Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

marţi, ianuarie 21, 2025

Zydelig – Prospect actualizat

NewsMed
NewsMed

03 Apr 2020

eye-glyph Vizualizări: 583

Distribuie Articolul

1. Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte Zydelig

Zydelig 100 mg se comercializează sub formă de comprimate filmate. Fiecare comprimat filmat de Zydelig conţine ca substanță activă idelalisib 100 mg. Idelalisibul inhibă o enzimă care este hiperactivă în afecţiunile maligne ale limfocitelor B și are un rol important în multiple căi de semnalizare implicate în proliferarea, supraviețuirea, relocarea și retenția celulelor maligne la nivelul țesuturilor limfoide și al măduvei osoase. Idelalisib face parte din clasa medicamentelor antineoplazice. Ca excipienți, Zydelig conține:

  • Celuloză microcristalină
  • Hidroxipropil celuloză
  • Croscarmeloză sodică
  • Amidonglicolat de sodiu
  • Stearat de magneziu
  • Alcool polivinilic
  • Macrogol
  • Dioxid de titan
  • Talc
  • Galben amurg

2. Indicații și contraindicații

Zydelig este indicat în asociere cu rituximab pentru tratamentul pacienților adulți cu leucemie limfocitară cronică.

  • cărora li s-a administrat cel puțin un tratament anterior
  • ca tratament de primă linie în prezența deleției 17p sau a mutației TP53, la pacienți care nu sunt eligibili pentru nicio altă terapie

De asemenea, Zydelig este indicat în monoterapie pentru tratamentul pacienților adulți cu limfom folicular, atunci când acesta este refractar la două scheme anterioare de tratament.

Acest medicament nu este recomandat a fi administrat pacienților cunoscuți cu hipersensibilitate la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţii enumeraţi anterior.

3. Reacții adverse și supradozaj

În urma studiilor clinice și farmacologice efectuate, s-au decelat următoarele categorii de reacții adverse.

Infecții și infestări

Cele mai frecvente reacții adverse raportate sunt infecțiile. Cel mai frecvent observate au fost infecțiile la nivelul sistemului respirator și evenimentele septice. În multe cazuri, agentul patogen nu a fost identificat; cu toate acestea, printre cei identificați s-au aflat agenți patogeni convenționali și oportuniști Pneumocystis jirovecii și citomegalovirus.

Tulburări hematologice şi limfatice

Din această categorie cel mai des întâlnite sunt neutropenia și limfocitoza.

Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale

Au fost raportate frecvent cazuri de pneumonită și de pneumonie organizată.

Tulburări gastro-intestinale

Cel mai întâlnit efect advers din această clasă este reprezentat de diaree/colită.

Tulburări hepatobiliare

Foarte frecvent au fost identificate valori crescute ale transaminazelor. De asemenea, sunt raportate frecvent și leziuni hepatocelulare.

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat

Din această categorie, cele mai raportate reacții adverse sunt: erupţiile cutanate tranzitoriiși sindromul Stevens-Johnson sau necroliza epidermică toxică.

Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare

Sunt foarte frecvente următoarele efecte secundare:

  • Pirexie
  • Investigaţii diagnostice
  • Valori crescute ale trigliceridelor

Este importantă raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare.

Supradozaj

În caz de supradozaj, pacientul trebuie monitorizat pentru a decela apariţia manifestărilor de toxicitate. . Tratamentul supradozajului cu Zydelig constă din măsuri generale de susținere, care includ monitorizarea semnelor vitale, precum și observarea stării clinice a pacientului.

4. Atenționări speciale și interacțiuni cu alte substanțe

Infecții grave

Tratamentul cu Zydelig nu trebuie inițiat la pacienții cu orice dovezi ale prezenței unei infecții sistemice bacteriene, fungice sau virale în curs. Pacienții trebuie monitorizați din punct de vedere al semnelor și simptomelor respiratorii pe tot parcursul tratamentului. Pacienții trebuie sfătuiți să raporteze cu promptitudine apariția unor noi simptome respiratorii.

Au fost raportate cazuri de leucoencefalopatie multifocală progresivă în urma utilizării idelalisibului în contextul unor terapii imunosupresoare anterioare sau concomitente care au fost asociate cu leucoencefalopatie multifocală progresivă. Medicii trebuie să aibă în vedere leucoencefalopatia multifocală progresivă ca parte a diagnosticului diferențial la pacienții cu semne sau simptome neurologice, cognitive sau comportamentale nou apărute sau agravate. Dacă se suspectează leucoencefalopatie multifocală progresivă, atunci trebuie efectuate investigații diagnostice adecvate și tratamentul trebuie suspendat până la excludere.

Hepatotoxicitate

Valorile ALT, AST și ale bilirubinei totale trebuie monitorizate la toți pacienții, la interval de 2 săptămâni în primele 3 luni de tratament, iar ulterior în funcție de necesitățile clinice.

