Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns


Intervenție chirurgicală de cataractă

Evaluat 0 / 10
0 Recenzii

Dată postării: 11 Mar 2021

Despre procedura

Operația de cataractă este cea mai efectuată intervenție chirurgicală oftalmologică din lume, cu aproape 700.000 de operații în fiecare an. Este o operație rapidă și cu risc scăzut si care restabilește vederea prin plasarea unui implant artificial în ochi.

Chirurgia cataractei se face cel mai adesea în ambulatoriu.

  • Durata medie a unei intervenții este de 10 până la 20 de minute, cu o prezență în sala de operație de aproximativ 30 de minute și în clinică de 2 până la 5 ore.
  •  

Pregătirea înainte de operație

 

Cu o zi înainte de operație

  • pacientul cumpără picăturile oftalmice pre și postoperatorii de la farmacie.
  • Se recomandă o igiena oftalmică riguroasă înainte de operație, cât și după operație.

Important: operația trebuie amânată, în general, în cazul unei boli acute care necesită tratament (de exemplu, infecție oftalmica, dentară, ORL, pulmonară sau urinară)

În ziua operației

  • Pacientul ține post cu cel puțin 2 ore înainte de ora programată a intervenției chirurgicale
  • Cu cateva minute înainte de operație, pupila este dilatată folosind picături din clasa anticolinergicelor midriatice si cicloplegice
  • Cu un sfert de oră înainte de operație, anestezia se efectuează grație instilării picăturilor oftalmice anestezice.
  • La aprecierea Anestezistului, acesta poate plasea un cateter mic (linie venoasă) pentru a putea injecta produse relaxante prin perfuzie, dacă este necesar.
  • Foarte rar, pentru proceduri asociate mai complexe (glaucom sau intervenții chirurgicale la nivelul retinei), această anestezie poate fi completată cu una sau două injecții nedureroase în jurul ochiului.
  • Anestezia generală este excepțională (subiect necooperant, copil).

Intervenția cataractei, pas cu pas

 

Pasul 1: se face o microincizie corneeană de 1,8 până la 2,2 mm în cornee pentru a permite accesul la obiectiv. O a doua incizie de 1,0 mm, numită contraincizie, este făcută pentru a permite utilizarea unui instrument de manipulare.

Pasul 2  : un gel visco-elastic este injectat în camera anterioară a ochiului pentru a proteja suprafața internă a corneei (endoteliu) pe durata intervenției chirurgicale, pentru a menține spațiile intraoculare în timpul intervenției și, în special, a dilatației a pupilei și facilitează manipularea instrumentelor și a implantului

Pasul 3: chirurgul face o fereastră circulară în capsula frontală a cristalinului

Pasul 4: Faza următoare se numește facoemulsificare și distruge cristalinul prin emisia de ultrasunete. Fragmentele produse sunt extrase printr-o sondă de irigație-aspirație. Învelișul natural al cristalinului (capsulă) este astfel golit de conținutul său (cataractă). Partea interioară a capsulei este lustruită cu atenție prin aspirație directă.

Pasul 5: punga capsulară este umplută cu gel visco-elastic pentru a permite injectarea implantului intraocular. Implantul este poziționat într-un cartuș de compresie care permite injectarea acestuia într-o manieră controlată în ochi, fără mărirea inciziei. După desfășurarea controlată, chirurgul îl plasează în punga capsulară.

Pasul 7: odată ce implantul este la locul său, viscoelasticul este aspirat și chirurgul verifică etanșeitatea ochiului.

 

După intervenție

 

La una sau două ore după operație, pacientul se întoarce de obicei acasă, însoțit de o persoană dragă.

Un pansament de protecție furnizată în sala de operație trebuie purtată în primele 12-24 de ore, pentru a evita frecarea inopinată a ochiului.

În timpul zilei, după înlâturarea pansamentului,  sunt suficienți ochelarii de soare simpli (opțional). Nu este nevoie de pansament.

Pacientul instilează de 5-6  ori pe zi picăturile oftalmice antiinflamatoare și antibiotice  prescrise timp de 4 săptămâni .

Un control postoperator de către chirurg sau unul dintre asociații săi este imperativ în dimineața următoare și la 5 până la 7 zile după operație.

Al doilea ochi este de obicei operat la 7 până la 15 zile după primul . Această perioadă poate fi mărită, cel mai adesea fără inconveniente.

La o lună după operație, o consultație cu chirurgul sau oftalmologul care face tratament face posibilă verificarea rezultatului operației și prescrierea unei eventuale corecții optice complementare definitive .


Clinici unde efectuam procedura



Servicii asemănătoare

Operația de cataractă este cea mai efectuată intervenție chirurgicală oftalmologică din lume, cu aproape 700.000 de operații în fiecare an. Este o operație rapidă și cu risc scăzut si care restabilește vederea prin plasarea unui implant artificial în ochi. Chirurgia cataractei se face cel mai adesea în ambulatoriu. Durata medie a unei intervenții este de 10 până la 20 de minute, cu o prezență în sala de operație de aproximativ 30 de minute și în clinică de 2 până la 5 ore.   Pregătirea înainte de operație   Cu o zi înainte...

Mai mult..

Interveția chirurgicală LASIK (Laser-assisted in situ keratomileusis - Keratomileuză laser in situ) este una dintre cele mai utilizate intervenții din chirurgia refractivă cu laser. Aceasta are scopul de a ameliora deficiențele de vedere, pentru a nu mai fi necesară purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact. Tehnica de abordare constă în utilizarea unui laser special ce schimbă forma corneei cu o precizie foarte mare.  Cui se adresează LASIK? Persoanele ce pot beneficia de această intervenție chirurgicală sunt: persoanele ce au minimum 18 ani, care prezintă o vedere stabilă și corneea...

Mai mult..

Cum se efectuează procedura de transplant de cornee?   Scopul operației este de a înlocui corneea bolnavă cu o cornee sănătoasă și transparentă luată cu câteva zile înainte de la un donator decedat. Transplantul de cornee constă în primul rând în îndepărtarea unui disc cu diametrul de 8,25 mm folosind un bisturiu circular manual sau semiautomat din centrul corneei donatoare. Un disc cu diametrul de 8,00 mm este apoi preluat din corneea patologică a ochiului pacientului. Acest disc este puțin mai mic pentru a asigura rezistența la apă. Corneea patologică este, în...

Mai mult..

Consultant Medical

Consultant

Dr. Bucataru George Marius

Consultantul personal în domeniul sănătății

Sunt interesat de o oferta Programează-te!
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!