Distribuie Articolul

Metodele contraceptive sau metodele anticoncepţionale reprezintă ansamblul de metode utilizate pentru a prevenii apariţia sarcinii. Există numeroase metode contraceptive disponibile pe piaţă. Cele mai cunoscute metode contraceptive sunt pastilele anticoncepţionale, prezervativul, dispozitivele intrauterine, vasectomia şi legarea trompelor.

Fiecare persoană trebuie să își aleagă metoda contraceptivă cea mai potrivită, care să îi ofere încredere şi care să poată să fie folosită de fiecare dată în timpul unui act sexual.

Clasificarea metodelor contraceptive:

  1. Contraceptive de barieră: prezervativele convenţionale, prezervativele feminine, diafragma, cupa cervicală, buretele vaginal
  2. Contraceptive hormonale: pilula contraceptivă, injecțiile hormonale contraceptive, plasturii hormonali (patch hormonal), inelele vaginale contraceptive, implantul contraceptiv;
  3. Dispozitive intrauterine
  4. Contraceptive de urgenţă
  5. Metode contraceptive definitive : ligaturarea trompelor, vasectomia
  6. Alte metode contraceptive: alăptatul, monitorizarea ovulației, coitus interruptus.

Contraceptive de barieră

Prezervativele

Prezervativele se numără printre cele mai populare metode anticontraceptive. Nu trebuie uitat că prezervativele sunt utile şi în prevenţia bolilor cu transmitere sexuală, nu numai împotriva sarcinilor. Alte avantaje pe care le au prezervativele sunt reprezentate de faptul că sunt ieftine, uşor de procurat şi de utilizat.

Cum funcționează prezervativele ?

Prezervativele sunt mici „săculețe” fabricate din latex, plastic (poliuretan) sau piele de oaie ce acoperă penisul în timpul sexului, colectând sperma. Sperama va rămâne în interiorul prezervativului şi astfel spermatozoizii nu se pot întâlnii cu ovulul, deci nu poate să apară concepţia.

Datorită faptului că prezervativele acoperă penisul în tipul actului sexual, ele previn contactul dintre fluidele corpului, precum sperma sau secreţia vaginală ce pot fi purtătoare de infecţii. Prezervativele împiedică şi contactul „piele-piele”, acoperind penisul şi împiedicând transmiterea infecţiilor pe cale cutanată precum herpesul. Desigur, sunt mai puţin eficiente în ceea ce priveşte bolile transmise prin contact direct, pentru că nu acoperă toată pielea din zona genitală. Prezervativele protejează în acest fel ambii parteneri.De menţionat că numai prezervativele din latex şi poliuretan sunt eficiente împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Prezervativele din piele de oaie sau alte membrane animale nu oferă protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Cât de eficiente sunt prezervativele?

În momentul în care sunt folosite corespunzător şi constant în timpul actelor sexuale, prezervativele sunt eficiente în proporţie de 98%. Totuși, oamenii nu sunt perfecţi, asa că per total, prezervativele asigură protecţie împotriva sarcinii în 85-90% din cazuri atunci când ele reprezintă singura metodă anticoncepţională folosită. Asta înseamna că între 10 şi 15 persoane din 100 ce folosesc doar prezervativul rămân însărcinate într-un an. Eficienţa lor creşte cu cât ele sunt utilizate mai corect, dar totuși există o şansă mică de apariţie a unei sarcini chiar şi în acest caz.

A utiliza prezervativele corect înseamnă a-l purta tot timpul actului sexual, de la început până la sfârşit. Practic prezervativul trebuie să acopere penisul înaintea oricărui contact piele-pe-piele de la nivel genital. Împreună cu prezervativele se mai pot folosi şi alte metode anticoncepţionale, precum pilulele anticontraceptive sau dispozitivele intrauterine. În acest fel eficienţa lor creşte.

