Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Zutectra 500 UI se comercializează sub formă de soluţie injectabilă în seringă preumplută. O seringă preumplută a 1 ml conţine ca substanță activă imunoglobulină umană anti–hepatită B 500 UI. Imunoglobulina umană anti–hepatită B face parte din clasa serurilor imune şi imunoglobulinelor. Ca excipienți, Zutectra conține:
Acest medicament este indicat a fi administrat pentru prevenirea reinfecţiei cu virusul hepatitic B (VHB) la pacienţii adulţi cu AgHBs și ADN–VHB negativ, la cel puţin o săptămână după efectuarea unui transplant de ficat pentru insuficienţa hepatică indusă de hepatita B. Statusul ADN-VHB negativ trebuie confirmat într-un interval anterior de 3 luni înainte de transplant hepatic ortotopic. Pacienții trebuie să aibă AgHBs negativ înainte de inițierea tratamentului. Utilizarea concomitentă a medicamentelor virostatice adecvate trebuie luată în considerație ca profilaxie standard a reinfecţiei cu virusul hepatitic B.
Zutectra nu este recomandat pacienților cunoscuți cu hipersensibilitate la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţii enumeraţi anterior sau la imunoglobuline umane.
Nu este foarte frecvent întâlnită, însă au apărut cazuri de rinofaringită.
Sunt rare. Poate apărea hipersensibilitatea.
Sunt puțin frecvente. Cea mai raportată reacție adversă din această categorie este cefaleea.
Au o frecvență scăzută de apariție Pot apărea următoarele: palpitații, disconfort cardiac.
Cea mai întâlnită reacție adversă din această clasă este hipertensiune arterială.
Durerea orofaringiană este o reacție adversă posibilă, însă prezintă o frecvență de apariție scazută.
Poate apărea o durere la nivelul etajului abdominal superior ca efect secundar al tratamentului cu Zutectra, însă este puțin frecventă.
Rar pot să apară prurit sau erupție cutanată tranzitorie.
Nu sunt frecvent raportate, însă pot apărea spasme musculare.
Au fost menționate reacţii adverse apărute la locul de injectare cum sunt durere, urticarie la locul injectării, hematom și eritem. Acestea au o frecvență de apariție crescută.
De asemenea, mai rar au fost întâlnite și: tumefacţie, senzaţie de durere, eritem, induraţie, senzaţie de căldură locală, echimoze.
Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare.
Nu se cunosc consecinţele supradozajului.
Se va asigura faptul că Zutectra nu este administrat într-un vas sanguin, deoarece există riscul de şoc. Dacă primitorul este un purtător de AgHBs, nu există beneficiu terapeutic al administrării acestui medicament. Nu există date privind eficacitatea în profilaxia post-expunere.
Zutectra conţine o cantitate mică de IgA. La persoanele cu deficit de IgA este posibilă apariţia anticorpilor IgA şi aceste persoane pot prezenta reacţii anafilactice după administrarea unor componente de sânge care conţin IgA. Ca urmare, medicul trebuie să evalueze beneficiul tratamentului cu Zutectra în raport cu riscul posibil de reacţii de hipersensibilitate.
Rar, imunoglobulina umană anti–hepatită B poate induce o scădere a tensiunii arteriale asociată cu reacţie anafilactică, chiar şi la pacienţii care au tolerat un tratament anterior cu imunoglobuline umane.
Suspectarea reacţiilor de tip alergic sau anafilactic necesită întreruperea imediată a injectării. În cazul şocului, trebuie aplicat tratamentul medical standard pentru şoc.
După injectarea de imunoglobuline, creşterea tranzitorie a titrurilor plasmatice ale diferiţilor anticorpi transferaţi în mod pasiv în sângele pacientului poate determina rezultate fals pozitive la testarea serologică. Transmiterea pasivă a anticorpilor faţă de antigenele eritrocitare, de exemplu A, B, D, poate interfera cu anumite teste serologice pentru determinarea anticorpilor eritrocitari, de exemplu cu testul pentru antiglobulină directă.
Măsurile întreprinse sunt considerate eficace pentru virusurile încapsulate, cum sunt virusul imunodeficienţei umane (HIV), virusul hepatitic B şi virusul hepatitic C şi pentru virusul hepatitic A neîncapsulat. Măsurile întreprinse pot avea valoare limitată împotriva virusurilor neîncapsulate, cum este parvovirusul B19.
Există o experienţă clinică convingătoare privind absenţa transmiterii virusului hepatitei A sau parvovirusului B19 în cazul administrării imunoglobulinelor; de asemenea, conţinutul de anticorpi se consideră a avea o contribuţie importantă la siguranţa virală.
