Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns


Ultracod 500mg/30 -Prospect Medicamente

NewsMed
NewsMed

08 Dec 2020

eye-glyph Vizualizări: 3094

Distribuie Articolul

1. Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte Ultracod

Ultracod 500 mg/30 mg se comercializează sub formă de comprimate. Fiecare comprimat de Ultracod conţine ca substanțe active paracetamol 500 mg şi fosfat de codeină hemihidrat 30 mg. Paracetamolul este un medicament cu efecte analgezice şi antipiretice. Modul de acţiune nu este complet elucidat. S-a demonstrat faptul că paracetamolul duce la o deprimare mult mai marcată a sintezei centrale de prostaglandine, faţă de cea periferică. Alt efect constă în scăderea efectelor pirogenilor endogeni asupra centrului termoreglării de la nivelul hipotalamusului, în sensul corelării cu efectul antipiretic. Codeina este un analgezic slab, cu acţiune centrală. Codeina îşi exercită efectul prin intermediul receptorilor opioizi μ, cu toate că are afinitate scăzută pentru aceşti receptori, iar efectul analgezic este determinat de conversia la morfină. Codeina, în special în asociere cu alte analgezice, cum este paracetamolul, s-a arătat că este eficace în durerea nociceptivă acută.

Ca excipienți, Ultracod conține:

  • Celuloză microcristalină
  • Amidon de porumb pregelatinizat
  • Croscarmeloză sodică
  • Povidonă 30
  • Acid stearic
  • Dioxid de siliciu coloidal anhidru

2. Indicații și contraindicații

Ultracod este indicat a fi administrat pacienților ce suferă dureri de intensitate moderată până la severă. De asemenea, Ultracod este indicat, datorită conținutului în codeină, la pacienţi cu vârsta peste 12 ani pentru tratamentul durerilor acute moderate, care nu sunt considerate a fi ameliorate de alte analgezice, cum sunt paracetamolul sau ibuprofenul (în monoterapie).

Acest medicament nu trebuie utilizat în următoarele situații:

  • în caz de hipersensibilitate la paracetamol, codeină (sau alți opioizi) sau la oricare dintre excipienţii enumerați anterior
  •  în caz de insuficienţă hepatică acută, în caz de insuficienţă hepatică severă
  • în deprimarea respirației, în criza de astm bronşic
  •  în caz de leziuni cerebrale, în caz de hipertensiune intracraniană
  •  în cazul intervenţiilor chirurgicale la nivelul tractului biliar
  •  în ileus paralitic
  •  concomitent cu un inhibitor de monoaminooxidază sau în interval de 14 zile de la întreruperea tratamentului cu un inhibitor de monoaminooxidază la toţi copiii şi adolescenţii (cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani) la care se efectuează tonsilectomie şi/sau adenoidectomie pentru tratamentul sindromului de apnee obstructivă în somn, din cauza unui risc crescut de apariţie a unor reacţii adverse grave şi care pun viaţa în pericol
  • la femei care alăptează
  • la pacienţi cunoscuţi ca metabolizatori ultra-rapizi CYP2D6
  • la pacienţii comatoşi nu trebuie trataţi cu analgezice opioide

3. Reacții adverse și supradozaj

În urma studiilor clince și farmacologice efectuate, s-au decelat următoarele categorii de reacții adverse.

Tulburări hematologice şi limfatice

Foarte rare: Trombocitopenie alergică, leucopenie, agranulocitoză, pancitopenie (cazuri izolate).

Tulburări ale sistemului imunitar

Apar foarte rar: Reacţii de hipersensibilitate, cum sunt edem Quincke, dispnee, hipersudoraţie, greaţă, scădere a tensiunii arteriale până la şoc (cazuri izolate).

Tulburări ale sistemului nervos

Sunt frecvent întâlnite: Fatigabilitate, ameţeli, cefalee uşoară.

Foarte rare: Deprimare a funcţiei respiratorii (la doze mari sau la pacienţi cu hipertensiune intracraniană sau leziuni cerebrale), euforie/disforie (la doze mari), modificare a coordonării vizual-motorii (la doze mai mari).

Tulburări oculare

Sunt rare. Au fost identificate tulburări de vedere/mioză (la doze mari).

Tulburări acustice şi vestibulare

Sunt rare. Cel mai întâlnit este tinitusul.

Tulburări vasculare

Frecvente: Scădere a tensiunii arteriale, sincopă (în cazul utilizării de doze mari)

Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale

Rare: Dispnee.

Foarte rare: Bronhospasm (astm bronşic indus de analgezice), edem pulmonar (în cazul dozelor mari, în special la persoane cu disfuncţie pulmonară).

Tulburări gastro-intestinale

Cele mai întâlnite reacții adverse din această cateogire sunt: Greaţă, vărsături (în special la iniţierea tratamentului), constipaţie.

Rare: Xerostomie.

Tulburări hepatobiliare

Apar cu frecvență necunoscută: Hepatită cu citoliză, care poate duce la insuficiență hepatică acută.

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat

Sunt mai puţin frecvente. Putem menționa: prurit, eritem, urticarie.