Prezervativele feminine

Prezervativele feminine reprezintă o alternativă la prezervativele convenţionale. Ele mai sunt numite şi prezervative interne. Diferenţa majoră dintre prezervativele feminine şi cele clasice este reprezentată de faptul că prezervativele feminine se introduc în vagin, conferind protecţie atât împotriva sarcinilor nedorite cât şi împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Ele pot fi folosite şi anal, conferind protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Avantajul major al acestei metode este reprezentat de faptul că femeia se poate proteja, chiar şi atunci când partenerul nu doreşte să folosească prezervativul convenţional. Prezervativele feminine sunt alcătuite dntr-un plastic moale şi acoperă nu numai vaginul, ci şi o parte din vulvă, scăzând riscul de a intra în contact cu sperma. Ele reprezintă o metodă discretă ce oferă protecţie în 95% din cazuri atunci când sunt folosite corect.

Diafragma

Diafragma este un disc flexibil ce funcționează ca un anticoncepţional de barieră. Ea are rolul de a acoperi cervixul în timpul actului sexual. Diafragma este alcătuită dintr-un cauciuc moale şi poate fi fixată cu până la 6 ore înaintea actului sexual. Pentru a-i creşte eficienţa se recomandă folosirea ei alături de un spermicid sub formă de gel sau cremă.

Atunci când este folosită corect, diafragma oferă protecţie în 94% din cazuri. Din păcate, diafragma nu oferă protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Din acest motiv este recomandată folosirea lor împreună cu prezervativele.

Cupa cervicală

Cupa cervicală este o cupă din silicon moale ce se poziționează în interorul vaginului pentru a acoperi cervixul.Putem spune că din punct de vedere al principiului de funcționare, cupa cervicală este asemănătoare cu diafragma. Atât diafragma cât și cupa cervicală acoperă cervixul și conțin spermicide pentru a fi mai eficiente.

Cupa cervicală poate fi lăsată la locul ei până la 2 zile, mai mult decât diafragma. De asemenea cupa cervicală este mai puțin eficientă decât diafragma, oferind protecție în 71-86% din cazuri. Cupa cervicală nu oferă protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Buretele vaginal

Buretele vaginal este format dintr-un plastic moale, fiind îmbibat în spermicide pentru a fi mai eficient. El trebuie introdus cât mai adânc în vagin înaintea începerii actului sexual pentru a acoperi cervixul.

Atunci când este folosit corect, buretele vaginal oferă protecţie în 91% din cazuri la femeile ce nu au născut nciodată şi în 80 % din cazuri la femeile ce au avut deja o nastere. În realitate, conferă protecţie de 88% în primul caz şi de 76% în al doilea, pentru că este destul de greu să fie folosit perfect de fiecare dată. Nici buretele vaginal nu oferă protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Unele studii afirmă că buretele vaginal poate chiar să crească riscul trasmiterii infecţeie HIV şi a altor boli cu transmitere sexuală. Acest lucru se întâmplă din cauza spermicidelor ce pot irita vaginul. În felul acesta agenţii infecţioşi pot pătrunde chiar mai uşor în corp.

Contraceptive hormonale

Inelul vaginal

Inelul vaginal este o metodă anticoncepţională simplă şi eficientă în prevenirea sarcinilor nedorite. Din păcate inelul vaginal nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Din acest motiv se poate recomanda folosirea lui împreună cu alte metode anticoncepţionale.

Inelul vaginal conţine estrogen şi progestină, cu o structură asemănătoare cu cea a hormonilor produşi endogen. Mucoasa vaginală va absorbi hormonii împiedicând ovulaţia. Fără ovulaţie, ovulul nu este eliberat şi deci nu poate să aibă loc concepţia. De asemenea hormonii conţinuţi au rolul de a îngroşa mucusul cervical, împiedicând ascensionarea spermei.

