Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Biofen face parte din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS). Mecanismul principal al AINS-urilor este de a bloca calea ciclooxigenazei (COX) cu inhibarea sintezei de mediatori proinflamatori. Astfel, Biofen este folosit ca antipiretic, analgezic şi antiinflamator la sugari şi copii cu vârsta cuprinsă între 3 luni şi 12 ani.
Biofen se găseşte sub formă de suspensie omogenă, albă, cu gust de căpşuni. Biofen este disponibil în cutii cu un flacon a 100 ml suspensie orală. Flaconul este alcătuit din sticlă brună şi are un sistem de închidere securizat pentru copii. Cutia mai conţine şi o linguriţă dozatoare dublă a 2,5 ml, respectiv a 5 ml.
Biofen conţine Ibuprofen (substanţa activă) şi alte componente:
– p-hidroximetil benzoat de sodiu
– p-hidroxipropil benzoat de sodiu
– maltitol lichid (E 965)
– gumă Xanthan
– polisorbat 80
– zaharină sodică
– aromă de căpşuni
– acid citric monohidrat
– apă purificată
– glicerol
– Nu se administrează la copii cu vârsta sub 3 luni, decât dacă este recomandat de câtre medicul dumneavoastră!
-Este contraindicat gravidelor în ultimul trimestru de sarcină!
Ca orice medicament, Biofen poate provoca reacţii adverse mai mult sau mai puţin grave.
Medicamente precum Biofen se pot asocia cu un risc usor crescut de apariţie a atacului de cord (infarct miocardic) sau a accidentului vascular cerebral (AVC).
> Cele mai frecvente reacţii adverse (afectează mai mult de 1 pacient din 10):
– indigestia
– diareea
> Mai puţin frecvente (afectează mai puţin de 1 din 100 de pacienţi):
> Rare (afectează mai puţin de 1 din 1000 de pacienţi):
Întrerupeţi utilizarea medicamentului şi contactati imediat medicul, dacă copilul dumneavoastră prezintă simptome de angioedem, cum sunt:
Atentie! Biofen poate masca semnele sau simptomele unei posibile infecţii (febră, durere şi edem). În cazul în care copilul dumneavoastră prezintă o infecţie cu simptome cum sunt febră şi afectarea gravă a stării generale sau febră cu simptome de infecţie locală, precum dureri în gât, faringe, gură sau probleme urinare, trebuie să consultaţi imediat medicul. Acesta vă va recomanda efectuarea unor analize ale sângelui şi vă va administra un tratament pentru infecţie.
Supradozaj:
Dacă luaţi Biofen mai mult decât trebuie, puteţi avea una din următoarele simptome: greaţă, vărsături, tensiune arterială mică şi, rar, pierderea conştienţei.
Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă, accidental, aţi administrat o doză mai mare din Biofen.
A nu se administra doză dublă pentru a compensa o doză uitată! Dacă aţi uitat să luaţi medicamentul, luaţi doza următoare când este timpul!
Inaintea administrării Biofen, este necesar să vă informaţi medicul sau farmacistul cu privire la orice medicament pe care il luaţi/ l-aţi luat şi dacă aveţi alte afecţiuni.
Dacă Biofen este administrat concomitent cu alte medicamente, reacţiile adverse pot fi mai frecvente sau mai intense. De asemenea, Biofen poate modifica efectele sau poate creşte frecvenţa de apariţie a reacţiilor adverse ale altor medicamente când sunt administrate în acelaşi timp.
– inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, de exemplu: captopril, enalpril
– medicamente beta-blocante, cum ar fi: metoprolol, bisoprolol etc.
– antagonişti ai angiotensinei II, de exemplu: valsartan
Este contraindicat gravidelor în ultimul trimestru de sarcină!
Aveţi grijă deosebită daca sunteţi în primele 6 luni de sarcină sau dacă alăptaţi.
Unul din componentele medicamentului este maltitol lichid (E 965). Dacă aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să vă întrebaţi mai intâi medicul dacă vă este permisă administrarea acestui medicament.
Biofen mai conţine două substanţe care pot provoca reacţii alergice, şi anume: p-hidroximetil benzoat de sodiu şi p-hidroxipropil benzoat de sodiu.
Din cauza reacţiilor adverse provocate la nivelul sistemului nervos central, cum ar fi : tulburările de vedere, vertijul şi durerilor de cap, ibuprofenul poate avea efect negativ asupra capacităţii de conducere a vehiculelor sau de folosire a utilajelor.
Alcoolul etilic accentuează reacţiile adverse produse de Biofen, în special reacţiile adverse la nivelul stomacului, duodenului sau sistemului nervos.
Este de preferat să se administreze acest medicament după mese.
În tratamentul de lungă durată, la utilizarea de doze mari de analgezice (medicamente împotriva durerii), poate să apară durere de cap care nu trebuie tratată prin creşterea dozelor din acest medicament. Utilizarea în mod obişnuit a analgezicelor poate determina leziuni renale permanente şi risc de insuficienţă renală.
Este important sa citiţi cu atenţie prospectul înainte de utilizare!
Pentru tratamentul durerii sau febrei:
Doza zilnică recomandată de Biofen este de 20-30 mg ibuprofen/kg.
În funcţie de vârsta copilului, se administrează următoarele doze, utilizând linguriţa dozatoare:
– Biofen nu trebuie administrat la copii cu vârsta sub 3 luni!
Doza recomandată este de 50mg ibuprofen (2,5 ml suspensie orală Biofen) urmată, la nevoie, de o altă doză de 50mg ibuprofen (2,5 ml Biofen suspensie orală), la interval de 6 ore.
Nu trebuie administrat mai mult de 5 ml suspensie orală Biofen (100 mg ibuprofen) într-un interval de 24 de ore.
Tratamentul cu Biofen trebuie sa fie de scurtă durată.
-În cazul administrării Biofen la copii cu vârsta între 3-6 luni, dacă simptomele persistă mai mult de 24 de ore, vă rugăm adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
-În cazul administrării Biofen la copii cu vârsta peste 6 luni, dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile, vă rugăm adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
Se administrează pe cale orală, în mai multe prize, preferabil după mese.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Biofen după data de expirare înscrisă.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
A se utiliza în cel mult 28 zile de la prima deschidere a flaconului.
© Copyright 2024 NewsMed - Toate drepturile rezervate.