Rare: Exanteme alergice.

Foarte rare: Au fost raportate cazuri foarte rare de reacţii cutanate grave, cum sunt necroliză epidermică toxică, sindrom Stevens-Johnson, pustuloză exantematoasă acută generalizată, erupție cutanată fixă determinată de medicament.

Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare.

Supradozaj

Semnele şi tratamentul supradozajului cu paracetamol şi codeină corespund cu asocierea semnelor şi posibilităţilor terapeutice individuale observate în cazul intoxicaţiei cu fiecare componentă în parte.

În cazul paracetamolului, manifestările intoxicaţiei după utilizarea de doze excesiv de mari de paracetamol apar cu o latenţă de 24-48 de ore. Supradozajul cu paracetamol poate produce citoliză hepatică, care poate duce la insuficiență hepatocelulară, sângerare gastro-intestinală, acidoză metabolică, encefalopatie, comă și deces. Independent de aceste tulburări, poate, de asemenea, să ducă la pancreatită, la insuficiență
renală acută şi pancitopenie.

În cazul codeinei, simptomul tipic al supradozajului cu codeină este deprimarea extremă a funcţiei respiratorii. Simptomele sunt identice în mare măsură cu cele ale intoxicaţiei cu morfină şi se caracterizează prin somnolenţă extremă până la comă; ele se asociază în mare parte cu mioză, frecvent cu greață, vărsături, cefalee, lipsa apetitului alimentar, retenţie urinară şi retenţie de materii fecale. Au fost raportate cianoză, hipoxie, piele rece, pierdere a tonusului muşchilor scheletici şi areflexie, uneori bradicardie şi scădere a tensiunii arteriale; ocazional au fost raportate spasme ale vaselor de la nivel cerebral, în principal la copii.

4. Atenționări speciale și interacțiuni cu alte substanțe

Această combinaţie nu trebuie utilizată în caz de:

  •  boală hepatică acută;
  •  insuficienţă renală severă (clearance–ul creatininei sub 10 ml/min)
  •  alcoolism şi abuz de narcotice şi substanţe psihotrope
  •  dependenţă de opiacee
  •  tulburări ale conştienţei
  •  concomitent cu alte medicamente care afectează funcția ficatului
Utilizarea concomitent cu alcool etilic

Utilizarea concomitentă a opioidelor, inclusiv codeina, cu alcool etilic poate să ducă la sedare, deprimare respiratorie, comă și deces. Utilizarea concomitentă cu alcoolul etilic nu este recomandată.

Utilizarea la copii

Au existat raportări în litearatura publicată despre faptul că administrarea post-chirurgicală a codeinei la copii, după tonsilectomie şi/sau adenoidectomie efectuate pentru tratamentul sindromului de apnee obstructivă în somn, a provocat evenimente adverse rare, dar care au pus viaţa în pericol, inclusiv deces. Toţi copiii au fost trataţi cu doze de codeină aflate în intervalul de doze adecvat; cu toate acestea, s-a evidenţiat că aceşti copii erau, fie metabolizatori ultra-rapizi, fie metabolizatori rapizi, în ceea ce priveşte capacitatea lor de a metaboliza codeina la morfină.

Utilizarea codeinei nu este recomandată la copiii care pot avea funcţia respiratorie compromisă, ca în cazul tulburărilor neuromusculare, afecţiunilor cardiace sau respiratorii severe, infecţiilor tractului respirator superior sau pulmonare, politraumatismelor sau procedurilor chirurgicale ample. Aceşti factori pot agrava simptomele toxicităţii la morfină.

La întreruperea bruscă a tratamentului după utilizarea de lungă durată a unor doze mari de analgezice, care nu respectă recomandările, poate apărea cefalee, precum şi fatigabilitate, dureri musculare, nervozitate şi semne vegetative. Aceste semne dispar după câteva zile de la întrerupere. Până atunci, analgezicele nu mai trebuie utilizate şi medicamentul nu mai trebuie readministrat, fără recomandarea unui medic.

Sodiu

Acest medicament conține sodiu mai puțin de 1 mmol (23 mg) per comprimat, adică practic „nu conține sodiu”.

Interacțiuni

Viteza de absorbţie a paracetamolului poate fi crescută de metoclopramidă sau de domperidonă şi poate fi scăzută de colestiramină.

Când se administrează concomitent cu cloramfenicol, poate apărea o încetinire evidentă a eliminării cloramfenicolului, asociată cu creşterea toxicităţii.

Paracetamolul poate să crească riscul de sângerare la pacienţii care utilizează warfarină sau alţi antagonişti ai vitaminei K. Pacienţii care utilizează paracetamol şi antagonişti ai vitaminei K trebuie monitorizaţi pentru menţinerea unei coagulări corespunzătoare şi apariţia complicaţiilor hemoragice.

În cazul utilizării concomitente a paracetamolului şi zidovudinei a fost raportată o accentuare a tendinţei de apariţie a neutropeniei şi hepatotoxicităţii. Prin urmare, acest medicament trebuie utilizat concomitent cu zidovudina numai după o evaluare atentă a raportului risc/beneficiu.