Atunci când este utilizat corespunzător, inelul fiind schimbat lunar și depozitat în condiţii optime, eficiența sa este de până 99%. Acest procent poziționează în topul celor mai eficiente metode anticoncepționale. Este recomandat ca inelul vaginal să fie depozitat departe de razele UV și chiar la frigider dacă nu va fi utilizat în următoarele 4 luni.

Pastilele anticoncepţionale sau pilulele contraceptive

Pastilele anticoncepționale sunt metode anticoncepționale pe bază de hormoni. Există numeroase firme ce fabrică pilule, ele fiind printre cele mai populate metode anticoncepționale. Pastilele anticoncepționale sunt simple, ușor de procurat și eficiente atâta timp cât fiecare pastilă este luată în fiecare zi la aceiași oră.

Pilulele contraceptive funcționează prin oprirea ovulației. De asemenea, pilulele contraceptive îngroașă mucusul cervical, acesta fiind mai greu de străbătut de spermatozoizi.

Atunci când sunt folosite corespunzător, eficienţa lor este de 99%. În practică eficienţa lor este de aproximativ 91% .Ele nu oferă protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Plasturele hormonal – patch

Plasturele hormonal sau pe scurt patch-ul este o metodă ieftină şi la îndemână pentru a preveni apariţia sarcinlor nedorite. El este imbibat cu hormoni şi ca orice alt plasture se lipeşte pe piele. În acest timp el eliberează hormoni. Plasturele hormonal trebuie înlocuit la fiecare 3 săptămâni. Înaintea unei aplicări noi, trebuie luată o pauză de o săptămână. Plasturele hormonal se poate lipi pe pielea spatelui, a abdomenului, a braţelor sau de la nivelul feselor.

Plasturele hormonal funcţionează asemena pilulelor anticoncepţionale sau a inelelor vaginale, eliberând hormoni ce previn ovulaţia. Asemenea celorlalte două metode, plasturele hormonal îngroaşă mucusul cervical şi nu are rol în prevenirea bolilor cu transmitere sexuală.

Eficienţa plasturelui hormonal este între 91 şi 99% în prevenirea sarcinilor nedorite. Plasturele hormonal se stochează la temperatura camerei, departe de razele UV şi nu se pune în congelator sau frigider.

Injecțiile contraceptive

Injecţiile anticoncepţionale sunt printre cele mai eficiente metode de prevenţie a unei sarcini. Ele conţin progestină, cu rolul de a împiedica ovulaţia. Aceasta este o metodă simplă, fiind necesară o injecţie la fiecare 12-13 săptămâni. Asta înseamnă că este nevoie de o singură injecţie la fiecare 3 luni, deci 4 injecţii anual.

Injecţiile se fac în spital sau clinică în prezenţa unui medic, astfel încât este nevoie de o programare în prealabil. Dacă injecţia se face în primele 7 zile de la debutul ultimei menstruaţii, atunci protecţia este imediată. In caz contrar se recomandă folosirea unor alte metode anticoncepţionale, precum prezervativele, în prima săptămână după injecţie.

Eficienţa injecţiei anticoncepţionale este de 99%, dar în practică este de 94%, multe femei uitând să îşi facă injecţia la timp. Cel mai devreme injecţiile pot fi repetate la 10 săptămâni, iar cel mai târziu la 15 săptămâni. Dacă aţi întârziat cu programarea mai mult de 15 săptămâni, se recomadă utilizarea unei alte metode contraceptive inainte de injecţie şi timp de o săptămână după. Injecţiile cu progestin nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Implantul contraceptiv

Implantul contraceptiv este o tijă mică si subţire de dimensiunea unui chibrit ce se introduce sub piele. Acesta eliberează hormoni prevenind sarcinile nedorite. Un medic inserează implantul, acesta oferind protecţie împotriva sarcinilor nedorite pe termen lung (până la 4 ani).

Dacă implantul subdermic este introdus în primele 5 zile de la debutul ultimei menstruaţii, el devine imediat eficient, împiedicând ovulaţia şi îngroşând mucusul cervical. Această metodă are o eficienţă de peste 99%.

