Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Azomyr este un medicament antialergic ce conține desloratadină (aparține clasei de antihistaminice).
Denumirea comercială: Azomyr 5 mg comprimate filmate.
Azomyr se găsește sub formă de comprimate filmate, iar dintre excipienții cei mai importanți ai produsului și al cărui efect este cunoscut este lactoza.
Azomyr este recomandat pentru a ameliora simptomele asociate cu rinită alergică și urticarie. Azomyr este indicat la adolescenții cu vârsta de 12 ani și peste, dar și la adulți.
Administrarea Azomyr este contraindicată la persoanele cu hipersensibilitate la substanța activă sau la oricare dintre excipienții produsului sau la loratadină.
La pacienții care au insuficiență renală severă, Azomyr trebuie folosit cu prudență.
În cazul pacienților cu antecedente medicale sau familiale de crize convulsive, în special la copiii mici (sunt mult mai susceptibili de a dezvolta noi crize convulsive în timpul tratamentului cu desloratadină), Azomyr se administrează cu mare precauție. Dacă în timpul tratamentului cu desloratadină pacientul prezintă o criză convulsivă, personalul medical poate lua în considerare întreruperea tratamentului.
Este interzisă administrarea acestui medicament la pacienții care au afecțiuni ereditare rare de intoleranță la galactoză, deficit de lactază sau sindrom de malabsorbție la glucoză-galactoză.
În cazul administrării concomitente de eritromicină sau ketoconazol cu desloratadină, nu s-au observat interacțiuni relevante clinic.
Se recomandă prudență în situația administrării concomitente a desloratadinei cu alcoolul.
În urma studiilor efectuate nu s-au observat efecte malformative sau efecte toxice fetale/ neonatale ale desloratadinei. Totuși, ca măsură de precauție se recomandă evitarea folosirii Azomyr în timpul sarcinii.
Desloratadina ajunge în laptele matern, însă nu se cunoaște efectul ei asupra nou-născuților sau sugarilor. Așadar, trebuie luată decizia fie de a întrerupe alăptarea, fie de a întrerupe tratamentul cu Azomyr, având în vedere beneficiul alăptării pentru copil și beneficiul tratamentului pentru femeie.
Azomyr nu are nicio influență sau are influență neglijabilă asupra capacității de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Este important de știut că majoritatea oamenilor nu manifestă somnolență. Având în vedere aceste lucruri, se recomandă ca pacienții să nu desfășoare activități care necesită vigilență mentală, cum ar fi conducerea unui vehicul sau folosirea utilajelor, până când nu au stabilit propriul răspuns la medicament.
Cele mai frecvente reacții adverse la administrarea Azomyr 5 mg un comprimat pe zi au fost: oboseală (1,2%), xerostomie-senzație de uscare a gurii (0,8%) și cefalee (0,6%).
În funcție de localizarea lor pe aparate, sisteme și organe, reacțiile adverse raportate au fost:
-tulburări metabolice și de nutriție: apetit alimentar crescut;
-tulburări psihice: halucinații (foarte rare), comportament anormal, agresivitate;
-tulburări ale sistemului nervos: durere de cap, amețeli, somnolență, insomnie, hiperactivitate psihomotorie, convulsii;
– tulburări cardiace: tahicardie (foarte rare), palpitații (foarte rare), prelungirea intervalului QT
-tulburări gastro-intestinale: xerostomie, durere abdominală, greață, vărsături, dispepsie, diaree;
-tulburări hepato-biliare: creșteri ale concentrațiilor plasmatice ale enzimelor hepatice, creșterea bilirubinemiei, icter, hepatită;
-afecțiuni cutanate și ale țesutului subcutanat: fotosensibilitate;
-tuburări musculo-scheletice și ale țesutului conjunctiv: mialgii-dureri musculare;
-tulburări generale și la nivelul locului de administrare: fatigabilitate, astenie, reacții de hipersensibilitate (de exemplu: anafilaxie, erupții cutanate, urticarie).
În cazul administrării unei supradoze de Azomyr, profilul evenimentelor adverse este similar cu cel observat la doze terapeutice, dar amploarea efectelor poate fi mai mare.
Tratament: Trebuie avute în vedere măsurile standard de eliminare a substanței active neabsorbite. Se recomandă tratament simptomatic și de susținere.
Desloratadina nu poate fi eleminată prin hemodializă. Nu se știe însă dacă este eliminată prin dializă peritoneală.
· Pentru adulți și adolescenți cu vârsta peste 12 ani, inclusiv, se recomandă un comprimat de Azomyr o dată pe zi.
În cazul rinitei alergice intermitente (simptomele sunt prezente mai puțin de 4 zile pe săptămână sau mai puțin de 4 săptămâni) se recomandă abordarea terapeutică în conformitate cu evaluarea antecedentelor bolii pacientului. De asemenea, tratamentul poate fi întrerupt atunci când simptomele s-au remis sau poate fi reinițiat odată cu reapariția lor.
În situația rinitei alergice persistente (simptomele persistă timp de 4 zile sau mai mult pe săptămână și mai mult de 4 săptămâni) se poate indica pacienților tratamentul continuu pe durata perioadelor de expunere la alergen.
· Pentru copii și adolescenți:
o La adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani există o experiență limitată în studiile clinice cu privire la eficacitatea utilizării desloratadinei.
o La copiii cu vârsta sub 12 ani siguranța și eficacitatea Azomyr 5 mg comprimate filmate nu au fost stabilite.
Azomyr se administrează pe cale orală. Doza poate fi ingerată cu sau fără alimente.
© Copyright 2025 NewsMed - Toate drepturile rezervate.