Chirurgia cataractei se face cel mai adesea în ambulatoriu.
- Durata medie a unei intervenții este de 10 până la 20 de minute, cu o prezență în sala de operație de aproximativ 30 de minute și în clinică de 2 până la 5 ore.
Pregătirea înainte de operație
Cu o zi înainte de operație
- pacientul cumpără picăturile oftalmice pre și postoperatorii de la farmacie.
- Se recomandă o igiena oftalmică riguroasă înainte de operație, cât și după operație.
Important: operația trebuie amânată, în general, în cazul unei boli acute care necesită tratament (de exemplu, infecție oftalmica, dentară, ORL, pulmonară sau urinară)
În ziua operației
- Pacientul ține post cu cel puțin 2 ore înainte de ora programată a intervenției chirurgicale
- Cu cateva minute înainte de operație, pupila este dilatată folosind picături din clasa anticolinergicelor midriatice si cicloplegice
- Cu un sfert de oră înainte de operație, anestezia se efectuează grație instilării picăturilor oftalmice anestezice.
- La aprecierea Anestezistului, acesta poate plasea un cateter mic (linie venoasă) pentru a putea injecta produse relaxante prin perfuzie, dacă este necesar.
- Foarte rar, pentru proceduri asociate mai complexe (glaucom sau intervenții chirurgicale la nivelul retinei), această anestezie poate fi completată cu una sau două injecții nedureroase în jurul ochiului.
- Anestezia generală este excepțională (subiect necooperant, copil).
Intervenția cataractei, pas cu pas
Pasul 1: se face o microincizie corneeană de 1,8 până la 2,2 mm în cornee pentru a permite accesul la obiectiv. O a doua incizie de 1,0 mm, numită contraincizie, este făcută pentru a permite utilizarea unui instrument de manipulare.
Pasul 2 : un gel visco-elastic este injectat în camera anterioară a ochiului pentru a proteja suprafața internă a corneei (endoteliu) pe durata intervenției chirurgicale, pentru a menține spațiile intraoculare în timpul intervenției și, în special, a dilatației a pupilei și facilitează manipularea instrumentelor și a implantului
Pasul 3: chirurgul face o fereastră circulară în capsula frontală a cristalinuluiPasul 4: Faza următoare se numește facoemulsificare și distruge cristalinul prin emisia de ultrasunete. Fragmentele produse sunt extrase printr-o sondă de irigație-aspirație. Învelișul natural al cristalinului (capsulă) este astfel golit de conținutul său (cataractă). Partea interioară a capsulei este lustruită cu atenție prin aspirație directă.
Pasul 5: punga capsulară este umplută cu gel visco-elastic pentru a permite injectarea implantului intraocular. Implantul este poziționat într-un cartuș de compresie care permite injectarea acestuia într-o manieră controlată în ochi, fără mărirea inciziei. După desfășurarea controlată, chirurgul îl plasează în punga capsulară.Pasul 7: odată ce implantul este la locul său, viscoelasticul este aspirat și chirurgul verifică etanșeitatea ochiului.
După intervenție
La una sau două ore după operație, pacientul se întoarce de obicei acasă, însoțit de o persoană dragă.
Un pansament de protecție furnizată în sala de operație trebuie purtată în primele 12-24 de ore, pentru a evita frecarea inopinată a ochiului.
În timpul zilei, după înlâturarea pansamentului, sunt suficienți ochelarii de soare simpli (opțional). Nu este nevoie de pansament.
Pacientul instilează de 5-6 ori pe zi picăturile oftalmice antiinflamatoare și antibiotice prescrise timp de 4 săptămâni .
Un control postoperator de către chirurg sau unul dintre asociații săi este imperativ în dimineața următoare și la 5 până la 7 zile după operație.
Al doilea ochi este de obicei operat la 7 până la 15 zile după primul . Această perioadă poate fi mărită, cel mai adesea fără inconveniente.
La o lună după operație, o consultație cu chirurgul sau oftalmologul care face tratament face posibilă verificarea rezultatului operației și prescrierea unei eventuale corecții optice complementare definitive .