Dispozitivele intrauterine

Un dispozitiv intrauterin este un instrument de mici dimensiuni ce se inseră la nivelul uterului pentru a împiedica apariţia sarcinii. Acest dispozitiv mai este cunoscut şi sub numele de sterilet. Există numeroase tipuri de dispozitive intrauterine pe piaţă, acestea putând fi încadrate în două mari categori:

  1. Dispozitive intrauterine din cupru ( sterilet din cupru )
  2. Dispozitive intrauterine hormonale ( sterilet cu eliberare de hormoni ).

Ambele tipuri sunt disponibile pe piaţa românească. Steriletul din cupru oferă protecţie pentru aproximativ un an, pe când cele hormonale, în funcţie de marcă, oferă protecţie între 3 şi 4 ani. Steriletul din cupru împiedică ascensiunea şi mișcarea spermatozoizilor, astfel încât aceştia să nu ajungă la ovul. Steriletul cu eliberare de hormoni îngroaşă mucusul cervical şi împiedică în acelaşi timp şi ovulaţia.

Dispozitivele intrauterine au o eficienţă de peste 99% în prevenţia sarcinilor nedorite. Steriletul din cupru poate să fie utilizat şi ca metodă contraceptivă de urgenţă, dacă este utilizat în primele 5 zile după actul sexual neprotejat. Dispozitivele intrauterine sunt metode contraceptive temporare, nu definitive. O dată scos, fertilitatea este redobândită. Ele nu oferă protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Contraceptivele de urgenţă

Contraceptivele de urgenţă sunt acele metode ce împiedică apariţia sarcinii după un act sexual neprotejat.

Cea mai eficientă metodă contraceptivă de urgenţă este reprezentată de inserarea unui sterilet din cupru la mai puţin de 120 de ore de la contactul sexual neprotejat, adică la mai puţin de 5 zile.

Pilula contraceptivă de urgenţă sau pilula de a doua zi este de asemenea eficientă atunci când este folosită în primele 5 zile de la un contact sexual neprotejat. Există două tipuri de pilule de urgenţă:

  1. Pilula cu ulipristal acetat ce este la fel de eficientă în dimineaţa de după cât şi după 5 zile, eficienţa fiind de 98%. Totuși, eficienţa ei este mai mică dacă în ultimele 5 zile s-au folosit pastile anticoncepţionale, plasturi hormonali sau inelul vaginal.
  2. Pilula cu levonorgestrel este cea mai comună pilulă de a doua zi. Ea este mai eficientă în primele 72 de ore, fiind cu atât mai eficientă cu cât este luată mai repede.

Când ar trebui să se apeleze la contraceptive de urgenţă?

Contraceptivele de urgenţă nu sunt recomandate a se folosi de rutină în prevenţia sarcinilor nedorite. Asta deoarece ele sunt mai puţin eficiente decât celelalte metode contraceptive atunci când sunt folosite regulat. Nu se recomandă a se folosi două tipuri de pastile de a doua zi diferite, deoarece pot interfera una cu cealaltă şi să devină complet ineficiente. Nu trebuie uitat că metodele contraceptive de urgenţă nu sunt abortive. Ele previn apariţia unei sarcini, dar nu interferă cu o sarcină deja în desfăşurare.

Contraceptivele de urgenţă se pot folosi după un raport sexual neprotejat, când prezervativul s-a rupt sau ai uitat să îţi iei pastilele anticoncepţionale, să îţi schimbi plasturele, inelul sau să iţi faci injecţia la timp. De asemenea atunci când este aleasă metoda contraceptivă de urgenţă trebuie luat în calcul:

  • când a avut loc actul sexual neprotejat
  • ce metodă contraceptivă de urgenţă este mai uşor de procurat
  • dacă alăptezi
  • dacă ai folosit pilule anticoncepţionale, inel vaginal sau plasture hormonal în ultimele 5 zile.