În cazul administrării concomitente de paracetamol cu lamotrigină, s-a raportat reducerea eficacităţii lamotriginei, din cauza creşterii clearance-ului hepatic al acesteia.

Ultracod este contraindicat la pacienți care primesc în același timp sau în interval de 14 zile de la întreruperea tratamentului cu inhibitori de monoaminoxidază, din cauza riscului de apariție a unei crize hipertensive.

Utilizarea concomitentă a alcoolului etilic și opioidelor crește riscul de sedare, deprimare respiratorie, comă și deces din cauza efectelor aditive de deprimare a sistemului nervos central. Nu este recomandată utilizarea împreună cu alcool etilic.

Trebuie evitată administrarea concomitentă de codeină cu expectorante, deoarece codeina poate inhiba actul reflex al tusei.

Sarcina și alăptarea

Siguranţa administrării combinaţiei paracetamol/codeină în timpul sarcinii nu a fost demonstrată la om. Însă, paracetamolul şi codeina trec bariera placentară.

Studiile efectuate la perechi mamă-sugar nu au evidenţiat nicio legătură potenţială între utilizarea de paracetamol în primele 3-4 luni de sarcină şi apariţia de anomalii de dezvoltare. Cu toate acestea, în cazul utilizării la om, a fost dovedită o legătură între malformaţiile de tract
respirator şi utilizarea de codeină în primele 3 luni de sarcină.

Codeina poate produce deprimare respiratorie și sindrom de întrerupere la nou-născuții mamelor care au utilizat codeină în timpul trimestrului trei de sarcină. Ca măsură de precauție, utilizarea Ultracod trebuie evitată în timpul trimestrului trei de sarcină și în timpul travaliului.

Nu sunt disponibile date privind utilizarea combinaţiei paracetamol/codeină în timpul alăptării. Paracetamolul poate fi utilizat în monoterapie în timpul alăptării, în dozele recomandate uzual. La sugarii alăptaţi ajung prin intermediul laptelui doar doze foarte mici. Până în prezent, a fost raportat un singur caz de reacţie adversă la sugarii alăptaţi – apariţia unei erupţii cutanate tranzitorii.

Codeina nu trebuie utilizată în timpul alăptării.

5. Doze și mod de administrare

Adulți

Adulţii trebuie să utilizeze 1-2 comprimate de Ultracod odată, până la de 4 ori pe zi, la intervale de minimum 6 ore. Doza depinde de greutatea corporală, o doză unică de 2 comprimate poate fi utilizată doar pentru pacienții cu o greutate de 60 kg sau peste. Nu trebuie să se depășească doza zilnică maximă de 8 comprimate (4 g de paracetamol plus 240 mg de fosfat de codeină).

Vârstnici

Sunt recomandate aceleaşi doze ca pentru adulţi; cu toate acestea poate fi necesară o reducere a dozei.

Adolescenți cu vârsta cuprinsă între 12 ani și 18 ani

Adolescenţii cu vârsta cuprinsă între 12 ani și 18 ani trebuie să utilizeze 1-2 comprimate de Ultracod odată, de maximum patru ori pe zi, la intervale de minim 6 ore. Doza depinde de greutatea corporală (10-15 mg/kg greutate corporală pentru paracetamol și 0,5-1 mg/kg greutate corporală pentru codeină), doza unică de 2 comprimate poate fi utilizată doar pentru pacienții cu o greutate de de 60 kg sau peste. Doza maximă zilnică de 8 comprimate (4 g paracetamol plus 240 mg fosfat de codeină) nu trebuie depășită.

Copii cu vârsta sub 12 ani

Codeina nu trebuie utilizată la copii cu vârsta sub 12 ani, din cauza riscului de toxicitate la opioide, ca urmare a metabolizării variabile şi imprevizibile a codeinei la morfină.

Pacienți cu tulburări ale funcţiei hepatice sau ale funcţiei renale.

În caz de tulburări ale funcţiei hepatice sau ale funcţiei renale, doza trebuie redusă sau intervalul dintre administrarea dozelor individuale trebuie prelungit. În caz de insuficienţă renală trebuie administrat cel mult 1 comprimat la interval de cel puţin 6-8 ore faţă de doza anterioară.

Durata tratamentului la toți pacienții trebuie limitată la 3 zile, iar dacă nu se obține o ameliorare eficientă a durerii, pacienții/persoanele care îi îngrijesc trebuie sfătuite sa se adreseze unui medic.

Mod de administrare

Comprimatele trebuie înghiţite întregi, fără a le muşca, şi trebuie luate cu o cantitate suficientă de lichid. Utilizarea după mese poate duce la întârzierea debutului acţiunii.

6. Alte informații

Chiar dacă este utilizat conform recomandărilor, Ultracod poate avea un efect asupra capacităţii de reacţie, astfel încât capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje poate fi influenţată în mod negativ. Acest lucru este valabil, în special, la utilizarea concomitentă de alcool etilic sau de medicamente cu efecte la nivelul sistemului nervos central.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Perioada de valabilitate este de 2 ani.

Adauga un comentariu

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!