Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

joi, noiembrie 21, 2024

Tratamentul cancerului la sâni

Evaluat 0 / 10
0 Recenzii

Dată postării: 11 Mar 2021

Despre procedura

Cancerul este o patologie care se caracterizează prin apariția unor celule anormale care se multiplică necontrolat. În cazul cancerului la sân, celulele canceroase pot fi prezente la acest nivel sau pot metastaza în alte locații din organism prin intermediul sângelui sau al vaselor limfatice. În majoritatea cazurilor, progresia acestei boli se realizează relativ lent. 

Tipuri de tratament

Tratamentul cancerului la sân este ales de către medicul specialist în funcție de tipul de cancer, stadiul de dezvoltare, patologii asociate ale pacientului. Printre tehnicile cele mai utilizate pentru tratarea cancerului de sân se enumeră:

  1. tehnici chirurgicale - tehnica folosită în aproape toate cazurile de cancer la sân
  2. chimioterapie
  3. radioterpia
  4. terapie țintită (medicamente care favorizează inhibarea dezvoltării celulelor canceroase)

Durata tratamentului

Durata tratamentului depinde de cele mai multe ori de stadiul de dezvoltare al bolii. Astfel, într-un stadiu incipient, pacientului i se va recomanda chimioterapie între 3 - 6  luni, perioadă care poate fi modificată în funcție de starea pacientului. 

În stadiile avansate de cancer, tratamentul durează mai mult de 6 luni. 

Intervențiile chirrugicale reprezintă cea mai rapidă formă de tratament, dar de cele mai multe ori nu sunt suficiente și trebuie asociate și cu alte tratamente. Mastectomia are o durată de realizare de aproximativ 3 ore. Această perioadă poate crește, dacă în cadrul aceleiași intervenții se efectuează și reconstrucția sânului. 

Mai pot fi efectuate și operații de lupectomie, excizia doar a tumorii, nu și a sânului. Se realizează dacă tumora malignă sau benignă are dimensiuni reduse. Durata acestei intervenții poate dura și până la o oră. 

Posibile efecte secundare

Fiecare tratament este însoțit de efecte secundare. Spre exemplu, în cazul intervențiilor chirurgicale pot apărea:

  • infecții
  • hemoragii
  • hematoame
  • edem la nivelul brațului
  • durere sau amorțeală la nivelul brațului
  • complicații ale cicatrizării inciziei
  • complicații ale anesteziei

Chimioterapia poate fi asociată cu următoarele efecte adverse:

  • fatigabilitate
  • căderea părului
  • modificări structurale la nivelul pielii și al unghiilor
  • stări de greață și vomă
  • scăderea apetitului
  • stomatită aftoasă
  • constipație 
  • diaree

Durata de recuperare

Durata de recuperare în cadrul acestei patologii este relativă în funcție de condiția pacientului și de tratamentul recomandat de către medicul specialist. Astfel, recuperarea după o intervenție chirurgicală poate varia între 2 până la 4 săptămâni. 

Cum este stabilit tratamentul pentru cancerul de sân? 

Consultația este prima etapă din stabilirea oricărui diagnostic și implicit a oricărui tratament. Aceasta cuprinde o anamneză detaliată, recomandarea unor investigații pentru stabilirea tipului de cancer, a stadiului de dezvoltare, dacă este sau nu dependent de hormoni. Biopsia este una dintre investigațiile obligatorii care are un rol decisiv în alegerea tratamentului. 

Pe baza rezultatelor obținute din anamneză, analize și investigații, medicul specialist stabilește ce tratamente sunt eligibile pentru fiecare pacient. Se planifică fiecare tratament în cele mai mici detalii. În cazul în care o intervenție chirurgicală este necesară, se apelează la chirurgi și se realizează o programare, dar și pregătirile necesare. 

Opțiunile de tratament

1. Intervenția chirugicală

Intervențiile chirgicale în cazul cancerului la sân sunt împărțite în două categorii: 

  • lumpectomia (constă în excizia tumorilor incipiente, cu dimensiuni mai mici de 3 centimetri)
  • mastectomia (constă în îndepărtarea glandei mamare în totalitate; este aleasă pentru tumori multiple sau pentru o tumoră care depășește 3 centimetri)

În cazul tumorilor mai mari de 3 centimetri, înainte de efectuarea intervenției chirurgicale se recomandă a se efectua alte tratamente, precum radioterapie, chimioterapie sau terapie hormonală. Aceste tratamente neoadjuvante au rolul de a reduce tumora în dimensiuni, cu scopul de a evita realizarea unei mastectomii. 

2. Radioterapia

Radioterapia este un tip de tratament foarte des utilizat, în special ca tratament neoadjuvant. Are avantajul că scade riscul de recidivă a cancerului de sân. Un alt avantaj constă în faptul că este țintită către locul unde se află tumora.

3. Chimioterapia

Chimioterapia este realizată când se tumora are dimensiuni mai mici de 1 centimetru sau când ganglionii limfatici nu au fost afectați. Aceasta mai poate fi utilizată și ca tratament adjuvant, după intervenția chirurgicală, pentru o perioadă de 3 - 4 săptămâni. În general, chmioterapia este recomandată în special femeilor sub 50 de ani, cu cancer de sân.

