Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

miercuri, ianuarie 22, 2025

Transplant de cornee

Evaluat 0 / 10
0 Recenzii

Dată postării: 11 Mar 2021

Despre procedura

Cum se efectuează procedura de transplant de cornee?

 

Scopul operației este de a înlocui corneea bolnavă cu o cornee sănătoasă și transparentă luată cu câteva zile înainte de la un donator decedat.

Transplantul de cornee constă în primul rând în îndepărtarea unui disc cu diametrul de 8,25 mm folosind un bisturiu circular manual sau semiautomat din centrul corneei donatoare.

Un disc cu diametrul de 8,00 mm este apoi preluat din corneea patologică a ochiului pacientului. Acest disc este puțin mai mic pentru a asigura rezistența la apă. Corneea patologică este, în general, trimisă pentru analiza histopatologică și confirmarea diagnosticului.

 

Pregătirea intervenției

 

Picăturile de ochi miotice (pilocarpină) sunt instilate în ochi pentru a restrânge pupila.

Operația se efectuează sub anestezie generală sau locală, sub microscop operator.

Acesta va fi așezat confortabil pe masa de operație din spate. Capul se sprijină pe tetieră, brațele sunt întinse de-a lungul corpului și fixate. O pernă va fi plasată sub genunchi pentru a ușura regiunea lombară și picioarele vor fi fixate.

Chirurgul va fi capul pacientului.

Antisepsia se efectuează cu 5% sau 10% betadină oftalmică pe partea hemifacei pentru a fi operată, spălând cu grijă capetele sacilor conjunctivali.

Corpul, precum și fața pacientului, sunt acoperite cu o drapă sterilă nețesută, adezivă în jurul ochiului.

Genele sunt excluse din câmpul operator și fixate pe piele prin steristrips autoadezive.

Amplasarea microscopului de către chirurg și pedala de control al focalizării, zoomului și deplasării sunt urmate de o schimbare a mănușii.

Înainte de a începe operația, chirurgul verifică fișa de conformitate care însoțește grefa, care arată starea serologică a donatorului, precum și calitatea endotelială și controalele de siguranță microbiologice.

 

Intervenția propriu-zisă

 

Instalarea retractorului pleoapelor (blefarostat cu șurub)

Determinarea diametrului corneei de altoit (în general 8,25 mm, uneori 7,25 sau 6,25)

Centrul corneei este localizat și verificat cu o busolă. Acesta este un punct crucial. O schimbare promovează respingerea și astigmatismul neregulat.

Grefa este pregătită pe masa de instrumente. Se așează pe o bază de silicon (partea epitelială în jos, partea endotelială în sus), apoi trepanată (nicovala Hanna sau Castroviejo) înainte de a fi pusă în așteptare.

Corneea destinatarului este trepanată (trefina semi-automată a Hannei) prin suprafața sa epitelială cu un diametru de 0,25 mm sau mai mare decât cel al grefei.

Croiala se completează cu foarfece curbate Troutman. Malul adânc (Descemet) este atent reglementat cu foarfece Vannas.

Grefa este poziționată sub protecția produsului viscoelastic și ancorată de 4 puncte cardinale de nylon 10/0.

Suturile sunt completate cu un overlock (sutură continuă) sau ochiuri separate (x 16 sau 32) sau o combinație a ambelor (8 ochiuri și un overlock). În toate cazurile nodurile sunt îngropate prin rotație în interiorul corneei pentru a evita iritarea suprafeței corneei.

Avantajul punctelor separate este să le puteți îndepărta treptat mai târziu și astfel să reduceți mai bine astigmatismul (aspect cantitativ). Avantajul suprapunerii este că asigură o distribuție mai regulată a forțelor peste circumferința corneei și face posibilă obținerea unui astigmatism mai regulat (aspect calitativ).

Arta chirurgului este de a echilibra cât mai bine tensiunea firelor pentru a păstra sfericitatea corneei altoite și pentru a evita astigmatismul și, mai presus de toate, pentru a înfrunta perfect marginile superficiale și profunde ale grefei de la marginile patului de primire.

La sfârșitul operației, sigiliul este verificat și un pansament de protecție este plasat acoperit cu o carcasă de protecție.

Proceduri asociate

Sunt posibile și alte intervenții chirurgicale endoculare asociate

  • Îndepărtarea și implantarea cataractei
  • Vitrectomie
  • Schimbarea unui implant plasat anterior
  • tratamentul glaucomului.

