Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Balonul gastric este un balon de silicon care se introduce nechirurgical în stomac, cu scopul de a micșora spațiul pentru alimente și a genera sațietatea mai rapid. Procedeul de introducere al balonului este simplu. Această metodă temporară este adresată pacienților cu obezitate și care doresc să piardă din greutate.
Această procedură simplă este adresată persoanelor care:
Balonul gastic ocupă un volum considerabil la nivelul stomacului, ceea ce face ca sațietatea să apară la o cantitate mai scăzută de alimente. Cu cât pacientul consumă mai puține alimente, cu atât aportul caloric este mai redus. În acest fel se produce scăderea în greutate.
Se estimează că pe durata menținerii balonului gastric, pacientul poate slăbi între 15 - 25 de kilograme. Săptămânal, pacientul poate pierde aproximativ un kilogram, în funcție de strictețea cu care urmează dieta.
Consultul reprezintă o etapă foarte importantă în cadrul realizării acestei proceduri. Medicul conduce o anamneză detaliată, află care sunt dificultățile pacientului, afecțiunile de care suferă, tratamentul pe care îl urmează, alergiile cunoscute etc.
De asemenea, recomandă un set de analize de laborator și investigații imagistice pentru a stabili cea mai bună variantă de tratament.
Montarea balonului gastric se realizează endoscopic. Înainte de introducerea balonului, medicul specialist va explora cavitatea gastrică. Prin aceast se asigură că stomacul este sănătos din punct de vedere structural.
Urmează introducerea balonului de silicon, care se va umple cu soluție salină. Cantitatea de soluție salină variază între 400 - 700 ml de soluție salină.
Balonul de silicon este menținut în stomac între șase luni și maximum un an. Pe toată durata menținerii balonului în stomac, controalele regulate la medicul specialist sunt obligatorii.
Balonul gastric este eliminat tot prin endoscopie. Se va folosi o pensă, cu care se va realiza extragerea acestuia. Acest proces poate avea loc la data stabilită de medic sau mai devreme, în cazul în care pacientul nu tolerează prezența acestuia în stomac.
Deși este o procedură minim - invazivă și aceasta are unele complicații, precum:
Recuperarea pacientului este ușoară, deoarece montarea balonului nu este realizată printr-o tehnică invazivă. În prima săptămână, pacientul poate experimenta o stare de disconfort în partea superioară a abdomenului, balonare, greață și vărsături. Pentru ameliorarea acestora, medicul poate prescrie anumite medicamente.
În primele zile se recomandă a se consuma doar lichide, pentru a evita posibilele complicații. Se pot consuma: ceai, supă, sucuri de fructe naturale, shake-uri cu proteine etc.
După prima săptămână, dieta se va baza pe alimente pasate:supe cremă, iaurt, piure. A se evita condimentele sau alimentele care irită mucoasa gastrică.
Ulterior, se pot adăuga treptat în alimentație alimentele ușor de digerat și care sunt moi, precum: ouăle fierte, pește pregătit la aburi, fructele fierte din compot etc. Pacientului îi este recomandat să mănânce lent, în cantități mici.
Următoarea etapă constă în adăugarea alimentelor solide. Acestea trebuie mestecate foarte bine. Unele alimente nu sunt recomandate: porumbul, mazărea, alimentele prăjite, semințele, nucile, băuturile carbogazoase, produsele de patiserie, produsele fast-food etc.
Dieta pacientul este foarte importantă după montarea balonului. Respectarea planului de nutriție este obligatorie, dacă se dorește scăderea în greutatea. Activitatea fizică intensă (exercițiile fizice) pot fi reluate la indicația medicului.
Rata de succes a acestei proceduri este de aproximativ 75 %.
Această tehnică prezintă următoarele avantaje:
Mâneca gastrică sau gastrectomia longitudinală este o intervenție chirurgicală, prin care 80% din stomac este îndepărtat. Aceasta este adresată în special, persoanelor cu obezitate morbidă. Scopul acesteia este ca pacientul să reducă cantitatea de mâncare ingerată, ca urmare a unui volum mai mic al stomacului. Cu toate acestea, pentru un succes pe termen lung sunt necesare modificări ale stilului de viață al pacientului. De aceea, este recomandată supravegherea medicală, dar și nutrițională după efectuarea operației. Cui i se adresează operația de mânecă gastrică? Persoanele care pot beneficia de acestă intervenție...
Mai mult..Bypass-ul gastric este o intervenție chirurgicală care are rolul de a reduce cantitatea de alimente ingerate și conduce astfel, la pierderea în greutatea. Aceasta mai este cunoscută și cu denumirea de bypass gastric Roux-en-Y și presupune izolarea unei porțiuni a stomacului și conectarea acesteia cu intestinul subțire. Este o procedură recomandată celor care suferă de obezitate. Cui i se adrează bypass-ul gastric? Această operație este indicată următoarelor persoane: persoanele care sunt diagnosticate cu obezitate de gradul II și obezitate morbidă (au indicele IMC peste 35) persoanele ce au vârsta între...
Mai mult..Balonul gastric este un balon de silicon care se introduce nechirurgical în stomac, cu scopul de a micșora spațiul pentru alimente și a genera sațietatea mai rapid. Procedeul de introducere al balonului este simplu. Această metodă temporară este adresată pacienților cu obezitate și care doresc să piardă din greutate. Cui îi este indicat balonul gastric? Această procedură simplă este adresată persoanelor care: sunt diagnosticate cu obezitate și au un indice IMC cu valori cuprinse între 27 - 40 suferă de obezitate morbidă și sunt diagnosticate și cu hipertensiune arterială, diabet...
Mai mult..Consultantul personal în domeniul sănătății
© Copyright 2024 NewsMed - Toate drepturile rezervate.