Distribuie Articolul

 Kinetoza este un complex de simptome ce se manifestă, de regulă, atunci când petrecem mai mult timp în mișcare. Boala este o afecțiune foarte frecventa a urechii interne.Deși, cel mai adesea, este asociată cu călătoriile cu mașina, avionul sau vaporul, există situații în care starea de rău se poate declanșa și când petrecem prea mult timp în fața unui smartphone/ TV, etc.
Persoanele care se îmbolnăvesc atunci când călătoresc cu mașină, nu pot călători pe mare sau de aer se confruntă cu boli de mișcare. Această boală provoacă transpirații reci, greață și vărsături. Femeile și copiii sunt mai predispuși la boli de mișcare, dar pot afecta pe oricine. În timpul călătoriei pentru a reduce riscul de îmbolnăvire puteți să luați măsuri din timp, cum ar fi medicamente recomandate și prescrise de către un doctor specialist, precum și plasturele de scopolamină pot preveni greața.

Boala de mișcare este o tulburare foarte frecventă a urechii interne. Este cauzată de mișcarea repetată a unui vehicul sau de orice alte mișcări care perturbă urechea internă.

Unii oameni simt greață și chiar vărsături atunci când călătoresc cu avionul, mașina sau în parcul de distracții. Un studiu, publicat în PLoS ONE Trusted Source în 2013, a sugerat că filmele 3D pot provoca și greață.

Această afecțiune se numește în general boală de mișcare. Când călătoriți pe o barcă sau o navă, aceasta este denumită în mod obișnuit boală marină - dar este aceeași tulburare.

Ce este boala de mișcare?

Boala de mișcare apare atunci când creierul tău nu poate da sens informațiilor trimise de la ochi, urechi și corp. Foarte multă mișcare în același timp - într-o mașină, avion, barcă sau chiar într-o plimbare în parc de distracții - vă poate face să simțiți greață sau rău la stomac, unii oameni chiar vomită. A fi bolnav de mașină, de mare sau de aer este o boală de mișcare.

Cine se poate îmbolnăvi de boala de mișcare?

Se estimează că una din trei persoane se îmbolnăvește la un moment dat în viață de această boală. Femeile și copiii cu vârstă cuprinsă între doi și doisprezece ani sunt cei mai expuși riscului. Cu toate acestea, starea poate afecta pe oricine.

Factori care cresc șansele îmbolnăvirii de boala de mișcare sunt:

  • istoricul familial al bolii de mișcare;
  • controlul hormonal al nașterii;
  • tulburări ale urechii interne;
  • perioadele menstruale;
  • migrene;
  • boala Parkinson;
  • sarcina

 

 SIMPTOME ȘI CAUZE

 

Ce cauzează boala de mișcare?

Creierul tău primește semnale de la părți ale corpului care detectează mișcarea: ochii, urechile interioare, mușchii și articulațiile. Când aceste 

părți trimit informații contradictorii, creierul tău nu știe dacă ești staționar sau în mișcare. Reacția confuză a creierului tău te face să te simți rău.

 

De exemplu, când călătoriți într-o mașină, dumneavoastră:

 

  • ochii văd copacii trecând și înregistrează mișcarea;
  • urechile interioare simt mișcarea;
  • mușchii și articulațiile simt că corpul tău stă liniștit;
  • creierul detectează o deconectare între aceste mesaje;

 

Multe acțiuni pot declanșa boli de mișcare, cum ar fi:

  • parcuri de distracții și experiențe de realitate virtuală;
  • citirea în mișcare;
  • călătorie într-o barcă, mașină, autobuz, tren sau avion;
  • jocuri video și filme.

 

Care sunt simptomele bolii de mișcare?

 

Boala de mișcare te poate surprinde în orice moment. Este posibil să vă simțiți bine într-un moment și apoi să experimentați brusc unele dintre aceste simptome: transpirații reci, amețeală, oboseală, durere de cap, iritabilitate, incapacitatea de concentrare, creșterea salivei, greață și vărsături, piele palidă, respirație rapidă sau înghițit de aer.

În urma mai multor studii, s-a ajuns la concluzia că boala de mișcare este cauzată de semnale contradictorii la nivelul urechii interne, ochilor și receptorilor senzoriali. 

    Mișcarea este sesizată de creier prin diferite căi ale sistemului nervos, inclusiv ureche internă, ochii și țesuturile suprafeței corpului. Când corpul este mișcat în mod intenționat, de exemplu atunci când merge, intrarea din toate căile este coordonată de creierul nostru. Simptomele bolii de mișcare apar atunci când sistemul nervos central primește mesaje contradictorii de la sistemele senzoriale: urechea internă, ochii, receptorii de presiune a pielii și receptorii senzoriali ai mușchilor și articulațiilor.

