacţii adverse mai puţin frecvente (afectează 1 din 1000 de persoane): anorexie, insomnie, deăpresie, vertij, tinnitus, conjunctivită, gastrită, flatulență, constipație, senzația de gură uscată, ulcerații periorale sau bucale, ulcer gastric sau duodenal, palpitații, tahicardie, înroșirea feței, erupţii tegumentare, dermatită, urticarie, prurit, alopecie, hiperhidroză, creșterea enzimelor hepatice (TGO; TGP), stare generală de rău, edem facial, edeme, modificări ale greutăii corporale, rinită.
- Reacţii adverse rare (afectează mai puțin de 1 din 1000 de persoane): confuzie, agitație, nervozitate, somnolență, parestezii, tremor, migrenă, tulburări de vedere, hipertensiune arterială, faringită, hemoragii, hematom, trombocitopenie, leucopenie, anemie, faringită, dispnee, tuse, bronhospasm, reflux gastroesofagian, disfagie, glosită, stomatită aftoasă, afectarea funcției hepatice, dermatită, dureri osoase, mialgii, spasme musculare, tulburări de micțiune, astenie, creșterea nivelului de azot ureic sangvin, creșterea nivelului seric de creatinină, ulcer peptic perforat.
- Reacţii adverse foarte rare (afectează mai puțin de 1 din 10000 de persoane): echizome, edem și reacții pustuloase, afectare hepatocelulară, sindrom Steven- Johnson, necroliză toxică epidermică.
Supradozaj
În cazul în care v-aţi administrat mai mult Xefo decât v-a fost necesar, vă recomandăm să vă adresaţi medicului sau farmacistului cât mai repede.
4. Interacţiuni şi atenţionări speciale
Interacţiuni cu alte medicamente
Anunţaţi medicul sau farmacistul dacă urmaţi tratament cu medicamente luate cu sau fără prescripţie medicală. Dintre medicamentele ce pot interacţiona cu Xefo amintim:
- Alte antiinflamatoare nesteroidiene, precum acid acetilsalicilic, ibuprofen, inhibitori ai COX-2;
- Glicozide cardiace;
- Litiu;
- Antihipertensive;
- Antibiotice chinolone;
- Diuretice;
- Anticoagulante;
- Antiagregante plachetare;
- Metotrexat;
- Orice fel de steroizi (estrogeni, androgeni sau corticosteroizi);
- Imunosupresoare (ciclosporina, tacrolimus etc);
- Inhibitori selectivi ai recaptării serotoniei;
- Sulfonilureice;
- Inductori li inhibitori ai enzimelor CYP2C9.
Atenţionări speciale
Înainte de a vă administra Xefo, discutaţi cu medicul dumneavoastră:
- Dacă aveţi insuficiență renală;
- Dacă aveţi afectare gastro-intestinală, precum: colita ulcerativă, boala Crohn;
- Dacă aţi avut sângerări sau tendința de sangerare în trecut;
- Dacă aveţi hipertensiune arterială și/ sau insuficiență cardiacă;
- Dacă aveți edeme;
- Dacă aveți insuficiență hepatică.
Medicamente precum Xefo pot fi asociate cu o creștere ușoară a riscului de infarct miocardic sau accident vascular cerebral, ce pot apărea mai ales în cazul dozelor mari sau a tratamentului prelungit. Este indicat să respectați dozele recomandate de medicul dumneavoastră.
Dacă aveți afecțiuni cardiace sau ați avut recent un accident vascular cerebral, sau credeți că aveți un risc crescut pentru a dezvolta aceste afecțiuni (de exemplu dacă aveți hipertensiune arterială, diabet zaharat, hipercolesterolemie) este indicat să discutați cu medicul dumneavoastră înaintea începerii tratamentului cu Xefo.
Precauţii
- Utilizarea Xefo împreună cu alimente și băuturi: Comprimatele de Xefo trebuie administrate pe cale orală, înaintea meselor principale, cu o cantitate suficientă de lichide. Nu este indicată administrarea medicamentului concomitent cu alimente, deoarece poate scădea absorbția acestuia în organism.
- Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor: Xefo nu are nicio influență sau are o influență neglijabilă în ceea ce privește afectarea capacității de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
- Sarcina şi alăptarea: Discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă sunteţi însărcinată sau alăptaţi. Acest medicament nu se administrează în timpul sarcinii sau alăptării. Este indicat ca femeile care încearcă să rămană gravide să întrerupă utilizarea de Xefo.
5. Doze şi mod de administrare Xefo
Întotdeauna luați medicamentul așa cum vă prescrie medicul dumneavoastră!
Doze
Xefo se găseşte sub formă de comprimate de 4 mg sau 8 mg. Fiecare comprimat conţine 4 mg de lornoxicam, respectiv 8 mg de lornoxicam.
- Doza recomandată este de 8 mg sau 16 mg, împărțit în 2 sau 3 prize.
- Doza zilnică maximă este de 16 mg.
Mod de administrare
Xefo se administrează înaintea meselor principale, cu o cantitate suficientă de lichide (apă).
Modificarea tratamentului
- Dacă aţi luat mai mult Xefo decât v-a fost recomandat: vă recomandăm să vă adresaţi medicului sau farmacistului cât mai repede.
- Dacă aţi uitat să luaţi Xefo: aşteptaţi până la timpul obişnuit pentru următoarea doză şi luaţi doza obişnuită atunci. NU luaţi doză dublă pentru a compensa doza uitată.
6. Alte informaţii
Cum se păstrează Xefo
- Păstraţi la temperaturi sub 25 C, în ambalajul original.
- Nu lăsaţi medicamentul la îndemâna copiilor.
- Nu utilizaţi medicamentul după data de expirare înscrisă pe ambalaj.
- Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere.
Conţinutul ambalajului
Xefo 4 mg se găsește sub formă de comprimate filmate oblongi, de culoare albă- gălbuie și au gravate pe una din fețe ,,LO8”.
Xefo 8 mg se găsește sub formă de comprimate filmate rotunde, biconvex, de culoare albă pană la slab gălbuie.