Diaree/colită

Relativ târziu (câteva luni) după începerea tratamentului a fost raportată apariția unor cazuri de colită severă, determinată de medicament, evoluând uneori cu agravare rapidă, dar care s-a remis în decurs de câteva săptămâni după întreruperea tratamentului și administrarea unui tratament simptomatic (de exemplu medicamente antiinflamatoare, precum budesonida enterică). Experiența referitoare la tratamentul pacienților prezentând antecedente de boală intestinală inflamatorie este foarte limitată.

Pneumonită și pneumonie organizată

În asociere cu utilizarea idelalisibului au fost raportate cazuri de pneumonită și pneumonie organizată (unele cu rezultat letal). La pacienții care prezintă evenimente adverse pulmonare grave, administrarea de idelalisib trebuie întreruptă și pacientul trebuie evaluat pentru stabilirea etiologiei. În cazul în care este diagnosticată pneumonită sau pneumonie organizată moderată sau severă, trebuie inițiat tratamentul adecvat și administrarea de idelalisib trebuie oprită definitiv.

Insuficiență hepatică

Se recomandă monitorizarea cu atenție a reacțiilor adverse la pacienții prezentând insuficiență hepatică, deoarece se preconizează creșterea expunerii la medicament la această grupă de pacienți, în special la pacienții cu insuficiență hepatică severă.

Hepatită cronică

Idelalisibul nu a fost studiat la pacienți cu hepatită cronică activă, inclusiv hepatită virală. Administrarea de Zydelig la pacienți cu hepatită activă trebuie efectuată cu precauție.

Femei aflate la vârsta fertilă

Femeile aflate la vârsta fertilă trebuie să utilizeze măsuri contraceptive deosebit de eficace în timpul tratamentului cu idelalisib și timp de o lună după încetarea acestuia. Femeile care folosesc contraceptive hormonale trebuie să utilizeze în plus și o metodă de barieră, ca a doua măsură contraceptivă, deoarece până în prezent nu se știe dacă idelalisibul poate diminua eficacitatea contraceptivelor hormonale.

Excipienţi

Zydelig conține colorantul azoic galben amurg, care poate provoca reacții alergice.

Sarcina și alăptarea

Datele provenite din utilizarea idelalisibului la femeile gravide sunt inexistente sau limitate. De aceea, Zydelig nu este recomandat în timpul sarcinii şi la femei aflate la vârsta fertilă care nu utilizează măsuri contraceptive.

Nu se cunoaşte dacă idelalisibul și metaboliţii acestuia se excretă în laptele uman. Nu se poate exclude un risc pentru nou-născuţi/sugari. Astfel că, alăptarea trebuie întreruptă în timpul tratamentului cu Zydelig.

5. Doze și mod de administrare

Tratamentul cu Zydelig trebuie efectuat de către un medic cu experiență în administrarea tratamentelor antineoplazice.

Doze

Doza recomandată de idelalisib este de 150 mg, de două ori pe zi. Tratamentul trebuie continuat până la progresia bolii sau atingerea unui nivel inacceptabil de toxicitate. Dacă pacientul omite o doză de Zydelig şi trec mai puţin de 6 ore de la momentul când aceasta trebuia administrată în mod obișnuit, pacientul trebuie să administreze doza omisă cât mai curând posibil şi apoi să revină la schema de administrare obișnuită. Dacă un pacient omite o doză şi trec mai mult de 6 ore de la momentul când aceasta trebuia administrată, pacientul nu trebuie să mai administreze doza omisă şi trebuie numai să revină la schema de administrare obișnuită.

Pacienți vârstnici

Nu este necesară nicio ajustare specifică a dozei la pacienţii vârstnici (cu vârsta ≥ 65 ani).

Insuficienţă renală

Nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii cu insuficienţă renală uşoară, moderată sau severă.

Insuficienţă hepatică

Nu este necesară ajustarea dozei la inițierea tratamentului cu Zydelig la pacienții cu insuficiență hepatică ușoară sau moderată, dar se recomandă monitorizarea cu atenție a reacțiilor adverse.

Nu există date suficiente pentru a face recomandări privind doza pentru pacienții cu insuficiență hepatică severă. De aceea, se recomandă precauție în cazul administrării de Zydelig la această grupă de pacienți și se recomandă monitorizarea cu atenție a reacțiilor adverse.

Copii şi adolescenţi

Siguranţa şi eficacitatea Zydelig la copii și adolescenți cu vârsta sub 18 ani nu au fost stabilite. Nu sunt disponibile date.

Mod de administrare

Zydelig se administrează pe cale orală. Pacienții trebuie sfătuiți să înghită comprimatul întreg. Comprimatul filmat nu trebuie mestecat sau zdrobit. Comprimatul filmat poate fi luat cu sau fără alimente.

6. Alte informații Zydelig

Zydelig nu are nicio influenţă sau are influenţă neglijabilă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Perioada de valabilitate este de 5 ani.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

 

 

Adauga un comentariu

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!