Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

sâmbătă, decembrie 21, 2024

Mâneca gastrică

Evaluat 0 / 10
0 Recenzii

Dată postării: 11 Mar 2021

Despre procedura

Mâneca gastrică sau gastrectomia longitudinală este o intervenție chirurgicală, prin care 80% din stomac este îndepărtat. Aceasta este adresată în special, persoanelor cu obezitate morbidă. Scopul acesteia este ca pacientul să reducă cantitatea de mâncare ingerată, ca urmare a unui volum mai mic al stomacului. Cu toate acestea, pentru un succes pe termen lung sunt necesare modificări ale stilului de viață al pacientului. De aceea, este recomandată supravegherea medicală, dar și nutrițională după efectuarea operației. 

Cui i se adresează operația de mânecă gastrică?

Persoanele care pot beneficia de acestă intervenție chirurgicală sunt următoarele:

  • persoanele cu obezitate de gradul II sau morbidă (au indicele IMC mai mare de 35)
  • persoanele care nu suferă de diabet
  • persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 - 70 de ani

Principiul procedurii chirurgicale

Mâneca gastrică presupune îndepărtarea a aproximativ 80% din stomac. Regiunea eliminată este marea curbură gastrică, cea care conține celulele secretoare de grelină, un hormon care determină apariția apetitului (a poftei de mâncare). La sfârșitul operației, stomacul va avea forma unui tub vertical. 

Mecanismele care favorizează pierderea în greutate după această intervenție chirurgicală sunt următoarele:

  • cantitatea redusă de alimente ingerate, ca urmare a unui volum mai mic al stomacului
  • scăderea secreției de grelină, hormonul care produce senzația de foame
  • floara bacteriană a stomacului se modifică ca urmare a modificării structurale a stomacului, de aceea pacientul va percepe diferit gustul alimentelor

Durata intervenției

Această procedură poate dura între 40 - 70 de minute. Această perioadă de timp se poate prelung dacă apar complicații. 

Etapele intervenției chirurgicale

1. Consultul 

Medicul specialist realizează o anamneză detaliată și stabilește care este metoda cea mai avantajoasă pentru ca pacientul să scădă în greuatate. Acesta îi explică pacientului care sunt avantajele, dar și riscurile operației. 

2. Anestezia

În cadrul acestei operații se efectuează anestezia generală. 

3. Realizarea inciziilor

Chirurgul va efectua patru incizii mici la nivelul peretelui abdominal, necesare pentru inserția trocarelor. 

4. Efectuarea procedurii propriu-zise

Prin intermediul camerei video care este introdusă în cavitatea abdominală sunt inspectate vasele de sânge de pe partea laterală a stomacului, apoi sunt separate de acesta. 

Se inseră un tub în stomac, cu rolul de a delimita porțiunea de stomac care va rămâne intactă. Ulterior, un capsator special pentru realizarea inciziei și suturarea acesteia cu capse este folosit. Prin intermediul acestuia, segmentul de stomac ce aparține marii curburi este îndepărtat. 

La final se extrage segmentul de stomac secționat și se suturează inciziile inițiale de la nivelul peretelui abdominal. 

Posibile complicații

Ca orice intervenție chirurgicală și aceasta prezintă unele posibile complicații, precum:

  • infecții
  • complicații date de anestezicul folosit
  • apariția trombilor
  • scurgerea conținutului gastric în cavitatea peritonelă, după ce sutura inciziei de la nivelul stomacului a fost realizată 
  • pirozis 
  • deficiențe de vitamine și minerale

Recuperarea 

După efectuarea intervenției chirurgicale, pacientul este ținut sub observație în spital pentru 2 - 3 zile. Acesta este încurajat să meargă la câteva ore după operație. Durerea post-operatorie este relativ scăzută și cedează la analgezice. Reluarea activităților zilnice se poate face după 2 - 3 săptămâni, iar după o lună pacientul poate realiza activități de o intesitate mai crescută. 

Pe toată durata perioadei de recuperare sunt recomandate pe lângă analgezice, medicamentele anticoagulante. 

Este important de menționat că în primele două săptămâni de la operație, pacientul resimte o stare de oboseală accentuată, ca urmare a dietei lichide pe care o urmează. Cu toate acestea, nu experimentează senzația de foame. Stare de oboseală va trece imediat după introducerea alimentelor în dietă. 

Dieta unui pacient operat

În prima zi după operație, pacientului îi este permis să bea dor apă, dar fără a consuma alimente. Începând cu ziua a doua, timp de două săptămâni, pacientului îi este recomandat să consume alimente lichide, precum iaurt, lapte, sucuri de fructe naturale, shake-uri de proteine etc. 