4. Terapia hormonală

Terapia hormonală este utilizată ca tratament adjuvant (după intervenția chirurgicală), dar are și rolul de a preveni apariția metastazelor. Se recomandă doar în cazul femeilor, la care celulele canceroase sunt influențate de prezența hormonilor și care prezintă receptori pentru aceștia. Aproximativ, 66% din cazurile de cancer la sân sunt dependente hormonal.

Cancerele la sân dependente de hormoni care apar înainte de menopauză au ca indicație de tratament îndepărtarea ovarelor. Astfel, producția de hormoni este stopată. Aceeași indicație nu mai este valabilă dacă femeia a trecut de perioada menopauzei. Astfel, în cazul cancerelor dezvoltate după apariția menopauzei, tratamentul hormonal este asociat cu chimioterapie. Pot fi administrate medicamente anti-aromatază, care au rolul de a inhiba producerea estrogenului. 

Reconstrucția sânului după mastectomie

Reconstrucția sânului poate fi realizată în cadrul mastectomiei, dar de cele mai multe ori se realizează la câteva luni după aceasta. Cei mai mulți medici, aleg să face reconstrucția după terminarea radioterapiei și a chimioterapiei. 

Este foarte important de menționat că analizele pentru depistarea cancerului de sân trebuie realizate chiar și după reconstrucția sânului. Cancerul poate recidiva chiar și dacă glanda mamară a fost îndepărtată. 

Recidiva cancerului mamar

Recidiva cancerului mamar este cel mai probabil a se realiza în primii 5 ani de la terminarea tratamentului. După această perioadă, riscul de apariția a cancerului scade. 

De aceea, este recomandat ca în primii 5 ani să se realizeze ecografie mamară și consultul oncologic la 6 luni. Este indicat ca anual să se efectueze mamografie, tomografie computerizată pentru torace și abdomen, precum și ecografie abdominală, împreună cu analize pentru markeri tumorali. După primii 5 ani, aceste investigații sunt recomandate anual. 

Aceste teste sunt recomandate pentru că pot depista cancerul la sân în stadii incipiente, înainte ca pacientul să semnaleze schimbări ale formei, ale structurii sau ale dimensiunii sânului. Tumora poate fi detectată manual după a 28 - a diviziune a celulelor, în timp ce prin intermediul mamografiei, tumora poate fi detectată începând cu a 7 - a multiplicare a celulelor. 

Pacientul este încurajat să examineze lunar sânii, iar dacă apar modificări să consulte medicul specialist. Modificările care constituie semnale de alarmă sunt:

  • îngroșarea pielii sau schimbarea aspectului acesteia
  • modificarea formei, a dimensiunii, a structurii sânului
  • apariția unui nodul
  • secreție sanguinolentă sau de altă natură la nivelul mamelonului

Clinici unde efectuam procedura



Servicii asemănătoare

CyberKnife este un sistem robotizat care utilizează radiații cu scopul de a scădea rata de multiplicare a tumorilor în stadii avansate sau în cazul cancerului recurent. Acest sistem este compus din șase brațe automatizate care conțin un dispozitiv ce emite radiații X cu energie mare. Acest sistem poate fi utilizat și în cadrul ședințelor clasice de radioterapie. Precizia milimetrică cu care radiațiile sunt emise face ca țesuturile sănătoase din jurul tumorii să fie protejate de acestea. De asemenea, nu este necesară realizarea unor incizii sau administrarea anestezicelor. Flexibilitatea celor șase...

Mai mult..

Cancerul este o patologie care se caracterizează prin apariția unor celule anormale care se multiplică necontrolat. În cazul cancerului la sân, celulele canceroase pot fi prezente la acest nivel sau pot metastaza în alte locații din organism prin intermediul sângelui sau al vaselor limfatice. În majoritatea cazurilor, progresia acestei boli se realizează relativ lent.  Tipuri de tratament Tratamentul cancerului la sân este ales de către medicul specialist în funcție de tipul de cancer, stadiul de dezvoltare, patologii asociate ale pacientului. Printre tehnicile cele mai utilizate pentru tratarea cancerului de sân...

Mai mult..

Blastomul reprezintă o tumoră embrionară ce are cel mai probabil o cauză genetică. Aceasta se formează în timpul dezvoltării țesuturilor și a organelor. De aceea, originea acestor tumori nu este elucidată, celulele care o formează fiind foarte puțin diferențiate. De ce mai multe ori, tumora poate conține țesut mezenchimal sau epitelial.  Blastomul este o tumoră ce are o dezvoltare extrem de rapidă. Drept urmare, la foarte puțin timp după diagnosticare (aproximativ o săptămână) este recomandat a se efectua o intervenție chirurgicală pentru a o elimina. Riscurile efectuării operației cresc dacă...

Mai mult..

Consultant Medical

Consultant

Dr. Bucataru George Marius

Consultantul personal în domeniul sănătății

Sunt interesat de o oferta Programează-te!
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!