Aceste proceduri chirurgicale sunt apoi efectuate în aer liber, ceea ce necesită multă delicatețe și sânge rece din partea chirurgului, deoarece nu există atunci nicio barieră între retină și exteriorul ochiului.

Spitalizarea durează între 1 și 8 zile, în funcție de instituție și chirurg

Probele microbiologice (tip de hemocultură pe 3 sticle aero-anaerobe Bactec® și Sabouraud) sunt preluate pe lichidul de conservare a grefei la sfârșitul procedurii. Gulerul rămas al grefei este trimis la laboratorul de microbiologie.

Corneea patologică este trimisă la laboratorul de patologie.

Fișa de distribuție a produselor sanguine labile (foaia de trasabilitate a grefei) trebuie completată și semnată de chirurg, un exemplar va fi returnat băncii corneei, altul va fi depus în dosarul medical al pacientului.

 

Tratamente după un transplant de cornee

 

Corticosteroizi

Este tratamentul primar după intervenția chirurgicală. Numai medicul oftalmolog poate spune care este doza de urmat și medicamentele de instilat. Pacientul nu trebuie să schimbe deloc tratamentul, deoarece acest lucru poate duce la complicații și în principal la respingere grefonului. Dexametazona (Maxidrol ©, Chibrocadron ©) este de obicei utilizată mult timp, de la șase luni la doi ani. Dozajul medicamentului va fi modificat și dozele vor fi reduse treptat.

Efectele secundare severe pot apărea din cauza acestormedicamente, indiferent că este vorba de glaucom, cataractă sau chiar herpes ocular. Prin urmare, monitorizarea oftalmologică trebuie să fie riguroasă și orice anomalie raportată imediat medicului (durere, pierderea vederii, cefalee).

Ciclosporină

Această moleculă sub formă de picături pentru ochi poate fi utilizată în combinație cu corticosteroizi. Indicația sa depinde de starea ochiului.

Poate fi utilizat oral pentru a completa acțiunea altor medicamente; acest tratament necesită o monitorizare atentă a funcției renale și a diferiților factori (tensiunea arterială, funcția ficatului). Acest imunosupresor este utilizat numai de către medicii obișnuiți să gestioneze riscul apariției problemelor de respingere. dicționarul de medicamente Vidal descrie douăzeci de clase de medicamente cu care ciclosporina poate da interacțiuni medicamentoase.

Anti-herpetice

În caz de cheratită herpetică, aciclovirul (Zovirax ©) va fi prescris pentru precursorul său (Zelitrex ®) pentru a preveni recurența.


Clinici unde efectuam procedura



Servicii asemănătoare

Operația de cataractă este cea mai efectuată intervenție chirurgicală oftalmologică din lume, cu aproape 700.000 de operații în fiecare an. Este o operație rapidă și cu risc scăzut si care restabilește vederea prin plasarea unui implant artificial în ochi. Chirurgia cataractei se face cel mai adesea în ambulatoriu. Durata medie a unei intervenții este de 10 până la 20 de minute, cu o prezență în sala de operație de aproximativ 30 de minute și în clinică de 2 până la 5 ore.   Pregătirea înainte de operație   Cu o zi înainte...

Mai mult..

Interveția chirurgicală LASIK (Laser-assisted in situ keratomileusis - Keratomileuză laser in situ) este una dintre cele mai utilizate intervenții din chirurgia refractivă cu laser. Aceasta are scopul de a ameliora deficiențele de vedere, pentru a nu mai fi necesară purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact. Tehnica de abordare constă în utilizarea unui laser special ce schimbă forma corneei cu o precizie foarte mare.  Cui se adresează LASIK? Persoanele ce pot beneficia de această intervenție chirurgicală sunt: persoanele ce au minimum 18 ani, care prezintă o vedere stabilă și corneea...

Mai mult..

Cum se efectuează procedura de transplant de cornee?   Scopul operației este de a înlocui corneea bolnavă cu o cornee sănătoasă și transparentă luată cu câteva zile înainte de la un donator decedat. Transplantul de cornee constă în primul rând în îndepărtarea unui disc cu diametrul de 8,25 mm folosind un bisturiu circular manual sau semiautomat din centrul corneei donatoare. Un disc cu diametrul de 8,00 mm este apoi preluat din corneea patologică a ochiului pacientului. Acest disc este puțin mai mic pentru a asigura rezistența la apă. Corneea patologică este, în...

Mai mult..

Consultant Medical

Consultant

Dr. Bucataru George Marius

Consultantul personal în domeniul sănătății

Sunt interesat de o oferta Programează-te!
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!