          De exemplu, dacă cineva este așezat pe o barcă sau într-o mașină (nu se uită pe fereastră), urechile lor interioare simt mișcarea în sus și în jos, la stânga și la dreapta, dar ochii lor văd o vedere statică, ca și cum nu ar fi mișcându-se deloc. Se presupune că conflictul dintre intrări este responsabil pentru boala de mișcare.

 

Simptomele grave includ:

  • greață;
  • vărsături;
  • transpirație;
  • salivă;
  • respirație scurtă;
  • amețeli;
  • somnolență.

Alte semne comune sunt:             

  • un sentiment general de disconfort;
  • stare de rău.

 

Simptomele ușoare sunt clasificate ca:

  • durere de cap;
  • neliniște ușoară;
  • căscat.

 

Cum este diagnosticată boala de mișcare?

Doctorul vă solicită să vă descrieți simptomele și anume ce provoacă aceste simptome. Doctorul dumneavoastră poate efectua, de asemenea, un examen fizic și vă poate verifica ochii și urechile.

 

Cum este diagnosticată boala de mișcare?

Doctorul vă solicită să vă descrieți simptomele și ce anume provoacă aceste simptome. Doctorul de specialitate poate efectua, de asemenea, un examen fizic și vă poate verifica ochii și urechile.

Diagnostic

Majoritatea cazurilor de boală de mișcare sunt ușoare și auto-tratabile.

Cazurile foarte severe și cele care se înrăutățesc progresiv merită atenția și îngrijirea unui medic cu abilități speciale în boli ale urechii, echilibrului și sistemului nervos.

Pentru a ajuta la diagnosticarea bolii de mișcare, un medic va întreba despre simptome și va afla ce cauzează de obicei problema (cum ar fi mersul cu barca, zborul cu avionul sau conducerea cu mașina). Testele de laborator nu sunt, în general, necesare pentru diagnosticarea bolii de mișcare.

Management și tratament

Cum este gestionată sau tratată boala de mișcare?

Pentru preveni bolile de mișcare, aveți câteva opțiuni pentru a putea preveni mișcare sau pentru a trata simptomele. Tratamentele pentru bolile de mișcare includ:

  • antihistaminice: utilizate în mod obișnuit pentru tratarea alergiilor, antihistaminicele pot preveni și boala de mișcare și pot ușura simptomele. Doar antihistaminicele care provoacă somnolență sunt eficiente. Formulele neplăcute nu vor ajuta.
  • plasturi: plasturile de piele Scopolamine (Transderm Scop®) sau pastilele orale previn greața și vărsăturile. Vă lipiți plasturele după ureche cu cel puțin patru ore înainte de călătorie. După trei zile, eliminați plasturele și aplicați unul nou. Acest medicament poate provoca uscarea gurii și este aprobat numai pentru adulți.

Care sunt complicațiile bolii de mișcare?

Boala de mișcare nu are tendința să cauzeze probleme grave. Vărsăturile excesive pot provoca deshidratare și scăderea tensiunii arteriale (hipotensiune arterială).

Remedii

Simptomele dureroase ale bolii de mișcare se opresc de obicei atunci când mișcarea care o provoacă încetează. Dar acest lucru nu este întotdeauna adevărat. Există persoane care suferă de simptome chiar și câteva zile după terminarea călătoriei. Majoritatea persoanelor care au suferit de boală de mișcare în trecut își întreabă medicul cum să o prevină data viitoare. Următoarele remedii vă pot ajuta:

Privind la orizont

O sugestie comună este să privim pur și simplu pe fereastra vehiculului în mișcare și să privim spre orizont în direcția de deplasare. Acest lucru ajută la reorientarea simțului interior al echilibrului, oferind o reafirmare vizuală a mișcării.

Ținând ochii închiși și pui de somn

Noaptea sau într-o navă fără ferestre, este util să închideți pur și simplu ochii sau, dacă este posibil, să încercați să trageți un pui de somn. Aceasta rezolvă conflictul de intrare dintre ochi și urechea internă.

Mestecând

                  

Mestecatul gumei este un mod simplu de reducere a bolii de mișcare.

 

O metodă simplă de ameliorare a bolii auto comune și ușoare este mestecarea. Guma de mestecat are o eficacitate extraordinară pentru reducerea bolii auto la cei afectați. O varietate de gumă de mestecat este disponibilă pentru cumpărare online.

Cu toate acestea, guma de mestecat nu este singurul lucru pe care cineva îl poate mesteca pentru a ameliora efectele ușoare ale bolii auto, gustarea dulciurilor sau doar mestecarea în general pare să reducă efectele adverse ale conflictului dintre vedere și echilibru.

