Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Pilomicozele reprezintă afecţiuni fungice localizate la nivelul tegumentelor cu păr, ele afectând foliculul pilos şi foliculul sebaceu. Aceste infecţii sunt determinate de un tip de fungi numiţi dermatofiţi. Toate afecţiunile din această categorie poartă denumirea generică de tinea, la care se adăugă localizarea anatomică sub forma unui termen latin, de exemplu: tinea capitis este o infecţie fungică localizată la nivelul capului. Pilomicozele sunt extrem de contagioase şi frecvent întâlnite la copii.
Dermatofiţii sunt organisme eucariote. Ei reprezintă un grup de ciuperci pluricelulare care utilizează keratina ca element nutritiv. Keratina este principalul element de la nivelul părului, atingând un procent de 85% din totalul componentelor.
În funcţie de calea de infecţie, dermatofiţii pot fi de 3 tipuri:
În funcţie de localizare, infecţiile fungice cutaneo-mucoase pot fi împărţite în:
La rândul lor, pilomicozele pot fi de 3 tipuri:
Localizare: scalp.
Vârsta la care apare: predominant în copilărie – cel mai frecvent între 6 şi 10 ani, dar au fost descrise şi cazuri la adulţi sau bătrâni.
Etiologie: Trichophyton tonsurans (90% din cazuri), Microsporum canis, Microsporum audouinii.
Transmitere: contact direct cu altă persoană infectată sau animal infectat.
Forme: tinea capitis se poate clasifica în două forme: forma uscată şi forma inflamatorie.
Forma uscată poate îmbrăca la rȃndul ei 3 forme clinice diferite: microsporia, tricofiţia si tinea favosa (favus). Le vom descrie pe rând:
Localizare: firele de păr de la nivelul bărbii şi mustăţii – doar bărbaţii sunt afectaţi (foarte rar şi femeile cu hirsutism).
Vârsta la care apare: adult.
Etiologie: Trichophyton verrucosum, Trichophyton mentagrophytes, Trichophyton rubrum.
Transmitere: contact direct cu un animal infectat, de aceea afecţiunea este mai frecventă la fermieri.
Manifestări clinice (click aici pentru imagine):
În cele mai multe cazuri, pilomicozele se pot diagnostica după efectuarea unui examen fizic. Aspectul caracteristic al leziunii şi localizarea pot fi de ajuns pentru medic. Cu toate acestea, există cazuri în care pacientul necesită o serie de investigaţii:
Diagosticul de certitudine comun tuturor dermatofiţiilor este cel de laborator. Se recoltează o probă de la nivelul zonei afectate (fir de păr sau tegument). Se acoperă preparatul cu o soluţie cu hidroxid de potasiu (KOH) pentru aproximativ 30 de minute, apoi se examinează la microscop. Paraziţii sunt recunoscuţi datorită structurilor caracteristice.
Acest test diagnostic consta în examinarea pielii cu ajutorul unei lămpi care emite raze ultraviolete de tip A. Analiza nu este dureroasă şi nu determină arsuri. Rezultatul este pozitiv în cazul în care se observă o fluorescenţă galben – verde la nivelul zonei afectate.
Este de reţinut faptul că Trichophyton tonsurans – agentul principal cauzator al tineei capitis şi Trichophyton schoenleinii – agentul cauzator al favusului , nu produc fluorescenţă specifică sub lampa Wood.
Deşi este principalul test de diagnostic, datorită preţului ridicat şi a creşterii lente a fungilor este rar utilizat. Majoritatea ciupercilor pot ajunge şi la 4 săptămâni pentru a putea fi identificate în mediile de cultură. De aceea, acest tip de examinare este utilizat în cazurile în care trebuie luat în considerare un tratament de lungă durată.
Realizarea unei biopsii poate ghida tratamentul atunci când diagnosticul este dificil de stabilit, infecţia nu răspunde la tratamentul iniţial sau examenul microscopic este negativ.
Tratamentul medicamentos este stabilit de medic după diagnosticarea formei de dermatofiţie şi poate include următoarele:
În cazul pilomicozelor, tratamentul poate necesita asocierea mai multor categorii de medicamente, în special în afecţiunile cu evouţie îndelungată. În cazul în care aspectul clinic este sugestiv pentru o infecţie fungică, tratamentul trebuie instituit cât mai rapid pentru a preveni complicaţiile.
Durata tratamentului se adaptează în funcţie de evoluţia leziunii, dar acesta trebuie continuat până la vindecarea clinică şi negativarea testelor micologice.
Pe lângă tratamentul medicamentos, se poate indica incizia chirurgicală pentru drenarea unui kerion celsii sever.
© Copyright 2024 NewsMed - Toate drepturile rezervate.