În următoarele săptămâni, la dieta pacientului pot fi adăugate alimentele solide, dar care sunt pasate și ușor digerabile, conform indicațiilor medicului. Ulterior, pot fi adăgate și alimentele solide treptat. Este important ca mesele să fie reduse cantitativ și să fie frecvente, iar pacientul să mestece bine alimentele. 

De asemenea, un pacient cu stomacul micșorat necesită suplimente cu vitamine, în special vitaminele din complexul B. 

Pierderea în greutate

Se estimează că la un an de la intervenția chirurgicală, pacientul are o scădere în greutate de aproximativ 70% din greutatea inițială.

Pacientul va slăbi în medie cu 500 de grame pe zi. Astfel, se presupune că în primele două săptămâni pacientul va pierde între 4 - 9 kilograme, în primele trei luni între 35 - 45 % din greutatea inițială, iar în primele 6 luni aproximativ jumătate din greutatea inițială. 

Rata de succes a mânecii gastrice este situată între 80 - 90 %. 

Avantajele mânecii gastrice comparativ cu alte proceduri chirurgicale

De-a lungul timpul, au existat mai multe proceduri chirurgicale folosite, care să faciliteze scăderea în greutate, precum:

- Bandajul gastric laparoscopic

Această intervenție presupune introducerea unui inel de silicon, care are rolul de a reduce volumul stomacului. Astfel, creierul percepe senzația de sațietate mult mai rapid și sunt ingerate mai puține alimente. Cu toate acestea, prezenta tehnică nu mai este utilizată în prezent, ca urmare a multiplelor complicații și a scăderii în greutate relativ scăzută. 

- Bypass - ul gastric 

Bypass - ul gastric este o procedură în care o porțiune din stomac se izolează de restul stomacului. Alimentele vor ajunge doar în partea superioară a stomacului, iar tranzitul acestora către intestin se face prin realizarea unei conexiuni a intestinului la porțiunea de stomac unde ajung alimentele. Și această procedură a fost înlocuită de mâneca gastrică, deoarece prezintă o abordare mai simplu de realizat în sala de operație, iar complicațiile sunt mai scăzute. 

Avantajele mânecii gastric

Această procedură prezintă următoarele avantaje:

  • timpul de realizare a procedurii este scăzut
  • complicațiile post - operatorii sunt puține 
  • deficitul de vitamine și nutrienți este mult redus față de alte tehnici chirurgicale

 


Clinici unde efectuam procedura



Servicii asemănătoare

Mâneca gastrică sau gastrectomia longitudinală este o intervenție chirurgicală, prin care 80% din stomac este îndepărtat. Aceasta este adresată în special, persoanelor cu obezitate morbidă. Scopul acesteia este ca pacientul să reducă cantitatea de mâncare ingerată, ca urmare a unui volum mai mic al stomacului. Cu toate acestea, pentru un succes pe termen lung sunt necesare modificări ale stilului de viață al pacientului. De aceea, este recomandată supravegherea medicală, dar și nutrițională după efectuarea operației.  Cui i se adresează operația de mânecă gastrică? Persoanele care pot beneficia de acestă intervenție...

Mai mult..

Bypass-ul gastric este o intervenție chirurgicală care are rolul de a reduce cantitatea de alimente ingerate și conduce astfel, la pierderea în greutatea. Aceasta mai este cunoscută și cu denumirea de bypass gastric Roux-en-Y și presupune izolarea unei porțiuni a stomacului și conectarea acesteia cu intestinul subțire. Este o procedură recomandată celor care suferă de obezitate.  Cui i se adrează bypass-ul gastric? Această operație este indicată următoarelor persoane: persoanele care sunt diagnosticate cu obezitate de gradul II și obezitate morbidă (au indicele IMC peste 35) persoanele ce au vârsta între...

Mai mult..

Balonul gastric este un balon de silicon care se introduce nechirurgical în stomac, cu scopul de a micșora spațiul pentru alimente și a genera sațietatea mai rapid. Procedeul de introducere al balonului este simplu. Această metodă temporară este adresată pacienților cu obezitate și care doresc să piardă din greutate.  Cui îi este indicat balonul gastric? Această procedură simplă este adresată persoanelor care: sunt diagnosticate cu obezitate și au un indice IMC cu valori cuprinse între 27 - 40 suferă de obezitate morbidă și sunt diagnosticate și cu hipertensiune arterială, diabet...

Mai mult..

Consultant Medical

Consultant

Dr. Bucataru George Marius

Consultantul personal în domeniul sănătății

Sunt interesat de o oferta Programează-te!
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!