Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

joi, noiembrie 21, 2024

Nervul trohlear (IV) – Anatomie, fiziologie și patologie

NewsMed
NewsMed

08 Jul 2018

eye-glyph Vizualizări: 8506

Distribuie Articolul

Generalități

Nervul trohlear este al patrulea nerv cranian. Este un nerv motor, care inervează doar mușchiul oblic superior al globului ocular. Nervul trohlear se diferențiază de ceilalți prin faptul că este singurul nerv cranian ale cărui fibre nervoase iau naștere în totalitate din nucleul contralateral. Nervul trohlear este cel mai subțire dintre nervii cranieni și are cel mai lung traiect intracranian. De asemenea, nervul trohlear este foarte sensibil la leziunea produsă prin creșterea presiunii intracraniene.

Originea reală a nervului trohlear (IV)

Originea reală a nervului trohlear se află la nivelul mezencefalului, într-un nucleu situat anterior față de apeductul lui Sylvius, sub lama cvadrigeminală. Nucleul nervului trohlear aparține de coloana somatomotorie dorsală a trunchiului cerebral, fiind așezat sub nucleul nervului oculomotor.

Originea aparentă a nervului trohlear (IV)

Originea aparentă a nerv ului trohlear se află pe fața posterioară a mezencefalului, sub lama cvadrigeminală, lângă frâul valvului lui Vieussens. Nervul trohlear este singurul nerv cranian care prezintă e emergență posterioară.

Traiectul și raporturile nervului trohlear (IV)

Nervul trohlear are un traiect lateral și apoi anterior către fisura orbitală superioară prin care pătrunde în cavitatea orbitală. În drumul său, nervul trohlear înconjoară pedunculul cerebral. Apoi trece în sinusul cavernos, pe care îl traversează dinapoi înainte, străbate fisura orbitală superioară lateral de inelul lui Zinn, ulterior pătrunde în cavitatea orbitală până la mușchiul oblic superior.

Nervul trohlear prezintă trei porțiuni:

1.      Porțiunea retrosinusală

Aceasta vine în raport cu fața posterioară a mezencefalului și este acoperită de lama cvadrigeminală. Ulterior înconjoară lateral pedunculul cerebral și se întâlnește cu fața medială a lobului temporal.

2.      Porțiunea sinusală

Porțiunea sinusală pătrunde în peretele lateral al sinusului cavernos. Acolo se află situat în grosimea lamei fibroase, care separă porțiunile superficială și profundă ale sinusului. Porțiunea sinusală străbate sinusul în sens postero-anterior și vine în raport superficial cu nervul oculomotor (III), situându-se deasupra și lateral de el.

3.      Porțiunea antesinusală

Porțiunea antesinusală străbate fisura orbitală superioară și pătrunde în cavitatea orbitală, trecând prin extremitatea medială a fisurii orbitale superioare, între inelul fibros al lui Zinn, situat medial, și nervul frontal, situat lateral. În orbită trece anterior și medial către extremitatea posterioară a mușchiului oblic superior, în care pătrinde prin marginea sa superioară.

Nervul trohlear se anastomozează cu nervul oftalmic și cu plexul simpatic pericarotidian.

Patologia nervului trohlear

Lezarea nucleului nervului trohlear cauzează paralizia sau pareza mușchiului oblic superior contralateral. Deteriorarea nervului trohlear cauzează paralizia sau pareza mușchiului situat pe aceeași parte.

Fiziologic, contracția mușchiului oblic superior determină rotația spre interior, însoțită simultan de coborârea ușoară și mișcarea către lateral a ochiului. Când mușchiul oblic superior este paralizat, ochiul ipsilateral (de pe aceeași parte) se va roti spre exterior, însoțit simultan de o ușoară ascensiune și de o mișcare către lateral a globului ocular. Acest lucru se întâmplă datorită lipsei acțiunii antagoniste a mușchiului oblic inferior și definește strabismul extern.

O persoană cu paralizie de nerv trohlear va suferi de diplopie verticală (vedere dublă). Alături de aceasta, va mai prezenta deficiență în mișcarea în jos a ochiului. Diplopia verticală se va accenta atunci când pacietul trebuie să privească în jos.

În mod normal, înclinarea capului într-o parte declanșează reflexul de rotație a ochilor, în jurul axului anteroposterio al acestora, în sens opus, astfel încât imaginea unui obiect sa se fixeze pe retină. Înclinarea capului spre partea neafectată va face ca ochiul neafectat să se rotească spre interior. Acesta se va alinia cu ochiul afectat, care este rotit către exterior. Pentru a putea contracara diplopia și a restabili alinierea corectă a ochilor, pacientul observă că poate diminua aceste simptome prin înclinarea capului spre partea ochiului neafectat.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!