Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Zencopan 20 mg se comercializează sub formă de comprimate gastrorezistente. Fiecare comprimat gastrorezistent de Zencopan conţine ca substanță activă pantoprazol 20 mg. Pantoprazolul face parte din clasa inhibitorilor de pompă protonică. Ca exicipienți, Zencopan conține:
În cazul adulţilor şi adolescenţilor cu vârsta de 12 ani şi peste acest medicament este recomandat a fi administrat în boala de reflux gastroesofagian simptomatică și ca tratament de întreţinere de lungă durată şi prevenţia recidivei pentru esofagita de reflux.
Doar în cazul adulţilor se poate utilizat și pentru prevenţia ulcerelor gastroduodenale induse de medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene la pacienţi cu factori de risc care necesită tratament continuu cu antiinflamatoare nesteroidiene.
Medicamentu nu este indicat a fi administrat pacienților cunoscuți cu hipersensibilitate la substanţa activă, benzimidazoli substituiţi, ulei din soia sau la oricare dintre excipienţii enumeraţi anterior.
În urma studiilor clinice și farmacologice, s-au decelat următoarele categorii de reacții adverse. Toate reacțiile adverse prezentate au o frecvență de apariție redusă.
Pot apărea:
Cea mai raportată este hipersensitibilitatea (incluzând reacţii anafilactice şi şoc anafilactic).
Au fost întâlnite următoarele reacții adverse:
Dintre acestea putem menționa:
Ca exemple din această categorie, putem enumera:
Cel mai întâlnită este vederea înceţoşată.
Au fost raportate:
Pot apărea:
Au fost întâlnite:
Pot apărea:
Dintre acestea, cel mai mult a fost întâlnită nefrita interstiţială (cu posibilitate de evoluţie către insuficienţă renală).
Poate apărea ginecomastie.
Au fost raportate:
Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare.
Nu se cunosc simptome ale supradozajului la om. Expuneri sistemice la doze de până la 240 mg administrate intravenos în decurs de 2 minute au fost bine tolerate.
Deoarece pantoprazolul se leagă în proporţie mare de proteinele plasmatice, nu este uşor dializabil. În caz de supradozaj cu semne clinice de intoxicaţie, nu se pot face recomandări terapeutice suplimentare pe lângă tratamentul simptomatic şi de susţinere.
Nu se recomandă administrarea concomitentă de atazanavir şi inhibitori ai pompei de protoni.
Similar tuturor blocantelor secreţiei acide, pantoprazolul poate să reducă absorbţia vitaminei B12 (ciancobalamina) datorită hipo- sau aclorhidriei. Acest lucru trebuie avut în vedere la pacienţii cu depozite scăzute de vitamina B12 sau cu factori de risc pentru o absorbţie scăzută de vitamina B12 în cazul tratamentului de lungă durată sau în cazul în care sunt observate simptome clinice corespunzătoare.
Similar tuturor inhibitorilor pompei de protoni, se anticipează ca pantoprazolul să crească numărul bacteriilor prezente în mod normal la nivelul tractului gastro-intestinal superior.
Inhibitorii pompei de protoni, mai ales dacă se utilizează în doze mari şi pe perioade lungi (>1 an), pot creşte modest riscul de fractură la nivelul şoldului, încheieturii mâinii sau coloanei vertebrale, mai ales la vârstnici sau în prezenţa altor factori de risc recunoscuţi.
Hipomagneziemia severă a fost raportată la pacienţii trataţi cu inhibitori de pompă protonică, cum ar fi pantoprazol, timp de cel puţin trei luni, dar, în cele mai multe cazuri, timp de un an. Manifestări grave de hipomagneziemie, cum sunt oboseală, tetanie, delir, convulsii, ameţeli şi aritmie ventriculară pot să apară, dar ele pot debuta insidios şi să fie trecute cu vederea. La pacienţii cei mai afectaţi, hipomagneziemia s-a
ameliorat după suplimentarea de magneziu şi întreruperea tratamentului cu inhibitori de pompă de protoni.
Acest medicament conţine lecitină din soia. Dacă pacientul este alergic la arahide sau soia acest medicament nu trebuie utilizat.
Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la fructoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.
În timpul utilizării concomitente de doze mari de metotrexat (de ex. 300 mg) şi inhibitori de pompă de protoni, la unii pacienţi s-au raportat creşteri ale nivelului seric al metotrexatului. De aceea în schemele de tratament în care se folosesc doze mari de metotrexat, de exemplu pentru tratamentul cancerelor sau al psoriazisului, trebuie luată în considerare întreruperea temporară a administrării de pantoprazol.
Experienţa clinică la gravide este limitată. Studiile la animale au evidenţiat efecte toxice asupra funcţiei de reproducere. Riscul potenţial la om este necunoscut. Zencopan 20 mg nu trebuie administrat în timpul sarcinii cu excepţia cazurilor în care este absolut necesar.
Studiile la animale au demonstrat excreţia pantoprazolului în lapte. A fost raportată eliminarea în laptele uman. Prin urmare, decizia de a continua/întrerupe alăptarea sau de a continua/întrerupe tratamentul cu pantoprazol 20 mg trebuie luată luând în considerare beneficiul alăptării pentru copil şi beneficul tratamentului cu pantoprazol 20 mg pentru mamă.
Doza orală recomandată este 1 comprimat gastrorezistent Zencopan 20 mg pe zi. Ameliorarea simptomelor se obţine, în general, în decurs de 2-4 săptămâni. Dacă aceasta nu este suficientă, ameliorarea simptomelor se va obţine în următoarele 4 săptămâni. Când ameliorarea simptomatică a fost obţinută, reapariţia simptomelor poate fi controlată utilizând regimul “la cerere” cu 20 mg o dată pe zi, la nevoie. În cazul în care controlul simptomelor nu poate fi menţinut utilizând tratamentul la “cerere”, poate fi luat în considerare tratamentul continuu.
Pentru tratamentul de întreţinere se recomandă o doză de întreţinere de 1 comprimat gastrorezistent Zencopan 20 mg pe zi, putând creşte doza la 40 mg pantoprazol pe zi în caz de recidivă. Pentru această situaţie este disponibil Zencopan 40 mg. După vindecarea recidivei, doza poate fi redusă din nou la 20 mg pantoprazol.
Doza orală recomandată este 1 comprimat gastrorezistent Zencopan 20 mg pe zi.
Având în vedere datele limitate privind siguranţa şi eficacitatea la această grupă de pacienţi, nu se recomandă administrarea Zencopan 20 mg la copii cu vârsta sub 12 ani.
La pacienţi cu insuficienţă hepatică severă nu trebuie depăşită doza de 20 mg pantoprazol pe zi
Nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii cu insuficienţă renală.
Nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii vârstnici.
Comprimatele nu trebuie mestecate sau zdrobite şi trebuie înghiţite întregi cu o cantitate suficientă de apă, cu o oră înainte de masă.
Pot să apară reacţii adverse precum ameţeli şi tulburări vizuale. Dacă apar astfel de simptome, pacienţii un trebuie să conducă vehicule sau să folosească utilaje.
După prima deschidere a flaconului medicamentul trebuie utilizat în decurs de 3 luni.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
© Copyright 2024 NewsMed - Toate drepturile rezervate.