 

Aer proaspăt

 

Aerul proaspăt și răcoros poate ameliora ușor răul de mișcare, deși este probabil ca acest lucru să fie legat de evitarea mirosurilor neplăcute, care pot agrava greața.

 

Ghimbir

 

S-a constatat că ghimbirul reduce boala de mișcare. Acesta este disponibil sub formă de tablete sau o tulpină proaspătă de ghimbir poate fi mestecată pentru ameliorarea simptomelor. Există o anumită dezbatere cu privire la faptul că masticarea sau ghimbirul sunt cele care ajută. Produsele cu ghimbir pentru boli de mișcare sunt disponibile pe site-urile de profil.

 

Presopunctura

 

Un practicant de presopunctură lucrează cu aceleași puncte utilizate în acupunctură, dar stimulează aceste locuri de vindecare cu presiunea degetelor, mai degrabă decât introducerea acelor fine. Unele studii sugerează că presopunctura poate ajuta la reducerea simptomelor bolii de mișcare în același mod ca acupunctura, deși dovezile nu sunt clare.

Prevenirea

Iată câteva sfaturi importante pentru prevenirea bolii de mișcare:

  • Așezați-vă întotdeauna într-o poziție astfel încât ochii să poată vedea aceeași mișcare pe care o simt corpul și urechea internă.
  • Într-o mașină, stați pe scaunul din față și priviți peisajul îndepărtat.
  • Pe o barcă, urcați pe punte și urmăriți mișcarea orizontului.
  • În avion, stați lângă fereastră și priviți afară. De asemenea, într-un avion, alegeți un loc lângă aripi unde mișcarea este minimizată.
  • Nu citiți în timp ce călătoriți dacă aveți boli de mișcare și nu stați pe un scaun cu fața înapoi.
  • Nu urmăriți și nu vorbiți cu alt călător care suferă de mișcare.
  • Evitați mirosurile puternice și alimentele picante sau grase imediat înainte și în timpul călătoriei.

Cercetările medicale nu au investigat încă eficacitatea remediilor populare, cum ar fi „biscuiți și 7 Up”, „cola cu gheață” sau produse de ghimbir.

Cum pot preveni bolile de mișcare?

Aceste acțiuni vă pot reduce șansele de a vă îmbolnăvi sau pot ușura simptomele dacă apar:

  • Ierburi: Respirați în parfumuri liniștitoare de mentă, ghimbir sau lavandă. Consumați bomboane tari făcute cu mentă sau ghimbir.
  • Dieta și băuturi: Beți multă apă. Alegeți alimente cu conținut scăzut de grăsimi, fade, cu amidon înainte de a călători. Evitați mesele grele și alimentele grase, condimentate sau acide care vă pot supăra stomacul. Nu beți alcool și nu fumați.
  • Aer curat: Aerisiri directe pentru a sufla spre tine. Deschideți ferestrele în mașini.
  • Privire îndepărtată: puneți telefonul, tableta sau cartea jos. În schimb, priviți un obiect din depărtare sau la orizont.
  • Întindeți-vă: înclinați-vă, dacă este posibil, și închideți ochii.
  • Puncte de presiune: Purtați brățări cu presopunctură.

Pentru a minimaliza șansele de a vi se face rău, ar trebui ca întotdeauna să călătoriți în față, acolo unde se poate permite. Locul unde stați poate face, de asemenea, o diferență pentru a minimiza mișcările perturbatoare:

  • Barcă: așezați-vă în mijlocul ambarcațiunii pe puntea superioară.
  • Autobuz: alegeți un scaun la fereastră.
  • Mașină: așezați-vă pe scaunul pasagerului din față.
  • Nava de croazieră: Rezervați o cabină spre partea din față sau spre mijlocul navei. Dacă puteți, alegeți unul la un nivel inferior, mai aproape de apă.
  • Avion: Așezați-vă în secțiunea aripii.
  • Tren: alegeți un scaun cu fereastră orientat înainte.

Medicamente

Deși remediile casnice sunt eficiente, medicamentele sunt, de asemenea, o modalitate bună de prevenire a bolii de mișcare și sunt cel mai bine luate înainte de călătorie.