Metodele contraceptive definitive

Atunci când o persoană decide că nu mai doreşte să conceapă un copil, aceasta poate să apeleze la o formă de contracepţie definitivă. Cele mai importante metode contraceptive definitive sunt legarea trompelor şi vasectomia.

Ligaturarea trompelor

Ligaturarea trompelor mai este cunoscută şi sub numele de sterlizare feminină. Ea este realizată chirurgical, scopul fiind acela de a preveni „întâlnirea” dintre ovul şi spermatizoizi. În momentul în care trompele sunt ligaturate, comunicarea dintre uter şi ovar este întreruptă, iar spermatozoizii nu mai pot intra în contact cu ovulele.

Având în vedere că ligaturarea trompelor este o metodă contrceptivă definitivă, decizia de a o utiliza trebuie să fie una fermă. Dacă o persoană încă nu este pe deplin hotărâtă, atunci poate să folosească o metodă contraceptivă pe termen lung, precum steriletul sau implantul hormonal. Această metodă este eficientă în peste 99% din cazuri, dar nu oferă protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Vasectomia

Vasectomia sau sterlizarea masculină este o metodă contraceptivă definitivă. Practic, vasectomia constă într-o operaţie simplă, în timpul căruia canalele deferente, ce au rolul de a trasporta spermatozoizii de la testicul, sunt întrerupte. Eficienţa vasectomiei este de aproape 100%, fiind cea mai eficientă metodă contraceptivă. De obicei durează 3 luni de la intervenţie până când sperma nu va mai conţine nici un spermatozoid, în această perioadă fiind recomadată folosirea unei alte metode contraceptive.

Decizia de a apela la vasectomie trebuie să fie bine cântărită, ea fiind în general ireversibilă. Desigur, există procedee chirurgicale menite să refacă legăturile, dar acestea sunt destul de scupe şi nu întotdeauna pot restabili fertilitatea.

Alte metode contraceptive

Alăptatul

Atunci când o femeie își alimentează copilul exclusiv la sân şi la ore regulate, ea este protejată în mod natural de apariţia unei noi sarcini. Acest lucru se datorează hormonilor eliberaţi în timpul alăptatului, precum prolactina. In acest fel ovulaţia este blocată în mod natural, dacă femeia alăptează la fiecare 4 ore în timpul zilei şi la fiecare 6 ore în timpul nopţii. Nu trebuie uitat că această metodă este utilă timp de 6 luni sau până când reapare menstruaţia. După această perioadă, eficienţa metodei scade.

Monitorizarea ovulației

Aceste metode de monitorizare a ovulației mai poartă numele de „planning familial natural”  sau de „metoda ritmului”. Există mai multe metode de monitorizare a ovulației, cea mai cunoscută fiind metoda calendarului.

  1. Metoda temperaturii : constă în monitorizarea temperaturii în fiecare dimineată
  2. Metoda mucusului cervical: constă în verifcarea zilnică a calitaţii mucusului cervical
  3. Metoda calendarului: constă în calcularea zilelor fertile.

Cele trei metode se pot folosi şi combinat, cu o eficienţă destul de bună, dar separat eficienţa lor scade. Practic, ele sunt eficiente atâta timp cât o persoană reuşeşte să își cunoască foarte bine corpul şi să coreleze semnele pentru a putea determina corect ziua ovulației. Contactul sexual va fi evitat în zilele nesigure sau doar atunci se  folosesc alte metode contraceptive, precum prezervativul.

Coitus interruptus

Coitus interruptus este o metodă anticoncepţională ce constă în retragerea penisului din vagin înaintea ejaculării. Această metodă este eficientă în aproximativ 78% din cazuri. Eficienţa metodei creşte o dată cu experienţa, dar se recomandă a avea o metodă contraceptivă de urgenţă la îndemână atunci când este folosit coitus interruptus. Această metodă nu este oferă protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Adaugă un comentariu