Se recomandă insistent ca, de fiecare dată când se administrează Zutectra la un pacient, denumirea şi numărul seriei de fabricaţie a medicamentului să fie înregistrate pentru a menţine o legătură între pacient şi lotul de medicament. De asemenea, această recomandare este valabilă în cadrul tratamentului la domiciliu, în ceea ce priveşte documentarea în jurnalul de tratament, în decursul autoadministrării medicamentului.
Administrarea imunoglobulinelor poate interfera cu apariţia răspunsului imun la vaccinuri cu virusuri vii atenuate, cum sunt vaccinurile anti-rubeolă, anti-parotidită epidemică, anti-rujeolă şi anti-varicelă, pentru o perioadă de 3 luni. După administrarea acestui medicament, trebuie păstrat un interval de cel puţin 3 luni înainte de vaccinarea cu vaccinuri cu virusuri vii atenuate.
Imunoglobulina umană anti-hepatită B trebuie administrată la trei până la patru săptămâni după vaccinarea cu astfel de vaccinuri cu virusuri vii atenuate; în cazul în care administrarea imunoglobulinei umane anti-hepatită B este absolut necesară, aceasta va fi efectuată în decursul unui interval de trei până la patru săptămâni după vaccinare, iar ulterior vaccinarea cu vaccinuri care conţin virusuri vii atenuate trebuie repetată la trei luni după administrarea imunoglobulinei umane antihepatită B.
În studiile clinice controlate nu s-a stabilit siguranţa utilizării medicamentului în timpul sarcinii umane şi, ca urmare, acesta nu se va administra decât cu precauţie la gravide. Experienţa clinică cu imunoglobuline sugerează că nu sunt de aşteptat efecte nocive asupra evoluţiei sarcinii sau asupra fătului şi nou-născutului.
În studiile clinice controlate nu s-a stabilit siguranţa utilizării medicamentului în timpul alăptării şi, ca urmare, acesta nu se va administra decât cu precauţie la femeile care alăptează.
La pacienți adulți cu ADN-VHB negativ, după cel puțin o săptămână de la transplantul hepatic, se administrează subcutanat injecții cu Zutectra, în fiecare săptămână sau o dată la două săptămâni, în funcție de titrurile plasmatice minime de anticorpi anti-HBs.
Înaintea iniţierii tratamentului cu Zutectra administrat subcutanat, concentraţiile plasmatice adecvate de anticorpi anti–HBs trebuie stabilizate prin administrarea, pe cale intravenoasă, a unei imunoglobuline anti–hepatită B, până la obţinerea unor concentraţii egale sau mai mari de 300 – 500 UI/l pentru a asigura o acoperire adecvată de anticorpi anti–HBs în timpul tranziţiei de la administrarea intravenoasă la cea subcutanată.
La pacienţii cu AgHBs negativ şi ADN-VHB negativ trebuie să se menţină concentraţii de anticorpi > 100 UI/l. Doza poate fi stabilită în mod individual și ajustată de la 500 UI până la 1000 UI (în cazuri excepționale, până la 1500 UI), şi va fi administrată subcutanat sub formă de injecții în fiecare săptămână sau o dată la două săptămâni, în funcție de titrurile plasmatice de anticorpi anti-HBs și conform deciziei medicului curant. Trebuie să se mențină titruri de anticorpi > 100 UI/l.
Pacienţii trebuie monitorizaţi periodic pentru măsurarea concentraţiilor plasmatice de anticorpi anti-HBs. Titrurile plasmatice de anticorpi anti-HBs trebuie măsurate cel puțin o dată la 2-4 săptămâni, precum și la latitudinea medicului responsabil, timp de cel puțin jumătate de an.
Nu există nicio indicaţie relevantă pentru utilizarea Zutectra la copii şi adolescenţi cu vârsta mai mică de 18 ani.
Acest medicament este comercializat numai pentru administrare subcutanată.
Când tratamentul este efectuat la domiciliu, injectarea medicamentului de către pacient sau de către persoana care îl asistă necesită instruirea acestora de către un medic cu experienţă în îndrumarea pacienţilor pentru tratamentul la domiciliu. Pacientul sau persoana care îl asistă vor fi instruiţi cu privire la tehnicile de injectare, menţinerea unui jurnal de tratament şi măsurile care trebuie luate în cazul unor evenimente adverse severe.
Imunoglobulina anti-hepatită B nu are nicio influenţă sau are influenţă neglijabilă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Perioada de valabilitate a produsului este de 2 ani. Însă, soluţia trebuie administrată imediat după desigilarea seringii.
A se păstra şi transporta la frigider (2°C-8°C).
A nu se congela.
A se ţine ambalajul primar în cutie, pentru a fi protejat de lumină.
© Copyright 2024 NewsMed - Toate drepturile rezervate.