  • Scopolamina - medicamentul cel mai frecvent prescris pentru boala de mișcare. Trebuie luat înainte de începerea simptomelor. Este disponibil ca un plasture care este plasat în spatele urechii cu 6-8 ore înainte de călătorie. (plasturi ce pot fi aplicați pe piele).
  • Prometazină - trebuie administrată cu 2 ore înainte de călătorie. Efectele durează 6-8 ore. Efectele secundare pot include somnolență și uscăciunea gurii. (oral si supozitoare)
  • Ciclizina - este cea mai eficientă atunci când este luată cu cel puțin 30 de minute înainte de călătorie. Nu este recomandat copiilor mai mici de 6 ani, iar efectele secundare sunt similare cu scopolamina.
  • Dimenhidrinat - administrat la fiecare 4-8 ore. Efectele secundare sunt similare cu scopolamina. (scade greață, starea de amețeală și de voma)
  • Gumă de mestecat Dimenhidrinat - o echipă de experți a vorbit la reuniunea și expoziția anuală a Asociației Americane a Oamenilor de Știință Farmaceutice din 2012, despre un studiu care a arătat că pacienții pot absorbi medicamentul prin obraz.
  • Meclizina (Bonina) - este cea mai eficientă atunci când este administrată cu 1 oră înainte de călătorie. Nu este recomandat copiilor sub 12 ani, iar efectele secundare pot include somnolență și uscăciunea gurii.

Există însă și efecte secundare produse de aceste medicamente printre care amețeală, senzație de uscăciune a gurii sau vedere încețoșată. Din acest motiv este recomandat ca ele să nu fie folosite de persoanele care conduc autovehiculul sau care operează echipamente mari.

 

Aproape toată lumea simte rău de mișcare la un moment dat. Greața și greața te pot face să arunci. Nu poți scăpa întotdeauna de mișcarea care te îmbolnăvește, mai ales când călătorești. Dacă sunteți predispus la boli de mișcare, discutați cu doctorul dumneavoastră specialist despre modalitățile de prevenire a îmbolnăvirii și ce să faceți dacă vă îmbolnăviți. Puteți lua măsuri pentru a avea o experiență de călătorie mai bună fără a fi nevoie de o amânați sau să nu mai călătoriți din cauza disconfortului creat de această boală.

Fapte rapide despre boala de mișcare:

  • Nu există nicio diferență între boala de mișcare și boala mării.
  • Persoanele și animalele fără un sistem vestibular funcțional (echilibru) sunt imune la boala de mișcare.
  • Fără organele care detectează mișcarea urechii interne, boala de mișcare nu apare, ceea ce sugerează că urechea internă este importantă în boala de mișcare.
  • Simptomele bolii de mișcare includ greață, vărsături și amețeli.

 

În anul 2019, s-au lansat primii ochelari care elimină răul de mișcare. Chiar dacă nu pot preveni aglomerația sau blocajele de trafic, aceștia oferă o soluție pentru această problemă de sănătate întâlnită pe scară largă (cunoscută și sub numele de kinetoză) și care afectează în mod cronic peste 30 de milioane de europeni. Una din trei persoane a simțit simptomele răului de mișcare cel puțin o dată în viață.

După ce a aflat despre o soluție inițială dezvoltată pentru marinari, firma care a fabricat produsul, a decis să extindă utilizarea sa către publicul larg – atât pe bărci, cât și la bordul mașinilor, autobuzelor și avioanelor – prin crearea ochelarilor SEETROËN.

  • Ochelarii SEETROËN utilizează tehnologia Boarding RingTM, dezvoltată de către start-up-ul cu același nume cu sediul în Var, în sudul Franței. Soluția paramedicală brevetată și testată are o eficacitate de 95%.
  • Echipați cu lichid în mișcare în inelele din jurul ochilor, atât de-a lungul axei frontale (dreapta/stânga), cât și de axa sagitală (față/spate), ochelarii recreează linia orizontului pentru a rezolva conflictul dintre simțuri, cel care provoacă afecțiunea.
  • Pentru designul ochelarilor, s-a apelat la un studio de design din Paris, care a încorporat cu succes stilul proaspăt, simplu și ergonomic al Mărcii. Rezultatul este o pereche de ochelari cu aspect high-tech, din plastic alb.

Deci, cum funcționează aceștia mai exact?

  • Îți pui ochelarii imediat ce simți simptomele inițiale.
  • După 10 până la 12 minute, ochelarii permit creierului să se sincronizeze cu mișcarea percepută de urechea internă, în timp ce ochii se focalizează pe un obiect imobil, cum ar fi un smartphone sau o carte.
  • Scoate ochelarii și bucură-te de restul călătoriei.

Recomandarea de utilizare vizează adulții și copii cu vârsta de peste zece ani (atunci când urechea internă este dezvoltată complet).

Ochelarii sunt fără sticlă, astfel încât aceștia să poată fi utilizați de toți tovarășii de familie și de călătorie. Ei pot fi de asemenea purtați peste altă pereche de ochelari.

Adaugă un comentariu